galéria megtekintése

Mozgalom a tüntetésből

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 12. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Szükségállapotot vezettek be a Missouri állambeli Ferguson városában, miután erőszakba torkollott az a tüntetés, amelyen az éppen egy éve meghalt Michael Brownra emlékeztek. A fekete fiatalt egy fehér rendőr lőtte le. Az eset akkor súlyos zavargásokhoz vezetett, és máig érvényes tanulságokkal szolgált.

Szimbolikus jelentőséget nyert, és változások özönét indította el az amerikai rendőrség működésében Michael Brown egy évvel ezelőtti halála. A 18 éves, fegyvertelen fekete tinédzsert egy fehér rendőr, Darren Wilson lőtte le Missouri állam Ferguson városában tavaly augusztus 9-én. Az eset tüntetésekhez, majd zavargásokhoz vezetett nyáron és késő ősszel is, amikor a nagyesküdtszék úgy döntött, nem emel vádat Wilson ellen. A rendőr állítása szerint önvédelemből lőtt, és a hatóságok nem találtak bizonyítékot, amely ezt cáfolta volna.

Jellemző lett a kamera
Jellemző lett a kamera
Rick Wilking / Reuters

Az elmúlt egy évben a feketék elleni rendőrségi diszkrimináció az egyik legfontosabb közéleti téma lett az Egyesült Államokban. A Gallup és a Pew Center felmérései szerint húsz éve nem voltak ilyen sokan – a lakosság fele –, akik úgy gondolták, hogy a rasszizmus „nagy probléma” az országban.

 

A rendőrség működésében is változások történtek. Sajtójelentések szerint a letartóztatások során jellemző, hogy a bámészkodók telefonos kamerával rögzítik a történteket, és ezt teszik a rendőrök is. Kezd általánossá válni, hogy az egyenruhások testkamerát is viselnek.

„Egyre több rendőrőrsön ismerik fel, hogy jó kapcsolatot kell kialakítani a lakossággal, hogy a rendőrök és az emberek bízzanak egymásban, együtt teremtsék meg a közbiztonságot” – mondta a Népszabadságnak David A. Harris. A Pittsburghi Egyetem jogászprofesszora szerint eddig ez nem volt prioritás, hiába szerepelt a rendőrség jelszavai között. Mind több helyen gondolják át azt is, mikor kell a rendőrnek keményen fellépnie és mikor inkább tompítania egy konfliktus élét.

„A rendőrök eddig túl gyorsan és könnyen folyamodtak erőszakhoz”

– jelentette ki Harris.

Egy a rendőri erőszak ellen tüntetők közül Fergusonban
Egy a rendőri erőszak ellen tüntetők közül Fergusonban
Lucas Jackson / Reuters

A szakértő hangsúlyozta, hogy az USA-ban a rendőrség működése decentralizált. Az elnök, a kormány vagy a kongresszus közvetlen utasításokat csak a szövetségi hatóságoknak, például az FBI-nak vagy a titkosszolgálatoknak adhat. A központi szerveknek az államok és önkormányzatok szintjén szerveződő rendőrségek esetében csak az a feladatuk, hogy megköveteljék az alkotmányos működést. Az elnök iránymutatást adhat, amit meg is tett a rendészeti munkacsoport tavalyi felállításával és azzal, hogy annak javaslatait nyilvánosságra hozta. Az azonban már az egyes rendőrőrsökön, kapitányokon és polgármestereken múlik, hogy ezekből mit valósítanak meg.

Harris szerint a rendvédelmi reform és a faji kapcsolatok témája meghatározó lesz a következő, 2016-os elnök- és törvényhozási választásokon is. Michael Brown halála ugyanis egy olyan mozgalmat indított el, amely attól sem riad vissza, hogy megzavarja elnökjelölt-aspiránsok nagygyűléseit. Ez történt a hét végén Bernie Sanders vermonti szenátorral is, aki az aktivisták szerint eddig nem állt ki a feketék egyenjogúsága mellett.

Nem Michael Brown volt az egyetlen fegyvertelen fekete férfi, akit fehér rendőrök öltek meg a közelmúltban, mégis az ő esete vált szimbolikussá. Harris szerint ennek az az oka, hogy nemcsak egyszerű haláleset volt, hanem rávilágított a helyi rendőrség rasszizmusára és arra is, hogy

a hatóságok célja nem a közbiztonság megteremtése volt,

hanem az állandó büntetésekkel csak pénzforrásnak használták a helyieket.

Országos szintű problémáról van szó
Országos szintű problémáról van szó
Rick Wilking / Reuters

„Az emberek már évek óta ebben éltek, és egyszerűen elegük lett, és felszínre tört a feszültség” – magyarázta Harris. Meghatározó szerepet játszott a közösségi média is, amely „élőben” közvetítette a képeket arról, hogy a rendőrség elsöprő katonai erővel lép fel a tüntetőkkel szemben. „A rendőröknek

nem volt kapcsolatuk a saját közösségükkel.

Nem voltak barátaik, hogy rajtuk keresztül befolyásolják őket, így előálltak a páncélozott járművekkel” – tette hozzá Harris. Az csak tovább rontotta a helyzetet, amikor megjelent a hagyományos média, és néhány újságíróval szemben is túlkapásokat követtek el a rendőrök.

„Ma, egy évvel később már mindenki számára világos, hogy ezek nem elszigetelt esetek. Országos szintű problémáról van szó, olyanról, amely bárhol megtörténhet” – mondta Harris, aki óvatos optimistának vallja magát. Úgy véli, a folyamatokat, amelyek elindultak, nem lehet megállítani, de még több évtized is eltelik majd, mire ezeket a mélyen gyökerező problémákat megoldják. Szavai szerint „lassú lesz, de ha az emberek továbbra is nyomást gyakorolnak a választott képviselőikre, akkor sikerülni fog.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.