galéria megtekintése

Megbánták a britek, hogy kiléptek

28 komment

G. M.

Miközben sokan azt elemzik Nagy-Britanniában, hogyan lehetne a döntést visszavonni, Brüsszel gyorsítaná London leválását. Vasárnapra már hárommillió fölé nőtt azok száma, akik a referendum megismétlését követelték.

A legrosszabb a tehetetlenség, a döntésből való kizártság, a bizonytalanság – mondja Gábor a brit EU-kilépésről szóló népszavazás után. Az egyetemi tanár Közép-Angliában él, ahol a kilépéspártiak voltak többségben. Számára egyik pillanatról a másikra visszatért a félelem. Az egyetemi tanár emlékszik még azokra az időkre, amikor a határőr saját szakállra döntötte el, ki léphet be Nagy-Britanniába, és ezzel az egyenruhás kedvére megakadályozhatta volna, hogy a magyar fiatal lássa angol barátnőjét. Magyarország uniós csatlakozása tette lehetővé, hogy családot alapítsanak, és a britek kilépése most sürgős intézkedésekkel jár: a férfinak gyorsan kell egy brit útlevél.

Fotó: Reinhard Krause / Reuters

Első körben nőni fog tehát a britek száma: minden uniós polgár, aki ott építette ki életét, és csak kényelemből nem folyamodott eddig állampolgársághoz, most majd megteszi. Gábortól mindenesetre elnézést kért szomszédja, egy régi egyetemi tanára pedig levélben ígért segítséget a honosításhoz.

 

Az angolok jelentős része ugyanis döbbenten áll a múlt heti népszavazás következményei előtt. A Brexit, vagyis brit kilépés mozaikszó után itt a „Bregret", a brit megbánás.

Vissza akarom szerezni az országomat – írja a fiatal generáció nevében Laurie Penny a New Statesman hasábjain.

Ez a népszavazás sohasem az Európai Unióról, hanem a modern világról szólt

– ítél. Közben vasárnapra már hárommillió fölé nőtt azok száma, akik a referendum megismétlését követelték.

Szavazhatnánk még egyszer? – teszi fel a kérdést a The Independent is, és arra jut, hogy jogilag nyitva lenne az út egy második népszavazás előtt. Ehhez az kell, hogy jelentősen változzanak a feltételek. Ilyen lenne, ha egy előrehozott választáson a később győztes párt az EU-hoz tartozás mellett kampányol, és politikáját később referendumon erősíti meg. A másik lehetőség a lapnak nyilatkozó szakértő, Jolyon Maugham szerint az, ha London könnyítéseket udvarol ki magának Brüsszelben, és a jobb alkuról lehetne újra szavaztatni.

Utóbbi lehetőséget minden bizonnyal az EU vezetői vétóznák meg.

Martin Schulz, az EP elnöke például vasárnap felszólította a briteket, hogy már holnap adják be a kilépési szándékukat rögzítő nyilatkozatot. Brüsszelben vannak sokan, akik lehetőséget is látnak a brit népszavazásban: most megtapasztalhatják az EU-val ellenszenvező országok lakói, mit jelentene elveszteni a közös projekt adta előnyöket. Az EU vezetői gyorsan tovább akarnak lépni.

Egyék meg a britek, amit főztek – mondják, és már most napirendre vennék az eddig London által kategorikusan visszautasított közös kül- és védelmi politikáról szóló terveket. A Spiegel közben azon morfondírozik, hogy a helyzet lehetőséget adna arra is: ahol az Unió valóban túlszabályoz és túlbonyolít, abból most visszavegyen. Ezzel a közös projekt újra népszerűbbé válhatna – írja a német hetilap.

Gábor közben nemcsak magának intéz brit útlevelet, de gyerekének is magyart.

Hamarosan a budapesti okmányiroda által kiadott papír lényegesen több lehetőséget biztosít a világban birtokosának, mint a királynő portréjával díszített útlevél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.