galéria megtekintése

„Vége a zsarnokságnak!” – hatalmas vereséget szenvedett az Iszlám Állam

Harci sikerekről számoltak be az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen küzdő erők Szíriából és Irakból. A hírek kedvezően hathatnak a szíriai válság rendezéséről kezdett tárgyalások hét végi fordulójára, ahol az egyik fő kérdés: a számtalan fegyveres szervezetből melyek a mérsékeltek és melyek tekinthetők terroristának.

Látványos hadműveletet indítottak a kurd csapatok Észak-Irakban, a szíriai határtól alig harminc kilométerre fekvő Szindzsár városánál az Iszlám Állam (IS) szélsőséges szervezet fegyveresei ellen: csütörtökre virradóra előbb az amerikai légierő mért csapásokat az IS kezén lévő területekre, majd a szomszédos Szindzsár-hegyről hét és fél ezer kurd pesmerga és jazidi harcos zúdult a térségre. A Reuters hírügynökség helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy az offenzíva sikeres volt, és péntek reggelre nemcsak a környező falvakat foglalták el, hanem a tavaly nyáron elesett várost is, ahol tisztogató akciókat kezdtek.

Füstoszlop gomolyog Szindzsár felett egy légicsapás után
Füstoszlop gomolyog Szindzsár felett egy légicsapás után
Bram Janssen / MTI/AP

Helyszíni jelentések szerint délre Szindzsár egésze pesmerga és jazidi ellenőrzés alá került. A bevonuló egységek harcosai „Vége a zsarnokságnak! Szindzsár a mienk!” felkiáltásokkal ünnepelték a győzelmet, többek között azokon a teherautókon állva, amelyeket az Iszlám Állam terroristái nem sokkal korábban még öngyilkos merényletekre akartak használni ellenük.

 

Szindzsár nemcsak azért jelképes település, mert az IS 2014. nyári támadása súlyos humanitárius katasztrófát okozott az ott élő, a hitükben több vallás elemeit ötvöző jazidik körében, hanem azért is, mert a dzsihadisták iraki és szíriai központját, Moszult és Rakkát összekötő főút mentén fekszik. Nem kevésbé szimbolikus az Aleppótól keletre fekvő szíriai légitámaszpont, Kveiresz, a bázist már két éve tartják nyomás alatt az IS egységei, ám ostromgyűrűjüket a Reuters szerint most – orosz vadászgépek támogatásával – áttörték a damaszkuszi kormány csapatai.

A harctéri sikerek híre lendületet is adhat a szíriai rendezésről október végén megkezdett bécsi tárgyalások újabb, szombaton esedékes fordulójának, ám azt már most látni, hogy az egyeztetés egyelőre további vitákat hoz majd. Például a kiszivárogtatott orosz javaslatról, amely szerint másfél éves alkotmányozási reformidőszak után kellene elnök- és parlamenti választásokat tartani Szíriában.

A nyolcpontos elképzelésben, amelyet a moszkvai külügyminisztérium csak vázlatnak és nem hivatalos előterjesztésnek minősített, egyebek közt az áll, hogy az alkotmányozásban a társadalom teljes spektrumának képviselői vennének részt, beleértve a hazai és a külföldön élő ellenzéket is. A folyamatot nem Bassár el-Aszad elnök irányítaná, őt hátrébb vonná az orosz javaslat, ám arra megadná neki a lehetőséget, hogy induljon az elnökválasztáson.

Éppen ez az egyik pont, amely miatt mind a szíriai ellenzék, mind az Egyesült Államok és szövetségesei bírálják az orosz tervet. A szíriai elnök jövőbeni szerepéről vallott álláspontjuk – bár valamelyest közeledett egymáshoz – még mindig nagyon különböző. Moszkva és Teherán igyekszik megmenteni a velük szövetséges államfőt (igaz, Oroszország hangoztatja, nem a személyéhez, hanem a nép által választott elnökhöz ragaszkodik), az Aszad ellen harcoló lázadók elűznék az államfőt, Washington – valamelyest puhítva álláspontján – csak rövid időre szánna szerepet neki.

Bécsbe – ahol várhatóan mintegy húsz állam és nemzetközi szervezet küldöttei lesznek jelen – a damaszkuszi vezetés és az ellenzék képviselői továbbra sem kaptak meghívót. Addig nehéz bevonni őket a tárgyalásokba, amíg nincs megegyezés arról, hogy a sokszor egymással is szemben álló, törzsi, vallási és sok más alapon megosztott fegyveres csoportok közül melyek számítanak mérsékeltnek és melyek terroristának.

Egyetértés gyakorlatilag csak abban van, hogy – az ENSZ állásfoglalása alapján – az IS és az al-Nuszra Front, valamint más, az al-Kaidához köthető egységek az utóbbi kategóriába tartoznak. Aszadék azonban ide sorolnak gyakorlatilag minden velük szemben álló erőt, s hasonló az őket támogató Moszkva álláspontja is. Szaúd-Arábia viszont a mérsékeltek körét bővítené: ilyen minősítést adna például az Ahrar as-Sam iszlamista milíciának is, noha Washington erre nem volt hajlandó. Moszkva ezt biztosan ellenezné, hiszen az Ahrar as-Sam „Szíria orosz–iráni megszállása” elleni harcra szólította fel a Közel-Kelet országait.

„Óceánt alkot majd az ömlő vér”

Oroszországban elkövetendő terrortámadásokkal fenyegetőzik az Iszlám Állam (IS) egy új videóban, jelentette a terrorcsoportok online tevékenységeit figyelő amerikai SITE központ. A dzsihadisták idegen nyelvű sajtóközpontja, az Al-Hayat Media Center által orosz nyelven megjelentetett felvételen a „hamarosan, nagyon hamarosan óceánt alkot az ömlő vér” mondatot kántálják, miközben brutális lefejezéseket, valamint golyó által végrehajtott kivégzéseket lehet látni a SITE híradása szerint. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.