galéria megtekintése

Nagyot kaszáltak az államon

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 14. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

A rendszerváltás utáni Romániában először született bírósági ítélet egy privatizáció „visszacsinálásáról”, és ezzel bukaresti elemzők szerint megnyílt Pandóra szelencéje. Többen sürgetik a vitatott körülmények között megkötött, az állam számára veszteséges privatizációs szerződések átvilágítását. A tét több tízmilliárd euró lehet.

Dan Voiculescu szenátor-üzletember júliusban nyilatkozott a sajtónak a korrupciós vizsgálati meghallgatást követően
Dan Voiculescu szenátor-üzletember júliusban nyilatkozott a sajtónak a korrupciós vizsgálati meghallgatást követően
Bogdan Cristel / Reuters

A bukaresti táblabíróság múlt pénteken ítélte tízévi szabadságvesztésre Dan Voiculescu szenátor-üzletembert, a Konzervatív Párt alapító elnökét, aki az elmúlt másfél évtizedben meghatározó szerepet játszott a román belpolitika alakulásában. Az ítélet kiterjed a Voiculescu család tulajdonában lévő cégek, köztük a piacinál hetvenötször alacsonyabb áron megvásárolt élelmezési kutatóállomás (ICA) elkobzására is.

A Voiculescu-ügy precedenst teremthet más vitatott privatizációs ügyek átvilágítására is. Ilyen pedig bőven akad Romániában. A leghangzatosabb valamennyi közül a Petrom kőolajipari vállalaté, amelynek magánkézbe adását parlamenti különbizottságok is vizsgálták, de konkrét eredmény nélkül. A Voiculescu-ügy többek közt arra is jó, hogy rávilágít: van értelme „elővenni” évtizedes privatizációs dossziékat, hiszen ennyi idő után is be lehet hajtani az államnak okozott kárt.

 

Az elmúlt húsz évben ezrével születtek a privatizációs szerződések, és noha alig akad, amellyel kapcsolatban ne merültek volna fel kételyek, a korrupcióellenes ügyészség mindössze négy, jogerős ítélettel végződött dossziéval büszkélkedhet.

Hivatalos összesítés nem készült a privatizációs bevételekről, de a Ziarul financiar gazdasági lap becslései szerint 7-10 milliárd euró folyt be az állami cégek magánkézbe adásából. A vételár és a privatizált tulajdonrészek valós értéke közötti eltérés feltehetően nem mindig volt 75-szörös, mint például a Voiculescu-ügyben, ugyanakkor számos esetben a „szorzó” sokkal nagyobb is lehetett. Utóbbi érvényes például azokra a vállalatokra, amelyek nagyvárosok belterületén rendelkeztek jelentős földterületekkel. Ezeket a cégeket a „beruházó” rendszerint felszámolta, majd a telkeket értékesítette vagy maga kezdett ingatlanfejlesztésbe.

Bürokratikus akadálya is lenne a privatizációs dossziék átvizsgálásának, ráadásul egy ilyen gesztus rossz jelzést küldene a befektetők felé – vélekedett Aurelian Dochia gazda sági elemző a Ziarul financiar napilapnak. Lakatos Péter, a román számvevőszék vezetőtanácsi tagja viszont elképzelhetőnek, sőt szükségesnek is tartja az 1990-től végrehajtott privatizációk átvilágítását. Szerinte a kérdés már ősszel napirendre kerülhet.

Dan Voiculescu rács mögé kerülése alaposan felkavarta a kedélyeket Romániában. A politikus által alapított médiavállalkozások utcai tüntetésekre szólították fel a nézőket, azt hangoztatva, hogy Traian Basescu államfő irányításával a hatóságok el akarják hallgattatni a független sajtót. A vádnak annyi igazságalapja van, hogy a bírósági ítélet kiterjed a Voiculescu család médiabirodalmának otthont adó székházak elkobzására is. Az Intact Media Groupnak a jövőben vagy bérleti díjat kell fizetnie, vagy más székhely után néznie.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.