galéria megtekintése

Nagyon úgy tűnik, hogy Orbán átverte a szövetségeseit, a németek kiakadtak

Félrevezette Orbán Viktor a német és az osztrák kancellárt a múlt szeptemberi menekültválság idején – írta a Bild. Lázár János cáfolt.

Menekültáradat Budaörsnél Úton Ausztria felé
Menekültáradat Budaörsnél úton Ausztria felé
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A leghatározottabban visszautasította Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a német Bild Zeitung szerdai cikkében megjelent állítást, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök a múlt ősszel félretájékoztatta volna a német és az osztrák kancellárt arról, hogy a Keleti pályaudvarról hány menekült tart Ausztria és Németország felé.

A jól tájékozott Bild Zeitung bécsi és berlini kormányzati körökre, illetve bizalmas iratokra hivatkozva írta azt: tudatosan félrevezette Orbán a tavaly ­szeptemberi menekültválságban Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellárt. A lap szerint a magyar kormányfő a hazugsággal az országában tartózkodó menekültektől akart minél gyorsabban megszabadulni. Az erőteljesen politizáló, a Springer médiabirodalomhoz tartozó német bulvárlap forrásai alapján azt írta: Orbán az osztrák félnek múlt szeptember 4-én eljuttatott szóbeli jegyzékben – a diplomáciában használt írásos, a nagykövet szignójával ellátott tájékoztatásban – azt közölte: közel ezer menekült tart a magyar–osztrák határ felé, akiket Ausztriának és Németországnak ellenőrzött keretekben át kellene vennie. Erről Orbán meg is állapodott Faymann-nal és Merkellel. A jegyzéket követő két napon, a szeptember ­5–6-i hétvégén azonban a német belbiztonsági források szerint mintegy húszezer menekült érkezett a szövetségi köztársaságba.

 

– Mi körülbelül egy-háromezer emberrel számoltunk és egyszeri alkalommal – idézték fel berlini kormánykörök. Osztrák külügyi források szerint Orbán szándékosan adott meg túl alacsony számot, hogy Ausztria számára átláthatónak, kezelhetőnek tűnjön, amivel szembe kell néznie. Egy magas rangú EU-diplomata az eseményekre visszatekintve még tovább ment. Orbán tudatosan menekültmentessé tette Magyarországot.

A csütörtöki kormányinfón lapunk azt kérdezte Lázár Jánostól: miként fordulhatott elő, hogy a magyar kormány részéről először néhány száz menekültről beszéltek, aztán Trócsányi László igazságügyi miniszter „nagyobb számról” szólt, végül pedig ezrek érkeztek Németországba. Orbán a mindenkori német és osztrák kancellár szövetségese, fel sem merülhet, hogy fals információkat adott volna – mondta Lázár, aki jelezte, sok esetben ő maga is jelen volt, amikor Orbán telefonált. Hozzátette: Werner Faymann osztrák és Angela Merkel német kancellárral Orbán Viktor többször egyeztetett, folyamatos volt a kapcsolattartás.

Gyalogmenet Nyugatra

Pontos adatokkal senki nem rendelkezik, de biztosan nem áll távol a valóságtól a Bild Zeitungban közölt menekültszám: tavaly szeptember első hétvégéjén – tehát 4-e és 6-a között – húszezer menekülő is elhagyhatta Ausztria felé az országot. Nagy részüket szervezetten Németországba szállították. Tavaly augusztus végéig több mint 180 ezren jöttek Magyarországra, és a migránsok száma csak a hónap utolsó hetében meghaladta a húszezret, szeptember első felében pedig a negyvenezret. Nyár végére így végképp tarthatatlanná vált a helyzet a Keleti pályaudvar környékén, mert ezrek várakoztak, remélve, hogy felszállhatnak valamelyik Németország felé induló vonatra, amit korábban sokan megtehettek. A MÁV azonban szeptember 3-án a Nyugat-Európába tartó összes közvetlen járatot leállította. Emiatt végső elkeseredésé­ben szeptember 4-én, pénteken több ezer ember gyalog indult el az osztrák határ felé.

Egészen az M1-es autópályáig jutottak, ahonnan éjjel buszokkal szállították a menekülőket Hegyeshalomba. A belügyi államtitkár szerint 4500-an jutottak el a határig. Szombaton újabb csoport eredt útnak gyalogosan a Keletiből, s a bicskei, valamint a vámosszabadi nyílt befogadóállomás több száz lakója ugyanezt ­tette, két-háromszázan pedig a déli határtól, Röszkétől indultak a főváros ­felé. Ausztriából vasárnap több száz ­autóból álló konvoj érkezett Magyarországra a még Budapesten rekedt menekültekért. (Lencsés Károly)

Lázár János szavaiból az derült ki, hogy gyakorlatilag félóránként volt üzenetváltás, a belügyi szervek pedig direkt kapcsolatban voltak a partnerszervezeteikkel. Egy másik kérdésre állította, hogy ő is pontosan tudta a számokat folyamatosan, „a Keleti pályaudvarnál először százan, majd két-háromszázan, aztán nyolcszázan-kilencszázan, a végén háromezren voltak”. Lázár emlékei szerint 3-4 ezer közötti számról beszélgettek a német „meghívás” után – fűzte hozzá. Lázár János ezúttal is úgy fogalmazott a történtekről: Merkel felhívása és a szírek meghívása volt „a súlyos hiba”.

Ki mit mondott?

A Bild emlékeztet rá, hogy tavaly ­augusztus 31-én Günter Krings belügyminisztériumi államtitkár Trócsányi László igazságügyi miniszterrel tárgyalt. A lap szerint arról állapodtak meg, hogy Németország „a legnagyobb csendben” átvesz Magyarországtól több száz menekültet, mert a Keletinél tűrhetetlen állapotok alakultak ki. Ám Trócsányi félrevonta az államtitkárt, és egy üres teremben közölte vele: „a szám nagyobb lett”, és javasolta, hogy Németország fogadja be a pályaudvarnál tartózkodó összes menekültet. Krings ezt elutasította.

Tavaly szeptember 3-án Lázár János viszont valóban azt állította, hogy a német kormány azt kérte a magyaroktól, lehetőleg a nyilvánosságot kerülve küldjenek tovább hozzájuk vasúton két-háromszáz menekültet a Keletinél táborozó több ezerből. De másnapra megváltoztatta véleményét, közölve, hogy csak a regisztrált, papírokkal és vízummal rendelkezők mehetnek tovább.

Lapunk megkeresésére az igazságügyi tárca tegnap mindössze annyit közölt: Trócsányi László miniszter hivatalos tárgyalást, és nem négyszemközti megbeszélést folytatott Günther Krings német belügyi államtitkárral. (Lencsés Károly)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.