galéria megtekintése

Nem a bűnbakokat keressük

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 04. számában
jelent meg.


Szalay Tamás Lajos
Népszabadság

Magabiztos többséggel választották meg néhány hete az európai szocialisták római kongresszusán a következő Európai Bizottság baloldali elnökjelöltjének Martin Schulzot. Az Európai Parlament jelenlegi elnöke a Népszabadságnak adott interjújában többek közt azt mondta: ha egy kormány megsérti az európai alapjogokat, akkor Európának kötelessége fellépni ellene.

Vasárnap országgyűlési választást tartanak Magyarországon. A közvélemény-kutatások szerint várhatóan az EU ellen szabadságharcot hirdető Orbán Viktor és a Fidesz maradhat hatalmon. A következő Európai Bizottság lehetséges elnökeként hogyan tud és akar majd együttműködni egy „unortodox” magyar kormányfővel?

Számomra a kérdés nem az, hogy miként tudok együttműködni a kormánnyal, hanem hogyan tudok tenni a magyar emberekért. Nem akarok előre ítéletet mondani sem a magyar, sem más választás eredményéről. Egy általam vezetett Európai Bizottság mindig az európai polgárok érdekeit fogja szem előtt tartani, függetlenül attól, hogy ki az adott ország vezetője. Nem fogok engedni semmilyen pozitív vagy negatív megkülönböztetést a bizottság részéről. És nem fogom megengedni azt sem, hogy bárki megtapossa az alapvető polgári jogokat és értékeket. Ha egy kormány bárhol Európában, függetlenül a politikai hovatartozásától, megsérti az alapvető jogokat, a mi feladatunk és kötelességünk ezzel foglalkozni és cselekedni is, ha szükséges.

Az európai baloldal egyik vezetőjeként mit tanácsolna az éppen kormányváltásra készülő magyar szocialistáknak?

 

Egyszerű dolgot tanácsolnék csak, amit már tudnak: ragaszkodjanak a progresszív értékeikhez. Ha megkérdezi, minden egyes szocialista és szociáldemokrata el fogja mondani önnek, hogy mikor és miért lépett be a pártba. Akármit mondjanak is ránk a politikai ellenfeleink, mindig hűnek kell maradnunk az értékeinkhez. Amikor elmegyünk a helyi közösségekbe, ahol a szavazóink vannak, mindig kapcsolatba kerülünk velük: ez az, amit a politika elveszített az utóbbi években. A mozgalmunk ezekből a közösségekből nőtt ki, és ahhoz, hogy képviselni tudjuk őket, jelen kell lennünk bennük. Azt javaslom magyar barátaimnak, hogy menjenek ki az utcára, sétáljanak, beszélgessenek, társalogjanak az interneten, kopogtassanak be minden ajtón, hallgassák meg a választóikat, és mondják el nekik személyesen, hogy mi milyen alternatívát ajánlunk a számukra.

Önt nagy többséggel választották nemrég az Európai Bizottság baloldali elnökjelöltjének. Milyen előnye származna az Európai Uniónak és Európának abból, ha az ősszel megalakuló bizottság elnökét Martin Schulznak hívnák?

Előnye az európai polgároknak lesz belőle, nem pedig a bankoknak, a politikusoknak vagy azoknak a multinacionális cégeknek, amelyek saját szeszélyeik szerint változtatják működési és adózási központjaikat a kontinensen. Az én bizottságom számára az első és legfontosabb a munkahelyteremtés lenne. Támogatnám a fiatalok munkához jutását, és megvalósítanám az európai minimálbér bevezetését, amely egyenlő feltételeket biztosítana mindegyik országban. Elindítanék egy okos újraiparosítási politikát, amely az értékes munkahelyekre fókuszál az olyan új iparágakban, mint például a zöldtechnológia. Megadóztatnám a pénzügyi intézmények spekulációit, hogy a bevételből a közszolgáltatásokat fejlesszük. Bizottsági elnökként leszámolnék a modern idők legnagyobb rablásával, az adócsalással és adóelkerüléssel is. Egymilliárd eurót lopnak így el a tagállamoktól, amelyet inkább a polgároknak nyújtott szolgáltatásokra kellene fordítani.

Martin Schultz – Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Az Európai Szocialisták római kongresszusán azt mondta: ön lehet az első olyan elnöke az Európai Bizottságnak, akit az emberek választottak. Tény, hogy a hatályos szabályozás szerint az Európai Tanács ezúttal figyelembe veszi majd a tagállamok EP-választásainak eredményét, és ez alapján teszi meg ajánlását az elnök személyére. De még így is inkább politikai háttéralkunak tűnik a folyamat. Valóban azt állítja, hogy a bizottság következő elnöke ily módon az „emberek embere” lesz?

Sokan továbbra is azt hiszik, hogy az Európai Tanácsnak még mindig megvan a befolyása ahhoz, hogy zárt ajtók mögötti üzleteket kössön. Pedig már nincs. Az Európai Parlamentnek el kell fogadnia vagy el kell utasítania a tanács jelöltjét. Ilyen egyszerű. Ha az európai polgárok egy progresszív többséget szavaznak be a következő parlamentbe, akkor progresszív elnöke lesz az Európai Bizottságnak is.

Mi lesz az ügy, amelybe először vágna bele?

A női egyenjogúság támogatása. Fel fogom kérni a nemzeti kormányokat, hogy erős női biztosjelölteket állítsanak, hogy sosem látott számban legyenek hölgyek a következő Európai Bizottságban.

Egyetért azokkal a szakértőkkel, akik az EU-szkeptikusok és a radikálisok egyre nagyobb térnyerése miatt attól tartanak, hogy a szélsőségesek akár blokkolni is tudják majd az Európai Parlament működését a következő öt évben?

Közelítsünk máshonnan: honnan van ezeknek a politikai erőknek a támogatása? Abból a csalódottságból, hogy Európa szerintük rossz irányba halad, és úgy hiszik, hogy nincs más alternatíva, csak a radikalizmus. Progresszívként a mi feladatunk bizonyítani, hogy van erős jövőképünk, amely nem a bűnbakokat keresi, hanem a megoldásokat. Valószínűleg kisebbségben lesznek a radikális hangok a következő Európai Parlamentben, és bár természetesen nem fogjuk figyelmen kívül hagyni a csalódottságot, amelyet képviselnek, a mi feladatunk a frusztráció okának megtalálása és feloldása, nem pedig annak elfogadása. Az Európai Szocialisták a XXI. századba akarják vezetni Európát, nem pedig vissza a XIX. századba. A radikálisok egyetlen érdemi megoldást sem kínálnak azokra a problémákra, amelyekkel szembe kell néznünk. Ez a tapasztalat velük kapcsolatban az Európai Parlamentben. A rájuk leadott szavazat elveszett voks.

Mi lesz az Európai Parlament következő öt évének legnagyobb kihívása? Hogyan változik például az EU szerepe az ukrán válság nyomán?

Európa erős és független kontinens, amelynek politikáját saját érdekei határozzák meg, nem pedig Oroszország szándékai. A demokrácia és a béke alapelveit a szomszédságunkban is megvédjük, akárcsak a világ bármely pontján. Függetleníteni kell magunkat az energiaimport kényszerétől, elsősorban az importunk szélesítésével, egy valódi, belső energiapiac kialakításával és a megújuló energiákba való mind hatékonyabb befektetésekkel. Oroszország megsértette a demokrácia és a béke alapelveit, és ez nem maradhat következmények nélkül. A tárgyalás és a párbeszéd az EU sejtjeiben van: bármit teszünk is, előbb párbeszédet folytatunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.