galéria megtekintése

Jól tudják: vagy Merkel, vagy bukás

13 komment


Dési András

A kancellárnak most nem látszik alternatívája pártjában. Ma úgy tűnik, nélküle nagyot bukna a CDU jövő ősszel a Bundestag-választáson.

Előbb képletesen és verbálisan „hátbaszúrta” Horst Seehofer Angela Merkelt, majd 24 órával később szájzárat húzott magára a bajor tartományi kormányfő, a kisebbik kereszténypárt, a CSU elnöke. – Erről már mindent elmondtam – hárította el kedden az újságírókat See­hofer, amikor a müncheni Süd­deutsche Zeitungnak (SZ) adott interjújáról, annak „üzeneteiről” próbálták faggatni.

A vasárnapi mecklenburg–elő-pomerániai tartományi választáson elszenvedett és Merkel-ellenes tiltakozásként értékelt kudarc után – a CDU csak a harmadik lett, két százalékkal lemaradva a bevándorlást ellenző AfD mögött – a vezető bajor politikus a kereszténypártok számára „vészesen fenyegetőnek” nevezte a kialakult helyzetet. A berlini nagykoalíció remek félidőt abszolvált, de a közös útról letérített minket a tavaly nyár végi bevándorláspolitikai irányváltás. E váltásról a CSU-t nem tájékoztatták és abba nem is vonták be. Az erről alkotott véleményem jól ismert – idézte az SZ Seehofert, aki egy évvel ezelőtt is kemény szavakkal ostorozta, hogy Merkel megnyitotta a német határt a (szír) menekültek előtt.

 

Seehofer hirtelen elhallgatását nem az okozta, hogy a CDU főtitkára, a Merkelhez feltétlenül hűséges Peter Tauber nagyobb fegyelemre intette. Bár még jó egy év van hátra a 2017 szeptemberében esedékes Bundestag-választásokig, de Mecklenburg–Elő-Pomerániával Európa vezető hatalma választási kampányüzemmódra kapcsolt. Igaz, többek szerint  ez már megtörtént Baden-Württembergben, Rajna-Pfalzban és Szász-Anhaltban, ahol az idei tartományi választások a CDU számára felemás eredménnyel végződtek, de az AfD mindhárom tartományban zajos sikereket aratott. Míg az AfD vezetői azt hangoztatják, hogy pártjuk látványos előretörése Merkel kancellársága végének kezdetét jelzik, a CDU-ban változatlanul a berlini politikai körökben Muttinak (Anyunak) hívott pártelnökben hisznek. Merkel egyik legelszántabb bírálója, Wolfgang Bosbach is azt nyilatkozta a ZDF-nek: Hát ki mással, ha nem Merkellel vágnánk neki a 2017-es Bundestag-választási kampánynak.

Bár menekültpolitikája miatt a kancellárt a bázis is sokat bírálja, még mindig nagy bizalom övezi. A személyi kérdésekről folytatott vita csak árthat nekünk – hangoztatta a Bundestag belügyi bizottságának korábbi elnöke, aki jövő ősszel nem indul újabb mandátumért.

Merkel egyelőre lebegteti, hogy 2017-ben készen állna-e a kancellári jelöltségre. Szokásos politikájához hűen, s ahogy azt megtanulta Helmut Kohltól, kivár. Arra a pillanatra, hogy Seehofer és a CSU ország-világ tudtára adja: a bajor testvérpárt támogatja, hogy Angela Merkel legyen a CDU/CSU listavezetője és kancellárjelöltje.

Korábban sem volt teljes az összhang: Seehofer és Merkel néhány hónappal ezelőtt
Hannibal Hanschke / Reuters

Seehofer ezzel valószínűleg az utolsó pillanatig kivár, nehezen is fogja e mondatokat kiejteni, még akkor is, ha a támogatásnak komoly ára lehet. A bajor politikus is tudja: bárhogy ütheti-vághatja a Törökországgal kötött menekültügyi alkut, nincs jobb megoldás. Az emberáradatot a törökök fogják meg, nem a német/bajor határok lezárása.

Merkelnek jelenleg nincs alternatívája és nincs nyílt kihívója. Időnként felvetik, hogy régi ellenlábasának, a jelenleg szövetségi pénzügyminiszter Wolfgang Schäublénak kellene átvennie az irányítást, de felvetődik a kényes kérdés, hogy Németország, az ottani társadalom megérett-e arra, hogy egy 74 éves kerekes székes politikus irányítsa.   

Van viszont a kereszténydemokrata pártban sok-sok elégedetlen, akik azonban tudják: ha most megszabadulnak Muttitól, azzal lényegében a CDU – a CSU-t is súlyosan károsító – összeomlását idéznék elő. S jövő szeptemberben valószínűleg rosszabb választási eredményt érnének el, mint azzal a pártelnökkel, akiben a nagykoalíciós partner SPD elnökhelyettese, Ralf Stegner azzal forgatta meg a kést, hogy Merkel bizony túl van már a zenitjén.

A szocdemek Mecklenburg után – ahol ugyan öt százalékot vesztettek, de változatlanul a legerősebb párt maradtak – nyeregben érzik magukat. S úgy gondolják, törleszthetnek azért, amit junior nagykoalíciós partnerként le kellett nyelniük a kereszténypártoktól.    

A súlyos belső konfliktusok, személyi ellentétek által szabdalt AfD-ről egy darabig azt gondolták, hogy a populista párt önmagát fogja leleplezni. Ez önámítás, az AfD-szavazók többsége érzelmi alapon húzza be az ikszet és nyíltan vállalja pártszimpátiáját. Az elkövetkező egy év is kevés az elmúlt esztendők hibáinak és mulasztásainak jóvátételéhez. A CDU Mecklenburgban és a következő tartományi választás helyszínén, Berlinben is próbál belbiztonsági-menekültügyi téren „keményíteni”. Mindkét tartományban a CDU adja a belügyminisztert, s az AfD „utánzása” nem igazán nyerő fogás. Valami más kell.

Német választási naptár

- 2016. szeptember 18. Berlin, tartományi parlamenti választás.

- 2017. február 12. Államfőválasztás.

- 2017. március 26. Saar-vidék, tartományi választás.

- 2017. május 5. Schleswig-Holstein, tartományi választás.

- 2017. május 14. Észak-Rajna-Vesztfália, tartományi választás.

- 2017. ősz Bundestag-választás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.