galéria megtekintése

„Nem élősködni mennek a magyarok Angliába”

16 komment


Veres Dóra

A magyar kormányfő nem lesz London partnere a szociális jogosultságok felfüggesztésében. Orbán Viktor ezt a brit kollégájával, David Cameronnal tartott budapesti sajtótájékoztatóján tette egyértelművé, más uniós reformjavaslatokat azonban támogat.

Az Európai Unió reformjára vonatkozó brit javaslatcsomag három pontját – az eurózónán kívüli tagállamok bevonását a közös pénzzel kapcsolatos döntésekbe, a nemzeti hatáskörök bővítését és a szorosabb unió elutasítását – „teljes mellszélességgel" támogatja a magyar kormányfő, azzal a tervvel azonban nem ért egyet, amely szerint az Egyesült Királyságban munkát vállaló uniós állampolgárokat négy évre kizárnák a szociális ellátásból.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Nagyon fontos, hogy minket ne tekintsenek migránsnak" – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a brit statisztikai hivatal szerint mintegy 55 ezer magyar állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában, akik – mint fogalmazott – „nem élősködni mennek".

 

Kiemelte, hogy a magyar munkavállalók Nagy-Britanniában összességében több járulékot fizetnek, mint amennyit kapnak. „Magyarország nem fogad el diszkriminációt, de a visszaélésekkel valóban kezdeni kell valamit" – jelentette ki. Véleménye szerint meg fognak tudni állapodni a britekkel egy olyan megoldásban, amely megfelel a külföldi munkavállalóknak, és a Cameron által kitűzött célt is szolgálják. Hangsúlyozta, hogy a visegrádi négyek közösen tárgyalnak a szociális juttatásokról a brit kormánnyal.

Abban egyetértett a két fél, hogy erős Európát szeretnének, és a bő félórás sajtótájékoztató szívélyes hangulatban telt. A két miniszterelnök mindvégig a keresztnevén szólította egymást, feszültségnek nyoma sem volt, és Cameron hangsúlyozta, hogy nyitott más megoldásokra. Mint mondta, noha tartja álláspontját a szociális juttatások megvonásáról, örömmel fogad más alternatívákat, ha azokkal ugyanazt a célt lehet elérni, mint az ő javaslatával. Ő is támogatja a munkaerő szabad áramlását, de ez nagy nyomást helyez az ellátórendszerre, így megoldásra van szükség – tette hozzá.

Cameron budapesti látogatása nagyon rövid volt, arra azonban talált időt, hogy mécsest helyezzen el a Dunába lőtt zsidók rakparti emlékművénél. Az eseményről az MTI nem közölt képet, de Orbán Viktor Facebook-oldalára azért kitették a fotókat, és a brit kormányfő is gondoskodott arról, hogy az esemény ne maradjon észrevétlen.

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Bíró-Nagy András, a Policy Solutions kutatási igazgatója (kis képünkön) úgy látja, hogy a brit kormányfőnek nem sikerült elérnie, amit szeretett volna. Míg Cameron a szociális jogosultság felfüggesztéséről, addig Orbán a jogsértések felszámolásáról beszélt, és a magyar miniszterelnök határozottan kiállt a mellett, hogy előbbit nem támogatja. „Cameron olyasmit kér a többi EU-tagország vezetőitől, amelyet nem adhatnak meg: senki sem állapodhat meg olyasvalamiben, amely a saját állampolgárait diszkriminálja" – mondta lapunknak az elemző. Szerinte jól látszik a mai látogatásból is, hogy milyen nehéz helyzetbe lavírozta magát a brit miniszterelnök: jól hangzó uniós reformokat kell kiharcolnia ahhoz, hogy legyen mivel kampányolnia országa EU-tagsága mellett és megnyugtassa a pártján belüli euroszkeptikusokat. David Cameron Budapesten is hangsúlyozta, Nagy-Britanniának fontos, hogy egy megreformált Európai Unióban maradjon, és erős gazdasága miatt az EU-nak is fontos Nagy-Britannia.

Csütörtökön semmilyen alternatíva nem került szóba, az azonban egyértelművé vált, hogy a következő, február 18-án esedékes EU-csúcsig nehéz tárgyalási folyamat áll a felek előtt. Amit ugyanis Cameron szeretne, az lépten-nyomon falakba ütközik, előterjesztése szembe megy az uniós alapelvekkel. Még olyan, vele szimpatizáló politikus sem támogatja mindenben, mint Orbán Viktor. Pedig a brit kormányfő intenzív diplomáciai kampánnyal keres szövetségeseket reformcsomagja támogatásához, az elmúlt hónapokban szinte minden európai fővárost meglátogatott. Budapestre Münchenből érkezett, miután Angela Merkel német kancellárral tárgyalt, a két hét múlva kezdődő davosi Világgazdasági Fórum előtt pedig újabb európai fővárosokba is elutazik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.