galéria megtekintése

Mennie kell valakinek Zágrábban

0 komment


Poór Csaba

A miniszterelnök posztjába kerülhet Horvátországban az a vita, amely a két helyettese, egyben a zágrábi koalíció két fő ereje között tört ki.

A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kedden – kevesebb mint fél évvel a kabinet megalakulása után – bizalmatlansági indítványt nyújtott be a technokrata miniszterelnök, Tihomir Orsekovic ellen. Nem tudott megbirkózni a gazdasági problémákkal, ehelyett „politikai feszültséget tartott fenn az országban azért, hogy erősítse a saját politikai hatalmát” – áll az indítványban, amelyről várhatóan a jövő héten szavaz a parlament.

Petrov, Karamarko és Oreskovic – még békében
Petrov, Karamarko és Oreskovic – még békében
Antonio Bronic / Reuters

Ám még a törvényhozás állásfoglalása sem fogja megnyugtatóan lezárni az elmérgesedett konfliktust, amit a fő ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SDP) a maga javára akar fordítani. A szocdemek előrehozott választásokat szeretnének, s jelezték: készek megszavazni Oreskovic menesztését. Korábban Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes, a HDZ vezetője ellen nyújtottak be bizalmatlansági indítványt. Ezt a kezdeményezést viszont a kisebbik kormányzó erő, a Híd (Most) vezetője, Bozo Petrov biztosította pártja támogatásáról.

 

Karamarko a válság egyik kulcsfigurája. A kormányzati viszályt az váltotta ki, hogy a Nacional hetilap májusban megírta: a politikus felesége, Ana Saric Karamarko – még a házasságkötésük előtt – 2013-tól kezdve összesen hatvanezer eurót vett fel tanácsadás címén a horvát állammal jogi csatában álló magyar olajtársaság, a Mol egyik helyi lobbistájától. Noha a HDZ-vezér szerint szó sincs érdekellentétről, Petrov Karamarko távozását sürgette, Oreskovic pedig a múlt héten mindkettejüket lemondásra szólította fel, mondván, viszályuk túlságosan nagy teher a kormánynak, pedig annak most a reformokkal, a hat év recesszió után az idei első negyedévben végre 2,7 százalékos GDP-növekedést mutató gazdasággal kellene foglalkoznia. Zágrábnak fel kellett függesztenie egy előkészületben lévő, egymilliárd eurós kötvénykibocsátást is, mert a politikai bizonytalanság miatt túlságosan nagy hozamra tartottak igényt a befektetők.

A pártonkívüli, független Oreskovic a tavaly novemberi, szoros versenyt hozó választások után – nagyrészt a Híd nyomására – technokrataként kapott december végén kormányalakítási megbízást, amelyet január végén (a törvényes határidő utolsó pillanataiban) sikerült teljesítenie. Helyettesei nyilván ezért is vették tőle rossz néven a túlzott önállóságot, a határozott állásfoglalást. „Valami nincs rendjén, ha a miniszterelnök lemondásra szólítja fel a helyetteseit, akik a hatalomba emelték” – idézte a Reuters Karamarkót.
Könnyen előfordulhat, hogy végül mindhármuknak távozniuk kell majd a posztjukról, hiszen a válság idő előtti választásokhoz vezethet.

Bár Karamarko hangoztatta, hogy a HDZ képes új partnerekkel (vagyis a Híd nélkül) parlamenti többséget kialakítani, elemzők szerint stabil kabinetet ez sem eredményezne. Vagyis előbb-utóbb újra az urnákhoz kell szólítani a választókat.

Az erőviszonyok kiegyensúlyozottak: a Reuters által idézett, legutóbbi felmérés szerint a HDZ és az SDP mintegy 29 százalékkal fej fej mellett áll. Ilyen helyzetben a szavazók hajlamosak „megbüntetni” a HDZ-t – mondta Davor Gjenero elemző, aki szerint így az előrehozott voksolás relatív győztesei a szociáldemokraták lehetnek.

Keresi a gyógyszert

Zágrábban született, de még gyermekként került a családjával Kanadába az 50 éves Tihomir Oreskovic. Előbb vegyész, majd pénzügyi diplomát szerzett, így egyenes út vezetett számára a gyógyszeriparba. Egy amerikai cégnél kezdte pályafutását, aztán a Tevánál töltött be vezető tisztségeket. 2009-ben a társaság horvátországi érdekeltségénél, a Plivánál lett vezérigazgató, egyben az anyacég több régióért is felelős pénzügyi vezetője. Onnan ült át a miniszterelnöki székbe a kanadai-horvát kettős állampolgárságú üzletember, akitől azt várták, hogy a horvát gazdaság bajaira is megtalálja az orvosságot.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.