galéria megtekintése

Nem adhat vért, mert meleg

Duplán is diszkriminál Franciaország a homoszexuális férfiak kizárásával

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 22. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Nem engedték Geoffrey Léger-nek, hogy vért adjon. Nem mintha nem küzdenének Franciaországban is állandó vérhiánnyal, de a férfi bevallotta, hogy meleg, így azonnal elutasították.

Léger a strasbourgi közigazgatási bíróságon tiltakozott, ahol nem jutottak dűlőre az üggyel, ezért végül az Európai Bírósághoz fordultak. Itt most a férfinak adtak igazat, ám a vita folytatódik: félni kell-e a homoszexuális és biszexuális véradóktól?

Vérmintát vesznek egy donortól. Kockázatos-e?
Vérmintát vesznek egy donortól. Kockázatos-e?
Jorge Dan Lopez / Reuters

Noha a Francia Vérügyi Intézet (EFS) törvényszerűen járt el, hiszen a franciaországi jogszabály 1983 óta megtiltja a véradást a homoszexuális férfiaknak, ez nem győzte meg Geoffrey Léger-t és az ügyvédjét. S éppen ez – a szexuális irányultság – volt az a bizonyos banánhéj, amelyen a francia tiltás a luxemburgi bíróságon elcsúszott.

 

Mert mit is mond a vérkészítményekre vonatkozó EU- irányelv? (Az Európai Bíróság minden egyes esetet az uniós joganyag szempontjából vizsgál.) A véradásból csak azokat lehet kizárni, akiknek a „szexuális viselkedése” nagy kockázattal jár vérrel átvihető betegségek – például az AIDS – megszerzésében.

Igen gyakorlatias álláspontra helyezkedett Paolo Mengozzi, a luxemburgi törvényszék főtanácsnoka (egyelőre az ő indítványa született meg, de a végleges ítélet szinte mindig egyezik a főtanácsnok véleményével). Szerinte a szexuális viselkedés azt jelenti, hogy ki, hányszor és milyen körülmények között létesít intim kapcsolatot, és a kockázatot ez határozza meg, nem pedig a szexuális irányultság.

Ugyanezzel érvelnek immár évek óta a franciaországi tilalom ellen harcoló melegszervezetek is: azt a férfit, aki életében néhányszor más férfiakkal feküdt le és védekezett – vagy meleg párkapcsolatban él és hűséges a partneréhez –, véglegesen kizárják a véradásból. Míg az a heteroszexuális személy, aki rendszeresen és védekezés nélkül szeretkezik másokkal, gond nélkül adhat vért (legfeljebb átmeneti ellenjavallat vonatkozik rá).

Egyszóval: homoszexuálisokról szó sem esik az uniós jogban, a francia törvény viszont a meleg férfiakat „pécézi ki”. Így aztán – a főtanácsnok szerint – Franciaország duplán diszkriminál: a véradástól eltiltott férfiakat a nemük és a szexuális irányultságuk miatt is hátrányos megkülönböztetéssel sújtja. Még azt is megengedné amúgy az Európai Bíróság, hogy az EU-irányelvben foglaltaknál szigorúbb korlátozásokat vezessen be egy tagállam – egészen addig, amíg nem veszélyezteti az alapvető szabadságjogokat. Márpedig a franciák most ebbe a csapdába estek.

Konkrét javaslattal is előáll Mengozzi: alakítsák át a véradók értékelésére szolgáló kérdőívet úgy, hogy a valóban kockázatos szexuális szokásokat ki lehessen szűrni. Függetlenül attól, hogy a donor férfi vagy nő, hetero-, bi- vagy homoszexuális. Merthogy – és ez a lényeg – a vért megkapó betegek egészségét hatékonyan megvédeni csak így tudják. Ezzel ráadásul azt is el lehetne kerülni, teszik hozzá szakértők, hogy a véradáshoz ragaszkodó meleg férfiak letagadni kényszerüljenek, hogy a saját nemükhöz vonzódnak.

Az AIDS-től persze – érthető módon – mindenki fél, de a francia szabályozás e téren sem következetes. Ha egy heteroszexuális nő vagy férfi szeropozitív (HIV vírussal fertőzött) partnerrel létesít szexuális kapcsolatot, csupán átmenetileg, négy hónapra tiltják el a véradástól, miközben a fertőzés kockázata itt jóval magasabb…

A HIV vírus terjedését egyébként a meleg férfiak esetében is ki lehetne zárni – jegyzi meg az Európai Bíróság. A fertőzés bekövetkezte után létezik egy „ablakperiódus”, amikor a vírus még nem kimutatható (12 nap a HIV–1 és 22 nap a HIV–2 vírusnál). Ha tehát a vért 22 napra karanténba helyeznék, és utána tesztelnék, mindenki megnyugodhatna.

Vészesen elapadtak a vértartalékok – kongatta meg a vészharangot az EFS július 15-én. Nyaranta mindig kevesebben adnak vért, de a franciaországi intézet a szokásosnál is aggasztóbb helyzetről beszélt. Két nappal később, július 17-én tették közzé az Európai Bíróság indítványát, amely éppen azt kifogásolja, hogy a véradók körét feleslegesen szűkítik. Már csak a megfelelő következtetés levonása van hátra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.