galéria megtekintése

Tüske lehet a nagyhatalmi talpakban a következő ENSZ-főtitkár

11 komment


Fenes Gábriel

Nehéz lesz az oroszokat meg­győzni arról, hogy António Guterres korábbi portugál miniszterelnök a legmegfelelőbb jelölt az ENSZ főtitkári posztjára. Moszkva inkább egy kelet-európai politikust szeretne látni a világszervezet élén – magyarázta lapunknak Richard Gowan, az ­Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) ENSZ-szakértője. Elképzelhetőnek tartja ugyanakkor, hogy az oroszok valamiféle megállapodást kötnek a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) másik négy állandó tagjával, és végül nem vétózzák meg az ENSZ korábbi menekültügyi főbiztosát.

A BT tíz ideiglenes és öt állandó, vétójoggal rendelkező tagállama hétfőn harmadik alkalommal tartott titkos voksolást a tíz jelöltről. Az előző két szavazáshoz hasonlóan ismét Guterres nyert 11 igennel, 3 nemmel és egy tartózkodással. A második helyen Miroslav Lajcák jelenlegi szlovák külügyminiszter végzett, aki korábban sereghajtó volt.

− Lajcák azért szerepelt szépen, mert a BT európai tagállamai úgy vélték, hogy nem jól fest, ha az ­Európai Unió soros elnökségét betöltő Szlovákia külügyminisztere folyamatosan rosszul szerepel a voksolásokon – vélekedett Gowan, aki szerint a külügyminiszter rossz taktikai pozícióban van, mivel Robert Fico szlovák kormányfővel karöltve többször bírálta az Oroszország ellen hozott uniós szankciókat.

 

Moszkva egyébként a bolgár Irina Bokovát, az UNESCO főigazgatójának jelöltségét támogatja. A britek és az amerikaiak viszont éppen azt kifogásolják, hogy a volt párizsi nagykövet túl jó kapcsolatokat ápol az oroszokkal. A két BT-tagország egyelőre erősen kampányol, a legutóbbi szavazáson harmadik helyezett Bokova ellen. Sokan továbbra is arra számítanak, hogy az ENSZ következő főtitkára egy nő lehet. Bokova mellett Susana Malcorra jelenlegi argentin külügyminisztert tartják esélyesnek, akit azonban Oroszország és Kína sem támogat.

− Konszenzusos megoldásként felmerülhet Vuk Jeremics volt szerb külügyminiszter személye a főtitkári posztra – jegyzi meg Gowan. A szerb diplomata a legutóbbi két szavazáson az első négyben végzett. A szakértő szerint Jeremics – aki Koszovó függetlenné válása idején vezette a szerb diplomáciát, Joe Buden amerikai elnök pedig egyszer tüskének nevezete az Egyesült Államok talpában – az oroszok számára is elfogadható lehet, ráadásul 2013-ban egy évig ő töltötte be az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztjét.

Ban Ki Mun megbízatása jövő januárban lejár, így a BT-nek decemberig meg kell találnia a szervezet létrejötte óta a sorrendben kilencedik főtitkárt. Legközelebb a jövő pénteken és szeptember 26-án tartanak titkos szavazást. A szakértő úgy látja, hogy csak októberben tudjuk meg, ki lesz a megfelelő jelölt. Ekkor veszi át ugyanis a BT elnökségét Oroszország, amelynek fontos, hogy az ő vezérletével szülessen döntés. Az ENSZ leendő főtitkárának egyáltalán nem lesz könnyű dolga, mert Gowan szerint négy jelentős kihívással kell szembenézni: a migrációs válsággal, az ENSZ fejlesztésével, a klímaváltozással, valamint a háborús krízismenedzsmenttel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.