galéria megtekintése

Nehéz helyzetben Orbán a németek húzása miatt

3 komment


Inotai Edit

Ismét megy a kavarás az uniós vezető posztokkal kapcsolatban, ami kétszeresen is nehéz helyzetbe hozhatja Orbán Viktort és a fideszes EP-képviselőket.

Maximum udvarias viszony - Orbán és Schulz egy 2012-es EU-csúcson, a háttérben Juncker
Maximum udvarias viszony - Orbán és Schulz egy 2012-es EU-csúcson, a háttérben Juncker
Francois Lenoir / Reuters

A Spiegel Online szerint a német szociáldemokraták azt szeretnék elérni, hogy Martin Schulz - az európai szocialisták listavezetője - maradhasson az Európai Parlament elnöke. Ezzel biztosítanának maguknak egy jelentős európai pozíciót. Arra ugyanis rájöttek időközben, hogy Schulznak nehéz lenne az eredeti elképzelésük szerint befolyásos uniós biztosi posztot kiharcolni.

Németországban az erőviszonyok a kereszténydemokratáknak kedveznek, mivel a CDU nyerte meg az EP-választásokat is, így az uniós biztos jelölése Angela Merkel kancellár-pártelnök hatásköre lesz. Merkel pedig -nagykoalíció ide vagy oda - ezt nem fogja átengedni a szociáldemokratáknak. Sigmar Gabriel SPD-pártelnök a fordulatról a hétvégén tájékoztatja majd a pártját, amelynek tagjai egyébként még a hét közepén is Schulz biztosi jelölése mellett korteskedtek.

 

A háttérben tehát pont az történik, amit sokan el akartak kerülni: a legbefolyásosabb politikusok titkos tárgyalásokon alkudoznak, majd megegyeznek a személyi döntésekről. Az SPD (és az európai szocialisták) már korábban jelezték, hogy hajlandók megszavazni Jean-Claude Juncker, az Európai Néppárt listavezetőjének bizottsági elnöki megválasztását - most ennek feltétele az lenne, hogy a Néppárt is szavazza meg Schulz parlamenti elnöki kinevezését.

A berlini koalíció belső békéje határozza meg a brüsszeli posztok leosztását? A képen Merkel és szociáldemokrata helyettese, Gabriel
A berlini koalíció belső békéje határozza meg a brüsszeli posztok leosztását? A képen Merkel és szociáldemokrata helyettese, Gabriel
Fabrizio Bensch / Reuters

Így a Fidesz EP-képviselői kétszeresen is szorult helyzetbe kerülhetnek: mivel Orbán Viktor többször hangsúlyozta, hogy ő nem támogatja Junckert, az még ennél is kevésbé várható el tőle, hogy Schulz mögé besoroljon. Egy "nem" szavazással vagy akár egy tartózkodással azonban a magyar képviselők könnyen elszigetelődhetnek a néppárti frakción belül, amely eddig védőernyőt nyújtott a magyar kormánynak is.

Az európai szocialisták és szociáldemokraták hamarosan Párizsban egyeztetnek a Néppárttal kötendő alkuról: Sigmar Gabriel itt találkozik majd Francois Hollande francia elnökkel, Werner Faymann osztrák kancellárral, Matteo Renzi olasz kormányfővel és Elio Di Rupo belga miniszterelnökkel. Eközben arra is oda kell figyelniük, hogy egyre nagyobb a nyomás a dél-európai országok részéről, amelyek a deficitszabályok felvizezését követelik, mondván, ilyen költségvetési szigor mellett képtelenség kimászni a válságból és a recesszióból.

Keleti szél fúj?

A Le Monde értesülései szerint Kelet-Európából érkezhet az EU következő kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke utódának pedig Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő tűnt a legesélyesebbnek, ám több állam- és kormányfő sem támogatná őt, miután hazája nem tagja sem az eurózónának, sem a schengeni övezetnek.

Radoslaw Sikorski követheti Lady Ashtont
Radoslaw Sikorski követheti Lady Ashtont
Laurent Dubrule / Reuters

Angela Merkel német kancellár azonban csütörtökön jelezte, hogy semmilyen szabály nem írja elő, hogy az euróövezetből kell érkeznie az EU elnökének. A brit kormányhoz közel álló Thorning-Schmidt kinevezése pedig csökkenthetné a feszültséget a Jean-Claude Junckernek az Európai Bizottság élére történő megválasztását nem támogató David Cameron brit miniszterelnök és európai kollégái között.

Amennyiben baloldali dán kormányfő kapná meg az EU elnöki posztját, a Le Monde szerint Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter követhetné Catherine Ashtont a kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszton. Ha viszont nem sikerül Cameronnal kompromisszumra jutni, egy másik tandem jöhet szóba: Enrico Letta korábbi olasz szocialista miniszterelnök kerülhetne a Tanács elnöki posztjára, az európai diplomáciát pedig az Európai Néppárthoz tartozó Kristalina Georgieva bolgár uniós biztos irányíthatná.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.