galéria megtekintése

A dohánygyárak jólétéért harcol Lengyelország

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 05. számában
jelent meg.


Pócs Balázs, Hargitai Miklós
Népszabadság

Nem a dohányzók egészségéért, hanem a cigarettagyártók anyagi jólétéért indul harcba a lengyel kormány. Egyenesen az Európai Bíróságon támadta meg a dohánytermékekről szóló EU-irányelv azon részét, amely betiltja a mentolos cigarettákat. 

Merthogy – érvelt maga Janusz Piechocinski gazdasági miniszter – a mentolos cigi Lengyelországban hagyományos terméknek számít, akárcsak a svédeknél a snus (az íny és a felső ajak közé helyezett dohánykészítmény).

A nagy felbuzdulás persze nem arról szól, hogy a lengyelek tovább füstölhessék a mentolos dohányrudakat, hanem rengeteg pénzről. Lengyelország Európa második legnagyobb dohánytermesztője, és a fogyasztók valóban „rákattantak” az ízesített termékekre: minden ötödik eladott cigaretta mentolos (Szlovákiában vagy Ausztriában csak minden századik cigi ilyen).

– Az, hogy Lengyelország az Európai Bírósághoz fordult, összhangban áll azzal, hogy már az EU-irányelv elfogadásakor is nemmel szavazott – magyarázta lapunknak Iro Antoniadu, a Philip Morris International sajtóosztályának munkatársa. Mint felidézte, a dohányzásellenes jogszabály kidolgozásakor több tagállam is jelezte, hogy szerinte az unió túllépi a hatáskörét. Igaz, a tiltakozás (ezt már mi tesszük hozzá) főként a dohányipari lobbi hatékonyságát mutatja.

 
Dohányzó fiatalok egy varsói bár előtt. Búcsút inthetnek az aromákkal vonzóbbá tett cigarettáknak
Dohányzó fiatalok egy varsói bár előtt. Búcsút inthetnek az aromákkal vonzóbbá tett cigarettáknak.
Kacper Pempel / Reuters

A varsói kabinet mindeközben az egészségmegőrzés bajnokaként tünteti fel magát. 

– Kormányunk határozottan fellép a dohánytermékek okozta betegségek ellen. Korábban is jeleztük azonban, hogy az Európai Bizottság által javasolt megoldásokkal, köztük a mentolos cigaretta betiltásával, nem csökken a dohányzók száma – válaszolta a Népszabadság kérdésére Mariusz Kozlowski, a lengyel gazdasági minisztérium illetékese. Szerinte ráadásul a mentolos cigi csak néhány tagállamban népszerű, így a korlátozás nem az unió egészét sújtja.

Michaela Rehle / Reuters

Nem győzte üdvözölni a lengyel kormány határozottságát a dohánytermesztők országos szövetsége. – A mentolos cigarettákhoz használt, az ízeket jól magába szívó Burley dohányfajta teszi ki a termés negyven százalékát. Nem tudunk csak úgy átállni a Virginia dohányra – idézte Lech Ostrowskit, a szövetség elnökét a Reuters hírügynökség. S itt már komolyak a tétek: a lengyelországi dohányültetvények több mint hatvanezer embernek adnak munkát.

Hangzatos adatokkal riogat egy jelentés, amelynek apró szépséghibája, hogy a lengyel dohányipar rendelte és finanszírozta. E szerint az uniós jogszabály miatt harmincezer állás szűnik meg Lengyelországban (a termesztésben és a gyártásban). Sőt, ha ez sem lenne elég, a költségvetés évi kilencmilliárd zloty (660 milliárd forint) adóbevételtől elesik, mivel a mentolos cigaretta hívei Ukrajnából és Fehéroroszországból becsempészett áruval pótolják majd a hiányt.

Toby Melleville / Reuters

A Philip Morris olyan – ugyancsak saját zsebből fizetett – tanulmányt ajánlott lapunk figyelmébe, amely európai szinten 175 ezer munkahely eltűnését köti össze az EU-irányelvvel. Vészforgatókönyvet is felvázol, amelyben az illegális cigarettakereskedelem aránya a jelenlegi 11 százalékról 25–55 százalékra ugrik.

– Az új szabályozás garantálja, hogy a dohányterméknek olyan íze is legyen, mint egy dohányterméknek, és ezáltal mérsékli a cigarettára rászokók számát Európában – érvelt Tonio Borg fogyasztóvédelmi EU-biztos, miután a tagállamok idén tavasszal elfogadták a szigorításokat. (Ezek közé tartozik, hogy a cigisdobozok felületének 65 százalékán kötelező képes egészségügyi figyelmeztetést elhelyezni.)

A lengyelországi helyzet pikantériája, hogy Bartosz Arlukowicz egészségügyi miniszter teljes szívből támogatja az uniós irányelvet, és a fellebbezés miatt állítólag heves vitába keveredett a gazdasági tárcát vezető Piechocinskival. Az anyagi érdekek „természetesen” egy szempillantás alatt felülírták a közegészségügyi aggodalmakat.

Előzékenyen kiálltak a varsói kormány mellett a dohányipari óriáscégek lengyelországi leányvállalatai is. Andrzej Lewandowski, a JTI (Japan Tobacco International) helyi kommunikációs igazgatója például azt fejtegette a sajtóban, hogy az ominózus EU-jogszabály kidolgozását politikai okokból elkapkodták, és nem készültek megfelelő hatékonysági vizsgálatok. Nem kapkodta el viszont az elemzését a Nemzetközi Tüdőalapítvány (World Lung Foundation), amely szerint Lengyelországban egy főre évi 1586 cigaretta jut – kétszer annyi, mint Franciaországban vagy Nagy-Britanniában.

Csak az íze végett? 

A dohányzás ártalmait a dohányfüsttel szokás azonosítani, holott a légúti és egyéb megbetegedések többségéért talán nem is közvetlenül a dohány (azaz a dohánynövény levelében lévő anyagok összessége) a felelős.

Az eredeti termőterület őslakói, az indiánok még mindenféle kezelés nélkül – vagy legfeljebb némi természetes fermentáció (bálában történő szárítás és erjesztés) után – szívták a dohányt, ám az ilyen füstölnivalót a jelenkor dohányosai túl erősnek és kevéssé élvezhetőnek tartanák. A dohány fermentációja ma már nagyüzemi úton, kémiai katalizátorokkal zajlik, a cigarettákban pedig többféle dohány keverékéből összeállított, íz- és illatanyagokkal dúsított mixeket találunk.

Így jelezte 2007-ben egy Frankfurt-közeli étterem a hamarosan életbe lépő dohányzási tilalmat.
Így jelezte 2007-ben egy Frankfurt-közeli étterem a hamarosan életbe lépő dohányzási tilalmat.
Kai Pfaffenbach / Reuters

A cigaretta füstjében mindenképpen ott van a papír, valamennyi vegyszermaradék a növényvédőkből, amelyekkel a dohánynövényt a termesztés során permetezik (ezek között jó eséllyel klórtartalmú, tehát az égés során rákkeltő dioxinná lebomló vegyületek is akadnak), meg még vagy hatszázféle (!) egyéb adalék, amelyeket a fermentálás és a gyártás során használnak fel. Ezek döntő többsége az élelmiszeriparban használt anyag, amelyeket az emberi fogyasztás szempontjából alaposan teszteltek, azt viszont nem feltétlenül vizsgálták, hogy mi történik, ha a füstjük a tüdőbe kerül.

A feladat nagyságát jellemzi, hogy az említett anyagok elégetése során legalább egy nagyságrenddel több, vagyis sok ezer vegyület keletkezhet, és a tudománynak legfeljebb tippjei vannak arról, mit művelnek ezek a tüdővel, illetve felszívódás után a vérrel és az emberi szövetekkel. Ilyen teljes körű, az összes lehetséges hatóanyagra és kombinációra kiterjedő klinikai vizsgálat még sosem készült és valószínűleg ezután sem fog – annak ellenére, hogy az ismert és az átlagos cigaretta füstjében az adalékok miatt megtalálható összetevők között biztosan van néhány, amelyről tudjuk, hogy rákot vagy káros mutációkat okoz.

A dohányból azonban az Egészségügyi Világszervezet útmutatása alapján nemcsak ezek többségének kellene eltűnnie, hanem minden olyan ízanyagnak, amely az eredendően kellemetlen ízű füstöt élvezhetőbbé vagy a rászokást könnyebbé teszi. A mentolon kívül ilyen például a cukor, a méz, a melasz, a koffein, a taurin és egy rakás fűszernövény, gyümölcs és vitamin. (A cukor eltüntetése különösen fontos lenne, mert egyrészt az elégése során keletkező karamell köztudottan rákkeltő, másrészt maga az édesség – egyes kutatások szerint – gyorsabban képes kialakítani a fizikai függőséget, mint a nikotin.) 

A cigaretták adaléktalanítása részben azt a célt szolgálná, hogy a füst karcosabb, keserűbb legyen – ez főként az első próbálkozók elriasztását segítheti –, másrészt pedig annak a teljesen hamis látszatnak az elkerülését, hogy az ízesített, dúsított, „light" és egyéb tuningolt cigaretták kevésbé ártalmasak vagy esetleg kifejezetten egészségesek. Közben a dohánylobbi persze sír, és egyáltalán nem csak Lengyelországban: Európa-szerte munkahelyek tízezreinek elvesztésével riogat.

Jönnek a képi figyelmeztetések, távoznak a kisebb csomagolások

A dohánytermékek fogyasztása az EU-ban – becslések szerint – évente 700 ezer lakos korai halálát okozza. A döntő többség fiatalon szokik rá a dohányzásra: 70 százalékuk 18 éves kora előtt, 94 százalékuk pedig azelőtt, hogy a huszonöt éves kort betöltené. Az új (idén tavasszal jóváhagyott) irányelv célja csökkenteni a dohánytermékek és a dohányzás vonzerejét az EU-ban, különösen a fiatalok körében. A cigarettásdobozokon ezentúl kötelező lesz képi és szöveges egészségvédő figyelmeztetéseket elhelyezni. A figyelmeztetések – amelyek a doboz elülső részének és hátának 65 százalékát elfoglalják – felül kapnak helyet. Az egészségvédő figyelmeztetések láthatóságának biztosítása érdekében a csomagolásoknak téglatest alakúaknak kell lenniük. Minden egyes doboznak legalább húsz cigarettát kell tartalmaznia. A csomagoláson nem helyezhetők el reklámcélú vagy félrevezető elemek; idetartoznak az ízre vagy ízesítésre, illetve annak hiányára (például: adalékanyag-mentes) történő utalások. Hasonló szabályok vonatkoznak a cigarettasodrásra szánt dohánytermékek csomagolásaira is. (Forrás: Európai Bizottság)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.