galéria megtekintése

Amíg Oroszországban ki nem tör a forradalom

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

A kormány bírálóinak Magyarországon azt kellene figyelniük, mi zajlik Oroszországban, mit csinál Vlagyimir Putyin. A nyugati világban Magyarország az egyetlen állam, ahol a vezetők az orosz elnök példáját követik – tanácsolta pénteken a Sziget egyik pódiumbeszélgetésén Pjotr Verzilov.

A részben Kanadában nevelkedett fiatal orosz művész és politikai aktivista a Pussy Riot punkegyüttes 2012-ben kétéves börtönre ítélt két tagjával – feleségével, Nagyezsda Tolokonnyikovával, valamint Marija Aljohinával együtt – lépett fel néhány tucat szigetlakó és közel ugyanennyi újságíró előtt a Magic Mirror sátorban. Előzőleg igyekeztek tájékozódni a magyarországi viszonyokról – derült ki szavaikból –, beszélgettek a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselőivel, és

hallottak Magyarország „putyinizálódásáról”.

Tolokonnyikova szerint akár e folyamattal is magyarázható, hogy Budapesten olyan jelenséggel találkoztak, amivel eddig csak Oroszországban volt dolguk: egy taxis úgy tudta, hogy 2012 februárjában meztelenül celebrálták a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban azt a Putyin-ellenes punkmisét, amelyért a börtönbüntetést kapták. „Akkor több ruha volt rajtunk, mint most, mert csuklyát is viseltünk” – mondták.

 

Az első politikai tartalmú kortárs művészeti performanszokat 2007-ben tartották – idézték fel a kezdeteket a húszas éveik közepén járó aktivisták. Véleményt akartak mondani az Oroszországban zajló dolgokról. Úgy gondolták, ehhez olykor provokatív akciók szükségesek, mert a hagyományos módszerekkel lehetetlenség változást elérni. Két hónapja Tolokonnyikovát és egy társát a moszkvai ellenzéki tüntetések helyszínén, a Bolotnaja téren vették őrizetbe, mert rabruhába öltözve varrtak orosz zászlót.

Aljohina és Tolokonnyikova. Performansszal Putyin ellen
Aljohina és Tolokonnyikova. Performansszal Putyin ellen
Koncz György / Népszabadság

Az akciók komoly előkészítést igényelnek. Hetekig tervezgetik, kidolgozzák a részleteket, és tiszta fejjel vágnak bele a megvalósításba – avattak be a részletekbe.

Olyan ez, mint egy bankrablás az akciófilmekben, hozott egy példát a kifogástalan angolságával gyakran a lányok helyett is válaszoló Verzilov. Hosszú előkészítés, aztán van néhány másodperced, esetleg perced, hogy megvalósítsd, amit kigondoltál, mert a rendőrség gyorsan ott van, és elkap.

Mostanában háttérbe szorulnak a művészi performanszok. Elsősorban a Jog zónája nevű, 2013. decemberi szabadulásuk után általuk létrehozott, az elítéltek jogvédelmét szolgáló civil szervezetre és a hozzá kapcsolódó internetes portálra, a Médiazónára koncentrálnak (a zóna szó az orosz nyelvben börtönt is jelent).

Bár – mint Aljohina megjegyezte – Oroszországban civil szervezetet alapítani önmagában is művészet. Az övék bejegyzését azzal utasították el a hatóságok, hogy értelmezhetetlen a neve.

A saját médiafelületet fontosnak tartják, mert a sajtó fősodrába esélyük sincs bekerülni. Remélik, hogy a havi egymillió olvasót számláló portáljuk idővel vezető médiafelületté válik, szervezetük öt-hét év alatt hálózattá nőheti ki magát.Merthogy „sokan vannak Putyin ellen, de nem tudják, hogy mit tegyenek”.

A Népszabadság kérdésére Tolokonnyikova elismerte,

nehéz elképzelni, hogy az övéikhez hasonló akciók lényeges változást hozhatnak a politikai rendszerben.

De minden politikai változás alapja a kultúra, az eszme változása, ők ezt akarják befolyásolni. Bár magukat az ellenzék részének tekintik, a közügyektől eltiltva a választásokon nem is indulhatnának. Tíz évig biztosan nem – mondta Tolokonyikova, amihez Verzilov hozzátette: vagy amíg ki nem tör a forradalom Oroszországban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.