galéria megtekintése

Merkel rideg üzenetet küldött

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 30. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

Nem ezt a választ várta Horst Seehofer bajor miniszterelnök Angela Merkeltől. A müncheni politikus egyre élesebb kritikával illeti a kancellár menekültügyi politikáját. Legutoljára munkatársain keresztül már azt sugallta, keresztényszocialista pártja visszavonhatja minisztereit Merkel kormányából. A pártelnöki újraválasztására készülő Seehofer sok sikert eddig nem ért el mindezzel Berlinben.

A német sajtó szerint Merkel részéről kifejezetten erős és rideg üzenet Münchennek, hogy a kancellár épp most két és fél napos kínai látogatásra indult.

Nincs káosz, urai vagyunk a helyzetnek

 

– jelzi az utazás, amelynek során a német választóknak nyilván imponáló sok eurómilliárdos szerződéseket kötött meg a népes delegáció pekingi partnereivel. A bajor miniszterelnöknek a hétvégéig várnia kell a tisztázó beszélgetésre, ekkor ül majd Berlinben egy asztalhoz a német nagykoalíció három pártelnöke, vagyis Merkel, Seehofer és Sigmar Gabriel szociáldemokrata alkancellár.

A jelek szerint Werner Faymann osztrák kancellár is úgy érzi, nem olyan sürgős Merkellel kibeszélni az országuk közti növekvő feszültséget, hiszen csak november 19-én látogat Berlinbe. Addig

talán Ausztriában sikerül tisztázni, pontosan mit is akarnak építeni a szlovén–osztrák határon.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a bécsi tervekről értesülve felhívta Faymannt, és a beszélgetésen egyetértettek abban, hogy kerítéseknek nincs helye Európában. A kancellár az osztrák közszolgálati televíziónak elmondta: sem a magyar, sem a szlovén határt nem fogják valamilyen építménnyel lezárni.

Angela Merkel Kínába látogatott, miközben otthon kritizálják a CSU részéről
Angela Merkel Kínába látogatott, miközben otthon kritizálják a CSU részéről
Jason Lee / Reuters

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter az APA hírügynökségnek úgy nyilatkozott: nem szavakat, hanem megoldásokat keres a határátlépés biztonságának garantálására. A konzervatív politikus szerint veszélyes szituációk gyakran kialakulnak, különösen a nőket és a gyerekeket félti a határátkelőknél feltorlódott tömeg hirtelen megindulásaitól. Spielfeldnél konténerekből építhetnek folyosót a menekültáradat kanalizálására.

„Én nem nagyon látom az akadályként használt konténer humánusabb jellegét egy kerítésnél, de ha a biztonságtechnika lehetővé teszi, hogy a kerítés szót elkerülhessük, akkor nekem úgy is jó” – nyilatkozta. A bécsi belügyminiszternek tíz napja van, hogy a spielfeldi „építési intézkedés” módjával előálljon.

Közben Németország nyomására Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Albánia és Bosznia beleegyezett, hogy ideiglenesen kiállított úti okmányokkal is visszafogadják kitoloncolt állampolgáraikat. Eddig a németek nagyon nehezen tudták csak kiutasítani azokat a menekültáradattal érkezett, de védelemre nem jogosult személyeket, akik nem rendelkeztek útlevéllel. Különösen a koszovóiak terhelik feleslegesen a jelenlegi migrációs válságtól nyögő német hivatalokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.