galéria megtekintése

Moszkva ragaszkodik a februári alkuhoz

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 06. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Vlagyimir Putyin államfő keddi, a békés megoldás lehetőségét meglebegtető sajtótájékoztatója után orosz részről a külügyminiszter vette át a krími válság – immár diplomáciai – kezelését. Szergej Lavrov szerdán Párizsban John Kerry amerikai, William Hague brit, Laurent Fabius francia és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel folytatott megbeszélést.

Andrij Descsica ukrán külügyminiszter és Lavrov nem találkozott egymással, így orosz résztvevő nélkül tartották meg az Ukrajna biztonságát és területi épségét garantáló 1994-es budapesti memorandum aláíró országainak megbeszélését, amelyen Kerry és Hague is közvetlen párbeszédet szorgalmazott Moszkva és Kijev között.

Párizsi klub. Francois Hollande francia államfő (balra), Szergej Lavrov orosz és Laurent Fabius francia külügyminiszter (jobbra) John Kerry amerikai külügyminisztert hallgatja az Élyséepalotában
Párizsi klub. Francois Hollande francia államfő (balra), Szergej Lavrov orosz és Laurent Fabius francia külügyminiszter (jobbra) John Kerry amerikai külügyminisztert hallgatja az Élyséepalotában

 

Az orosz külügyminiszter viszont, ahogy előzőleg Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, úgy nyugati kollégáinak is azt hangoztatta: Moszkva ragaszkodik azon megállapodás betartásához, amely február 21-én az EU közvetítésével született meg az azóta Oroszországba menekült ukrán elnök, Viktor Janukovics és az akkori ellenzék képviselői között.

Az egyezség egyebek közt arról szólt, hogy nemzeti egységkormányt hoznak létre, és az alkotmányreform után tartanak előre hozott elnökválasztást, ám orosz megítélés szerint az ellenzék az alkut felrúgva vette át a hatalmat Kijevben. Moszkva pozícióit erősítheti, hogy kikerült az internetre Catherine Ashton és Urmas Paet észt külügyminiszter múlt heti telefonbeszélgetésének hangfelvétele, amelynek hitelességét elismerte a balti politikus. Ebben a Paet, aki éppen csak visszatért Kijevből, azt mondta: egyre bizonyosabbnak látszik, hogy az összecsapások idején a tüntetőkre és a rendőrökre egyaránt vadászó orvlövészek mögött nem Janukovics állt, hanem „valaki az új koalícióból”.

Az orosz politikusok kitartanak amellett az állításuk mellett is, hogy a hétvégi katonai akciókat nem az orosz hadsereg, hanem a helyi önvédelmi erők fegyveresei hajtották végre a Krímben. Teszik ezt annak ellenére, hogy a hadműveletekben szemmel láthatóan nem „amatőr” harcosok, hanem jól felkészült, korszerű orosz fegyverekkel felszerelt csapatok vettek részt.

Lavrov tegnap megismételte, hogy a krími önkéntes egységeket nem tudják visszavonulásra utasítani, a Szevasztopolban állomásozó fekete-tengeri flotta egységei viszont a támaszpontjukon tartózkodnak.

A Krímben esti jelentések szerint fegyveresek fenyegették meg az ENSZ-főtitkár ott tartózkodó megbízottját, Robert Serryt, míg a kelet- ukrajnai Donyeckben a rendőrök kiszorították ugyan a megyei önkormányzat székházából a Moszkva-barát tüntetőket, de azok néhány óra elteltével újra megszállták az épületet. Segíthet a helyzet javításában az a megfigyelői misszió, amelyet az EBESZ küldött tegnap Ukrajnába.

A 18 állam által delegált 35 fegyvertelen megfigyelő – kettőt közülük a magyar kormány delegált –Odesszában kezdi az egyelőre egy hétre tervezett munkáját.

Folyamatosan napirenden van a válság gazdasági következményeinek ügye is. Vlagyimir Putyin kijelentette: a politikai feszültség ellenére is együtt kell működni az ukrán gazdasági partnerekkel, a Kazahsztánnal és Belarusszal közös vámunió csúcstalálkozóján arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai események negatív hatással lehetnek a gazdasági közösségre. Szerinte nemcsak védeni kell saját piacukat, hanem a „baráti ország” megsegítésének lehetőségével is foglalkozni kell.

Eközben a moszkvai parlament felsőháza a kilátásba helyezett nyugati szankciókra adott válaszra készül: olyan törvénytervezetet terjesztettek elő, amely arra is lehetőséget ad, hogy külföldi tulajdonú oroszországi cégek vagyonát sajátítsák ki, ha az állam szuverenitása veszélybe kerül.

„Kárpátalja a legbékésebb”

Orosz katonai beavatkozás történt, nem ismeretlen polgári személyek akciója – mondta szerdán lapunk kérdésére Martonyi János külügyminiszter. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden úgy fogalmazott, nem orosz katonák, hanem helyi védelmi erők akciója zajlik a Krím félszigeten. Martonyi – osztrák kollégájával, Sebastian Kurzcal közös budapesti sajtóértekezletén – felidézte az EU-s külügyminiszteri állásfoglalást, amely Ukrajna elleni agressziónak minősítette az orosz katonai műveleteket. Kurz szerint egyértelmű, hogy orosz csapatok tartózkodnak jogellenesen ukrán felségterületen. – Most az elsődleges feladat annak biztosítása, hogy az ukránok szuverén népként, békében élhessenek. Oroszországnak viszont elemi érdeke, hogy fenntartsa az EU-hoz fűződő gazdasági kapcsolatait – tette hozzá Kurz. Kárpátalját Martonyi Ukrajna legbékésebb megyéjének nevezte, ahova Kijevből olyan új kormányzót neveztek ki, aki félig magyar, s Nyíregyházán tanult. (D. A.)

Elemzői szemmel: hamis várakozásokat keltett a Nyugat az egykori szovjet tagköztársaságban

Nem a „kardcsörtetés”, a katonai szituáció a legveszélyesebb, hanem Ukrajna felbomlása: ennek az ukrán nép csak vesztese lehet, és a polgárháborút sem lehet kizárni. A felbomlás a donyecki tüntetésekből is látható, az ukrán dezertálások formájában pedig az elmúlt napokban a katonai helyzetben is megjelent – állítja lapunknak adott helyzetértékelésében Bárdos-Féltoronyi Miklós geopolitikai kutató, a Louvain-la-Neuve-i Egyetem nyugalmazott professzora, aki Lvivben (Lembergben) is tanított korábban.

A kutató úgy látja: az ukrán vezetés mellett felelősség terheli a mostani helyzetért a Nyugatot és Oroszországot is, de kiemeli: a Nyugat, „amely Afganisztán, Irak, Libanon, Szomália óta nem nagyon adhat erkölcsi leckéket”, hamis várakozásokat keltett az ukránokban, és nem vette elég komolyan az oroszokat.

– Ahogyan 1956-ban, Magyarországon is a hátunk borsódzott a nyugati ígéretektől, majd az 1990-es évek elején a horvátokat lázította a Nyugat, most ugyanez történt Ukrajnában. Miközben Amerika gyakorlatilag semmit nem tehet, és Európa sem sokat – hangoztatja Bárdos-Féltoronyi Miklós.

Szerinte nehéz bármilyen ukrán vezetés mellé jó szívvel odaállni, hiszen az elmúlt húsz évnek egyazon korrupt, az országot szegénységben tartó garnitúrájáról van szó Julija Timosenkótól és mostani bábjaitól, a megbuktatott Viktor Janukovicsig. „Nem vagyok Merkelpárti, mégis Angela Merkel tűnik a legjózanabbnak, az óvatos diplomatának.

A Nyugat tárgyalt ugyan, de nem elég következetesen, kettős politikát folytatott”. Mint a hírügynökségek is jelentették, Vlagyimir Putyin orosz elnök a német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében beleegyezett abba, hogy hozzanak létre csoportot a Krímben kialakult helyzet kivizsgálására az EBESZ égisze alatt.

– Igazán csak Galícia Nyugat-párti Ukrajnában, másutt a semlegességpártiak lehetnek többségben. Az igazi veszély a 46 milliós ország felbomlása, ahogyan Jugoszláviával is történt. Úgy tűnik, nemcsak Oroszországnak fűződik érdeke az egységes Ukrajna feldarabolásához; az ukránok pedig – a külső hatalomgyakorlás esetén – még az eddigiekhez képest is kevésbé szólhatnának bele saját sorsuk alakulásába – mondja Bárdos-Féltoronyi. (Szőcs László)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.