galéria megtekintése

Görögország nem sokáig bírja a nyomást a menekültáradat alatt

8 komment


Körösi Ivett

Ismét mélyen a zsebébe nyúlna az Európai Unió a hétfői migrációs csúcs előtt. Ha elfogadják az Európai Bizottság szerdai javaslatát, 700 millió eurót kaphatnak a menekültválságban érintett országok. A segélyre több régióban is szükség lehet: a görög–macedón határon és az észak-franciaországi Dzsungelben például tovább súlyosbodott a krízis.

Nem lehetnek illúzióink, a krízis hosszú távú megoldásához az érintett országokban kellene megszüntetni a kiváltó okokat – hűtötte le a kedélyeket Hrisztosz Sztilianidisz, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős EU-biztos, miután bejelentette, hogy az Európai Bizottság szerdán elfogadott egy javaslatot, amelynek értelmében három éven keresztül 700 millió euróval segítenék a migrációs válsággal küzdő tagállamokat.

Gyűlik a tömeg a görög-macedón határon
Gyűlik a tömeg a görög–macedón határon
Marko Djurica / Reuters

Ha az Európai Parlament és az uniós tagállamok elfogadják a javaslatot, akkor a segély döntő többségét Görögország kapja, ahova naponta mintegy kétezer menekült érkezik a Földközi-tengeren. Félő, hogy Görögország nem sokáig bírja a nyomást, ugyanis mióta Macedónia lezárta a közös határszakaszt – csupán naponta egy-két alkalommal nyitják meg, s csak keveseket engednek át –, nyolc-tízezer menekült rekedt a görög oldalon, Idomeninél. A BBC szerint a határzár ellenére folyamatosan érkeznek az emberek. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ma ellátogatott Macedóniába és Horvátországba.

 

Az EU-ban abban reménykednek, hogy Törökország enyhíthet a nyomáson. A török külügyminisztérium szerdán közleményben tudatta, hogy Ankara hajlandó 14 országgal aláírni a visszafogadási megállapodást, vagyis visszafogadnák azokat az embereket, akik nem jogosultak menekültstátusra. Az EU továbbá szeretné, ha a Törökországból Görögországba érkező menekültek száma napi ezer fő alá esne. Az unió ezért cserébe hajlandó lenne Törökországból befogadni menekülteket – jelentette a Reuters uniós forrásokra hivatkozva. A menekülthullám csillapításával Ankara azt is elérhetné, hogy az EU megkezdje annak a 3 milliárd eurónak a folyósítását, amelyről novemberben állapodtak meg.

A NATO európai főparancsnoka, Philip Breedlove tábornok a menekültválság kapcsán szerdán azt mondta, hogy Oroszország és Szíria arra használja a migrációs krízist, hogy destabilizálja Európát és a NATO-t. Hangsúlyozta, hogy a szír kormányerők egyebek között azért támadják a civil lakosságot, hogy útra keljenek Európa felé. Figyelmeztetett, hogy a menekültek között szélsőségesek is rejtőzhetnek.

A Dzsungelnek nevezett észak-franciaországi menekülttábor részleges lebontása mindeközben folytatódott szerdán. Egy lapunknak nyilatkozó brit önkéntes szerint miután az elmúlt két napban többször is összecsaptak a francia hatóságok és a menekültek, tegnap viszonylagos nyugalom uralkodott a Calais közelében található táborban. A menekültek egy része a minivárossá fejlődött tábor északi része felé vándorolt, ám az önkéntes szerint csak kevesen költöznek be a francia kormány által ott felállított konténerházakba.

„Ezek szinte mind tele vannak, nincs hely. Már mintegy 500 »belső menekültünk van«. Igyekszünk a gyerekeket biztonságba helyezni, ugyanis ők is gyakran áldozatul estek a francia hatóságok könnygáztámadásainak” – mondta a Népszabadságnak a Dzsungelben szeptember óta segédkező Simon Dunning, aki hangsúlyozta, hogy aggasztóan nő a hajléktalanok száma, s a következő héten akár kétezer ember is földönfutóvá válhat.

„Az előző éjjel is sokan fogták a csomagjukat, és eltűntek az éjszakában. Rengetegen szóródtak szét Észak-Franciaországban. Őket nem fogjuk tudni megtalálni, és segítséget sem tudunk nyújtani nekik.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.