galéria megtekintése

Ál- és rémhírek borzolják az európai idegeket

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 01. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Valóságos orwelli világkép: 2014 májusától minden újszülött bőre alá mikrocsipet ültetnek az Európai Unióban. Az úgynevezett RFID (Radio Frequency IDentification) technológiával működő apró szerkezet nemcsak az illető adatait tartalmazza, hanem GPS-ként is működik, és műholdakkal áll összeköttetésben. A jövőben így bárkinek a tartózkodási helyét ötméteres pontossággal meg lehet majd határozni.

A gondos eurokraták mindenre gondoltak, és már uniószerte értesítették az állami kórházakat. Ezekben – a mikrocsip beültetése után – valamennyi újszülöttnek külön adatlapot is kiállítanak.

Ma van ugyan a bolondok napja, de a fenti hír nem április elsejei tréfa. Legalábbis nem annak szánták. Hála a közösségi oldalaknak és a hírportálok, blogok ezreinek, az európai csecsemők „felcímkézésének” ötlete futótűzként járta be a világhálót. És sokan egy pillanatig sem kételkedtek. Hiszen az Európai Uniót amúgy is azzal szokás vádolni, hogy az élet minden egyes mozzanatát igyekszik szabályozni, meg aztán kinek nem jutott már eszébe, hogy a kormányok mindent tudni akarnak róla, és kémkednek utána.

 

Csakhogy az egészből egy szó sem igaz. Az álhír forrását kár is lenne kutatni (a dezinformációkra és összeesküvés-elméletekre szakosodott honlapoknak se szeri, se száma), a „bombahír” ráadásul angolul és franciául is terjedni kezdett, s ezután már gyorsan lefordították más nyelvekre is. A sors iróniája, hogy az állítólagos bevezetés határideje éppen 2014 májusa, amely Magyarország – és kilenc további tagállam – számára más okból emlékezetes dátum: ekkor ünneplik az EU-tagság tizedik születésnapját.

Újszülöttek egy magyarországi kórházban. Megúszták a mikrocsipet
Újszülöttek egy magyarországi kórházban. Megúszták a mikrocsipet
Szabó Bernadett / Népszabadság

Akkor működnek jól az efféle rémhírek, ha – nyomokban – hihető elemeket is tartalmaznak. Mint például a bejelentés, hogy az Európai Unió pénzbírsággal sújtja Olaszországot, amiért nem tartotta be a bidék megszüntetéséről rendelkező EU-irányelvet. A jogszabály kimondja, hogy a közintézményekből és a magánlakásokból is záros határidőn belül le kell szerelni a mosdók e sajátos, a vécék mellé elhelyezett berendezéseit.

Lehet persze jót kacagni a bolondok napjára illő tréfán, és az interneten néhányan tettek is vidám megjegyzéseket. De a többség dühödten reagált az (ál)információra. Rengetegen megosztották és kommentelték, azaz komolyan vették. Van, aki azon mérgelődött, hogy egyes tagországok feleslegesnek és vízpazarlónak vélik a bidét, ezért lobbizták ki az irányelv elfogadását.

El a kezekkel a bidéktől! – hívtak harcra nemzeti önérzetükben sértett olaszok a Facebookon. Mások José Manuel Barrosót és az általa vezetett Európai Bizottságot szidták, mondván: már a kulturális különbségeket sem tartják tiszteletben. Nem kellett sokat várni az északi tagállamokat bíráló üzenetekre sem, amelyek szerint Észak-Európában mosakodni sem tudnak rendesen. S végül jöttek a bidégyártók jövőjéért aggódók is; egyszóval, minden úgy zajlott, ahogy ilyenkor szokott.

Végképp április elsejei viccnek tűnhet, pedig nagy brit (bulvár)lapok is világgá kürtölték a hírt: az EU már a pincérnők dekoltázsát is betiltja. A dús keblű felszolgálók a szabadban ezentúl nem hordhatnak mélyen kivágott ruhát – panaszkodtak az euroszkeptikus angolok –, mert egy új irányelv nem engedi, hogy a munkavállalók sokáig napfénynek legyenek kitéve. Rendben, ott a bőrrák kockázata, de abban mindenki egyetértett, hogy a brüsszeli bürokraták a maradék józan eszüket is elvesztették.

A feltűnően mókás feltételezést ezúttal is igazságmorzsák tették hihetőbbé. Mert annyi tény, hogy az Európai Unióban létezik jogszabály a mesterséges optikai sugárzásnak (lézer, infravörös lámpa) kitett dolgozók védelméről, s ennek igen prózai célja van: megelőzni a bőr és a szem károsodását. Noha korábban felmerült, hogy a természetes sugárzást – így a napfényt – is beleveszik az EU-szabályozásba, végül úgy döntöttek, elég, ha ezzel a tagállamok foglalkoznak.

Lám, az élet egyszerűbb, mint gondolnánk. Aki fél a tűző naptól, kenje be magát naptejjel. És ne higgyen el mindent, még a bolondok napján sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.