galéria megtekintése

Meteor fentről, patkány lentről

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 23. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Van VIP-szárnya és magas biztonsági fokozatú részlege. Megfordultak itt politikusok, diktátorok, a francia irodalmi élet jeles képviselői, filmszínészek, popsztárok, nagyban utazó pénzügyi csalók és persze kőkemény gengszterek. Felújítás miatt 2019-ig bezárják Párizs híres-hírhedt börtönét, a Santét.

Egy neves exrab: Jean Genet író, drámaszerző
Egy neves exrab: Jean Genet író, drámaszerző
AFP

A Párizs déli részén, a Montparnasse negyedben lévő híres épület nem luxusszálloda, bár sokaknak kétségkívül tartós bentlakást biztosított. A tervek szerint öt év múlva, azaz valamikor 2019-ben a legmodernebb keretek között fogadja majd vendégeit, akik nem önszántukból költöznek be a Santé börtönbe. A híres, egyben hírhedt párizsi büntetés-végrehajtási intézet, a Szajna-parti metropolis utolsó városi börtöne felújítás miatt bezár, az utolsó hatvan foglyot a minap szállították át más fegyintézetekbe – írta a Le Figaro.

A teljes rekonstrukciót elrendelő Christiane Taubira igazságügyi miniszter szerint az 1860-as években épült Santé teljesen lepusztult, jelenlegi állapotában képtelen ellátni funkcióit. A 2012-ben készült hivatalos jelentés teljesen átázott, málladozó és penészes falakról, részben vagy egészben hiányzó padlóburkolatról, illetve használhatatlan zárakról és ablakrácsokról szólt. – Bizony nemegyszer előfordult, hogy hatalmas plafondarabok hullottak a foglyok fejére – nyilatkozta az AFP-nek a börtönviszonyokat figyelő civil szervezet regionális felelőse, Francois Bes. A Santéban az ilyen eseteket nem kevés akasztófahumorral meteoresőnek hívták.

 
Tarthatatlan viszonyok – a párizsi Santé börtön belső udvara
Tarthatatlan viszonyok – a párizsi Santé börtön belső udvara
Charles Platiau / Reuters

A Joseph Vaudremer által tervezett „csillagot” úgy alakították ki, hogy ott 1200-1400 rabot tudjanak elhelyezni. A túlzsúfoltság következtében azonban a foglyok száma bőven meghaladta a kétezret. A tarthatatlan állapotokra jó másfél évtizeddel ezelőtt a börtön főorvosa hívta fel a figyelmet. Véronique Vasseur az ezredfordulón megjelent, óriási botrányt kavart könyvében arról írt, hogy miközben a fogvatartottak csótányok és patkányok társaságában élnek, a nemi erőszak és a késeléses verekedés mindennapos.

– A Santé az a pokol, az Franciaország szégyene – fogalmazott Vasseur. Emberjogi szervezetek pedig kifogásolták, hogy etnikai alapon különítették el a foglyokat. Volt egy szárny a nyugat-európaiaknak, egy a fekete-afrikaiaknak, egy másik a magrebieknek, azaz az észak-afrikai araboknak, egy negyedik pedig a világ többi részéről elszármazottaknak. Ezt a rendszert végül 2000-ben szüntették meg.

Egy másik, inkább hírhedt bentlakó: Carlos, a Sakál
Egy másik, inkább hírhedt bentlakó: Carlos, a Sakál
Reuters

Párizs most bezáró utolsó fogháza helyén a XVIII. században a házasságon kívül megesett lányokat és nőket, elsősorban prostituált leányanyákat befogadó intézmény állt; ezt az 1789-es forradalom után alakították át börtönné. A Santé kapcsán a sajtóban leggyakrabban a VIP-részleget emlegetik, ahol olyan neves ideiglenes bentlakók fordultak meg, mint Bernard Tapie üzletember-politikus, a néhai szocialista köztársasági elnök, Francois Mitterrand befolyással való üzérkedés miatt elítélt fia, Jean-Christophe, avagy a háborús bűnökért idős korában elítélt Maurice Papon. Itt tartották fogva a hidegháború legrettegettebb terroristáját, Carlost, a Sakált is. A közvélemény alapvetően a Santéval azonosította a guillotine-t. Negyvenkét évvel ezelőtt a párizsi börtön udvarán hajtották végre az utolsó két halálos ítéletet, legalábbis a fővárosban. (Az országban 1977-ben került sor a legutolsóra.) – A halálsorra tettek, a cellámból láttam a nyaktilót – nyilatkozta a függetlenné vált egykori francia gyarmat, Algéria első köztársasági elnöke, Ahmed Ben Bella.

A francia irodalmi élet jeles képviselői – Paul Verlaine, Guillaume Apollinaire és Jean Genet – mellett számos nehézfiú is megfordult itt. Az 1970-es évek híres gengsztere, Jacques Mesrine azonban a Santéból is megszökött, bár a leglátványosabb kiszabadítást 1986-ban hajtották végre. A bankrablásért elítélt Michel Vaujour felesége helikopterrel menekítette ki a börtöntetőre feljutott férjét. Olyan volt, mint a moziban, de nem felvételről, hanem élőben ment.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.