galéria megtekintése

„Mind rajta vagyunk a listán” – Snowden beszólt az Orbán-kormánynak is

19 komment


Kőműves Anita

Bátor az a politikus, aki válsághelyzetben nem kezd kerítést építeni és háborúzni, hanem higgadt marad – mondta Edward Snowden. Az amerikai kormány lehallgatási gyakorlatának leleplezője az OSA kiállítászárójának „díszvendége” volt egy videokonferencián. Szerinte a tömeges megfigyelés nem segít a terrortámadások megelőzésében.

Az Egyesült Államok

akkor sem omlana össze, ha évente történne egy szeptember 11-i terrortámadás.

Ám válsághelyzetben, például egy terrortámadás után a politikusok többsége szükségét érzi, hogy gyorsan csináljon valamit vagy kemény szavakat mondjon. Attól félnek, hogy ha nem így tesznek, akkor megtámadja őket az ellenzék, így megpróbálják ezek ellen előre „beoltani" magukat. Európa ezért húz fel kerítéseket, és ezért javasolják egyes amerikai elnökjelöltek a határok lezárását. Ám ez gyávaság. A higgadtsághoz bátorság kell – mondta kedden Edward Snowden, a Donald és Vera Blinken Nyílt Társadalom Archívumában (OSA) összegyűlt közönségnek egy videobeszélgetésen.

 

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja – aki az Egyesült Államokban egy időre az első számú közellenségnek számított az NSA által világszerte hatalmas méretekben végzett lehallgatási és megfigyelési programok leleplezése után, és végül Oroszországtól kapott menedékjogot  – az OSA-nak az állampolgárok megfigyeléséről rendezett fotókiállítás záróeseményén szólalt meg. A közönség soraiban ült Soros György és felesége is.

„Nem hinném, hogy Barack Obama legfontosabb szövetségesei között tart számon, de támogatom a jelenlegi kormányt"

– mondta Snowden. Obamának a San Bernardinó-i terrortámadást követő beszédét pedig „meglepően bátornak" nevezte. Kiderült, hogy a 14 halálos áldozatot követelő támadás elkövetői az Iszlám Állam terrorszervezettel szimpatizáltak. Az elnök azonban nem jelentette be a polgári szabadságjogok korlátozását vagy szárazföldi támadást az IS ellen. Miközben egy tragédia idején ez a legnehezebb. Egy politikusnak azt a legegyszerűbb mondania ilyenkor: megtámadtak minket, az értékeinket és a szabadságunkat, és ezért odamegyünk a hadseregünkkel, fiataljainkkal, és kiirtjuk ezt a veszélyt. „Az elmúlt 14 év azt tanította meg nekünk, hogy ezzel több terroristát hívunk életre, mint amennyit megölünk" – mondta Snowden, aki szerint a terrorizmust nem politikai vagy katonai, hanem bűnügyi kérdésként kellene kezelni. Jelenleg nem kezeljük a terrorizmus gyökerét, csak a fel-fellobbanó tüzeket oltjuk.

Fotó: A szerző felvétele

Mindeközben a nyugati média azt sugallja, a helyzet kilátástalan, és hogy el kell fogadnunk, hogy folyamatosak lesznek a támadások és hogy fel kell adnunk szabadságjogaink egy részét, hogy egyre illiberálisabb, autoriterebb társadalomban kell élnünk. El lehet játszani a gondolattal, hogy egy időre több jogot adunk a kormánynak, és amint elhárul a veszély, minden visszatér a régi kerékvágásba. Ám ez nem egyértelmű. „Szerintem azok, akik ebben a teremben ülnek, értik ezt" – mondta Snowden.

„A közelmúltban Magyarországon láttuk épp, hogy ha átmenetileg különleges jogokkal ruházzuk fel a kormányt, akkor erős a csábítás, hogy ezt a válsághelyzetet elhúzzuk, vagy hogy újabb igazolást keressünk annak a fenntartására."

Egy terrortámadás esetén rendszeresen felmerül, hogy több jogot kellene adni a hatóságoknak a lakosság kommunikációjának megfigyelésére, ez Obama legutóbbi beszédében is felbukkant. Ennek része annak követelése, hogy a titkosított üzenetekhez is hozzáférjen a kormány, egy beépített „hátsó ajtón" keresztül. Biztonsági szakemberek szerint ez gyengítené az internet biztonságát. „A titkosítás csak a tömeges adatgyűjtés esetén okoz fennakadásokat, hiszen nem látják a kommunikáció tartalmát. De amikor tudjuk, ki a célpont, ez nem okoz gondot az NSA-nak. Egy állami szerv eszközeivel ez triviális feladat" – mondta Snowden. Szerinte a titkosítás olyan, mint egy ház falai, amelyek nem engedik kiszűrődni a bent zajló beszélgetést. Ám el lehet lopni a ház kulcsait, be lehet törni az ajtaját, vagy álruhában be lehet küldeni valakit. Ezt meg lehet oldani az interneten keresztül, hackeléssel, de régimódi módszerekkel is. A Selyemút nevű drogkereskedelemmel foglalkozó honlapot úgy buktatták le, hogy FBI-ügynökök elterelték az üzemeltető figyelmét, amikor a könyvtárban dolgozott, és elvették a laptopját, mielőtt lezárhatta és titkosíthatta volna.

A tömeges megfigyelés a terrortámadások megelőzésében nem segít. Akkor hasznos, ha már megtörtént, és tudjuk az elkövetők nevét és telefonszámát.

Mindenkinek minden adata, telefonhívása és sms-e megvan az NSA-nál, csak ki kell keresni, és fel lehet térképezni a merénylők kapcsolatait. Arra nem jó, hogy felfedezzük, ha valaki terrorcselekményre készül. „A lényeg az, hogy ezért megéri-e feladni a polgári szabadságjogainkat" – firtatja Snowden.

Az emberek még ma is azzal viccelnek, hogy na, ha követem Snowdent a Twitteren, én is felkerülök a listára. De már nincs lista, mióta mindenkinek minden kommunikációját gyűjtik, mindenki rajta van a listán.

Már csak az a kérdés, azon hol helyezkedsz el

– magyarázta Snowden, miért képtelenség így kiszúrni a terroristákat.

Az, hogy a titkosítás segítségével a terroristák a „sötétben" maradhatnak és nem lehet őket leleplezni, politikai, és nem technikai érvelés. A párizsi terrortámadás elkövetőiről például kiderült, hogy nem titkosított telefonokat használtak a merénylet megszervezésére, és a Skype-on beszéltek egymással. Utóbbiról 2013 óta tudja a nyilvánosság, hogy le lehet hallgatni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.