galéria megtekintése

Meggyengülhet Porosenko

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 02. számában
jelent meg.

3 komment


Poór Csaba
Népszabadság

Kormányválsággal fenyeget Ukrajnában a tervezett alkotmánymódosítás miatt kitört konfliktus, amelynek már három halálos áldozata is van. A radikális párt kedden kilépett a koalícióból, ami akár előrehozott választásokhoz is vezethet.

Újabb emberéleteket követeltek a hétfői, kijevi utcai összecsapások: kedden a Nemzeti Gárda két sorkatonája, egy 25 és egy 20 éves fiatalember is belehalt a tüntetőkkel vívott harcokban szerzett sérüléseibe. Közben elfogták azt a férfit, aki a parlament előtt gránátot dobott a rendfenntartók közé: a tettes a kelet-ukrajnai, úgynevezett terroristaellenes műveletekben részt vevő egyik önkéntes alakulat, a „Szics” szabadságos katonája. A letartóztatott a Szvoboda (Szabadság) párt tagjának vallotta magát – a hatalom decentralizálását célzó alkotmánymódosítás elleni tüntetés résztvevői között e szervezet és a hozzá hasonlóan radikális nacionalista csoportosulások hívei voltak többségben.

Porosenko elnök meglátogatja a hétfői összecsapások egyik sebesültjét
Porosenko elnök meglátogatja a hétfői összecsapások egyik sebesültjét
Reuters

A történtek azt is mutatják, mennyire megosztott a Viktor Janukovics államfőt tavaly februárban megbuktató kormányellenes demonstrációk hullámain hatalomra jutott ukrán politikai elit. Az alkotmánymódosításra nemcsak a kormánykoalíción kívül álló Szvoboda szavazott nemmel, hanem több, a kabinetet támogató párt, így az Andrij Szadovij lvivi polgármester vezette Szamopomics (Önsegítés), a volt miniszterelnök, Julija Timosenko nevével fémjelzett Batykivscsina (Haza) és a radikális párt is. Sőt, ez utóbbi vezetője, Oleh Ljasko kedden bejelentette: kilépnek a koalícióból, amely egyelőre megőrizte ugyan a parlamenti többségét, de még nagyobb gondba kerülhet, ha más pártok is elhagyják, és kisebbségbe szorul.

 

– Ebben az esetben harminc nap áll rendelkezésére egy új koalíció létrehozására és még harminc az új kormánymegalakítására – ismertette a lehetséges helyzetet Vagyim Karaszjov, a kijevi Globális Stratégiák Intézetének igazgatója. Szavai szerint vagy visszacsábítják a kormányzó pártszövetségbe a távozókat, vagy a függetlenek közül nyernek meg támogatókat, vagy pedig rendkívüli választásokat kell tartani. Ez utóbbi következtében viszont meggyengülhet a két vezető kormányerő, Petro Porosenko államfő pártszövetsége és az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette Népfront – mondta a Népszabadságnak a politológus. Erősödhet viszont a Szamopomics, a Batykivscsina és az alkotmánymódosítással ugyancsak egyetértő Ellenzéki Blokk, amely részben a Janukovics-rezsim politikai örököseit tömöríti.

Így valószínűleg csúszik a lázadó területek autonómiáját bővítő alkotmánymódosítás is, pedig az elengedhetetlen ahhoz, hogy esély maradjon a konfliktus politikai rendezésére. Porosenko nehezen szánta rá magát az alkotmánymódosításra. – Nyomást gyakorol rá Németország és Franciaország. Ha nem hajtja végre ezt az ajánlást, akkor elveszíti a Nyugat támogatását – vélekedett Karaszjov.

Persze a kelet-ukrajnai válságra a decentralizáció sem hoz megoldást. A két önkényesen kikiáltott „népköztársaságban”, október 18-án és november 1-jén például helyi választásokat rendeznének. Sőt a Gazeta.ru orosz internetes hírportál a Kremlhez közel álló forrásokra hivatkozva olyan terveket is megszellőztetett, amelyek szerint a voksolás után népszavazást tartanának arról, csatlakozzanak-e a lázadó területek Oroszországhoz. Ám az elemzés szerint a referendum célja – a Krím félszigettel ellentétben – nem a térség bekebelezése lenne, inkább az, hogy további nyomást gyakoroljanak vele Kijevre.

Csend a fronton

Egyelőre működni látszik a tanévkezdésre meghirdetett tűzszünet Kelet-Ukrajnában. A Kijev, Moszkva és a lázadók részvételével, az EBESZ koordinációja mellett működő összekötőcsoport keddi videokonferenciáján a szemben állók megerősítették, hogy tartják magukat a fegyvernyugvásról szóló, múlt heti megállapodáshoz. Petro Porosenko ukrán államfő azt mondta, hogy a nehézfegyverek már ötödik napja hallgatnak a fronton, sőt a kontaktcsoportban Kijevet képviselő volt államfő, Leonyid Kucsma sajtótitkára közölte: a jövő kedden megállapodást írnak alá a 100 milliméternél nagyobb kaliberű fegyverek visszavonásáról. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.