galéria megtekintése

Négy frontot nyit az ENSZ

4 komment


Horváth Gábor

Egyre valószínűbb, hogy az ENSZ felhatalmazásával nemzetközi offenzíva kezdődik az Iszlám Állam (IS) ellen Szíriában. A felek azonban továbbra sem értenek egyet Bassár el-Aszad szír államfőt illetően. A 2015-ös terrorizmusindex nem az Iszlám Államot, hanem a nigériai Boko Haramot tartja a leggyilkosabb szervezetnek.

A terrorizmus kapcsán az ENSZ-ben két, egymásnak részben ellentmondó biztonsági tanácsi határozaton dolgozik az orosz és a francia diplomácia. Az első általánosságban sürgeti a szélsőséges szervezetek elleni fellépést, míg a második kifejezetten a párizsi merényletek mögött álló Iszlám Államra összpontosít majd. Vlagyimir Putyin államfő ugyan „a francia szövetségesekkel” való együttműködésre utasította az orosz hadihajókat, ám az még bizonytalan, hogy a BT két állandó tagja össze tudja-e hangolni diplomáciai erőfeszítéseit.

Orosz szőnyegbombázás utáni tájkép Szíriában
Orosz szőnyegbombázás utáni tájkép Szíriában
Reuters

A nézetkülönbségek fő oka Bassár el-Aszad politikai szerepe. Moszkva a közelmúltig inkább a rezsim Nyugat-barát ellenzékét bombázta, csak az utóbbi napokban, az Egyiptom fölött felrobbantott utasszállító repülőgép kapcsán váltott át főleg az IS elleni akciókra.

 

El-Aszad az olasz tévének nyilatkozva kizárta, hogy a terroristák eltávolítása előtt tárgyalni lehetne a politikai rendezésről. Azt nem pontosította, hogy ki mindenkire gondol, különbséget tesz-e az IS, az al-Kaida helyi fiókszervezete, illetve rendszere egyéb ellenzői között.

Barack Obama amerikai elnök viszont ismét megerősítette,

brutális diktátornak tartja el-Aszadot, s amíg a helyén van, Szíriában nem ér véget a polgárháború.

Az ENSZ-ben Szíria kapcsán egyszerre négy fronton zajlanak az események. Mint a The Wall Street Journal megírta, a terrorizmus elleni BT-határozat mellett dolgoznak egy fegyverszüneti terven, nemzetközi megfigyelők telepítésén, végül az IS elleni katonai fellépés előkészítésén.

A BT állandó tagjai közül Kína is aktivizálja magát, miután az IS egy norvég tússzal együtt egy foglyul ejtett kínai állampolgárt is meggyilkolt. Hszi Csin-ping kínai elnök kilátásba helyezte a tettesek felelősségre vonását – jóllehet, Kína eddig távol tartotta magát a konfliktustól, és a be nem avatkozás politikáját hirdeti.

Nem kizárt, hogy egy másik, a fegyveres akcióktól eddig idegenkedő hatalom is szerepet vállal a szíriai hadműveletben. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter olasz partnerével, Roberta Pinottival találkozva nem zárta ki, hogy ENSZ-döntés alapján a Bundeswehr is részt vegyen az IS megsemmisítésében. A német–olasz páros egyelőre az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbilben a kurd erők kiképzésében vállal szerepet – a támaszpontot magyar katonák őrzik.

Fotó: Reuters

A Marylandi Egyetem kutatói által összeállított 2015-ös globális terrorizmusindex ugyanakkor meglepő konklúziót tartalmaz. A 2014-es adatok alapján a világ legvéresebb terrorszervezete nem az Iszlám Állam, amely a vizsgált időszakban 6073 ember haláláért volt közvetlenül felelős, hanem a 6664 embert meggyilkoló Boko Haram.

Az észak-nigériai szélsőségesek időközben hivatalosan az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartományára változtatták a nevüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.