galéria megtekintése

Moszkva nagy bajra figyelmeztette Washingtont

6 komment


Fenes Gábriel

Oroszország figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne támadja meg Bassár el-Aszad rezsimjét. Ismét kórházakat bombáztak a kormányerők.

Szörnyű, földcsuszamlásszerű változásokhoz vezethet nemcsak Szíriában, de az egész régióban, ha az Egyesült Államok közvetlen agressziót követ el Damaszkusz és a szír kormányerők ellen – mondta Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a TV Centr állami televízióban. Zaharova szerint Bassár el-Aszad elmozdításával hatalmi vákuum keletkezne Szíriában, amelyet „mindenféle terroristák" töltenének be. Az orosz külügy szóvivője valószínűleg egy nemrégiben kiszivárgott beszélgetés miatt fogalmazott ennyire keményen.

Az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg tagjai pihennek a harcok szünetében
Az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg tagjai pihennek a harcok szünetében
Abdalrhman Ismail / Reuters

A CNN és a New York Times által megszerzett hangfelvételen John Kerry amerikai külügyminiszter két héttel ezelőtt a szíriai civil szervezetek képviselőinek azt mondta, szimpatizál azokkal a felvetésekkel, miszerint a folyamatos bombázások miatt az Egyesült Államoknak erőteljesebben kellene fellépni az Aszad-rezsimmel szemben. Kerry régóta szorgalmazza, hogy országa vállaljon nagyobb szerepet az öt éve tartó szíriai polgárháborúban, főleg miután Damaszkusz három éve vegyi fegyvereket vetett be, amivel ezerháromszáz civil halálát okozta. Barack Obama amerikai elnök szerint ugyanakkor nem sülne ki semmi jó abból, ha az Egyesült Államok vállalná magára a konfliktus rendezését.

 

A szeptember 12-én életbe lépett tűzszüneti megállapodás két héttel ezelőtti összeomlása óta a ­szíriai kormányerők az oroszok, az irániak és zsoldosként felfogadott iraki és afgán fegyveresek támogatásával támadják az északnyugat-szíriai Aleppót. A síita csapatok és az Aszad-rezsim már a szárazföldön is ostromolja a lázadók számára kulcsfontosságú város keleti részét. Párhuzamosan a felkelők által irányított szomszédos településeket is támadják – tájékoztatott a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. Mindeközben mintegy tízezer kormánykatona és az oldalukon harcoló külföldiek állnak készültségben, feltehetőleg azért, hogy végső rohamra induljanak a várost védő ellenzékiek ellen. A kormányerők vasárnap szabad elvonulást ajánlottak fel az Aleppo keleti és északi negyedeit védő ellenzéki fegyvereseknek, ami szintén a közelgő szárazföldi offenzívára utal.

Porig rombolták Aleppót
Porig rombolták Aleppót
Khalil Ashawi / Reuters

Szombaton négy nap alatt már másodszor érte légitámadás Aleppo legnagyobb kórházát. Az M10 néven emlegetett intézményt két kazettás és hordóbomba, valamint legalább egy rakéta találta el. A támadásban egy ember meghalt, tizenöten megsérültek. Legutóbb múlt szerdán érte bombatalálat a lázadók által irányított keleti városrészben található intézményt, és a második legnagyobb kórháznak számító M2-t. Adham Szahloul az amerikai-szír egészségügyi társaság szóvivője elmondta, hogy ebben a két intézményben ápolják a civil sérülteket is. – Csak pénteken 84 embert láttak el az M10 kórházban, köztük 22 gyereket – figyelmeztetett Szahloul, aki szerint Aleppo keleti részén a 200 ezer ott rekedt lakosra már csak 30 orvos maradt. Egyes jelentések szerint a tűzszünet összeomlása óta összesen 450 ember vesztette életét a városban.

Pihenő felkelők Aleppóban
Pihenő felkelők Aleppóban
Khalil Ashawi / Reuters

A nyugati hatalmak közben ismételten háborús bűnökkel vádolják Oroszországot, amiért az Aszad-rezsimmel karöltve civil célpontokat támad. Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy a légitámadások a lázadókat célozzák, s pont Washington akadályozza a konfliktus rendezését azzal, hogy kiáll a felkelők mellett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.