galéria megtekintése

Még saját magát is unalmasnak tartja az új amerikai alelnökjelölt

3 komment


Kőműves Anita

Amerikai viszonylatban baloldalinak számító, spanyolul folyékonyan beszélő szenátort választott alelnök-jelöltnek Hillary Clinton

Lehet, hogy még sosem hallották a nevem – jegyezte meg alelnökjelölti bemutatkozó beszédében Tim Kaine szombat este Floridában. Hillary Clinton kampánya helyi idő szerint péntek este jelentette be, hogy Virginia állam 58 éves szenátorát választja maga mellé, első közös kampányrendezvényük a déli államban volt egy nappal később. Kaine kissé önkritikus megszólalása pedig azt bizonyítja, hogy még Amerikában sem túl ismert a demokrata alelnök-jelölt. Kaine ráadásul néhány hete saját magát két szóban jellemezte egy tévéinterjúban: „meglehetősen unalmas."

Valóban, első ránézésre „biztonsági" jelöltnek tűnhet egy katolikus fehér férfi azután, hogy a demokrata párt kétszer is történelmet írt egymás után: az ország első fekete elnöke után tőlük érkezik az első valódi eséllyel induló női elnökjelölt.

Ám közelebbről nézve a virginiai szenátor okos választás Hillary Clinton számára. Virginia „billegő" állam, azaz kulcsfontosságú novemberben megszereznie ahhoz, hogy esélye legyen a Fehér Házra. Kaine emellett folyékonyan beszél spanyolul, ami segíthet megnyerni a latino közösséget – ezt a tudását Floridában már meg is csillogtatta, ahol azzal kezdte, hogy spanyolul köszöntötte a hallgatóságot. Az is fontos, hogy Kaine mérsékelt jelölt, jó kapcsolatokkal mindkét pártban, akit szeretnek és tisztelnek kongresszusi kollégái. Jól illik tehát Hillary Clinton mellé, aki szintén jó a kapcsolatépítésben és a pártokon átívelő munkában.

 

Clinton bemutatásában hangsúlyozta: Kaine egész életében a társadalmi igazságosságért dolgozott. A virginiai szenátor számára az egyik legfontosabb ügy a fegyvertartás szabályainak szigorítása. A Virginia Tech egyetemen 2007-ben történt, 32 halálos áldozatot követelő tömeggyilkosság idején Kaine volt a 8,4 millió lakosú állam kormányzója. Saját bevallása szerint az volt élete legrosszabb napja. Ám később széles körben elismerték azért, amilyen jól kezelte az akkori válsághelyzetet.

Hillary Clinton és Tim Kaine egy floridai kampánygyűlésen
Hillary Clinton és Tim Kaine egy floridai kampánygyűlésen
Brian Snyder / Reuters

Ám van olyan szempont, amelynek Kaine nem felel meg: egyelőre úgy tűnik, nem sokat fog segíteni abban, hogy az előválasztások során megtépázott demokrata párt újra egységes legyen. Bernie Sanders vermonti szenátor hívei közül sokan azt várták, hogy az alelnökjelölt személyének kiválasztásával tesz feléjük egy gesztust Clinton. Az elnökjelölt szerint Kaine igenis baloldali, progresszív jelölt, ám a párt balszárnya szerint ez messze nincs így. Legfőbb sérelmük, hogy Kaine támogatja az Obama által tető alá hozott TPP-t, a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodást. Ezt egyébként sokáig Clinton is támogatta, majd később megváltoztatta az álláspontját.

A hétfőn Philadelphiában kezdődő demokratapárti elnökjelölő konvención tehát várhatóak feszültségek. A Sanders-hívek a hét végén máris megmutatták, hogy van szavuk a pártban: keresztül vitték azt a szabálymódosítást, amelynek értelmében a következő előválasztási versenyben már sokkal kisebb szava lesz az úgynevezett szuperdelegáltaknak, mint eddig. A szuperdelegáltak a demokrata párt funkcionáriusai, választott vezetői, akik rangjuknál fogva arra szavaznak az elnökjelölő konvención, akire akarnak. Nem köti a kezüket az előválasztások eredménye, azaz a választók akarata.

A kongresszus tagjai és a kormányzók továbbra is úgy szavaznak majd, ahogy akarnak, ám a többieknek az előválasztások eredménye alapján kell majd szavazniuk. A szuperdelegáltak idén ugyanis túlnyomó többségükben Clintont támogatták, amit Sanders hívei nehezményeztek. Igaz, akkor is Clinton nyerte volna az előválasztásokat, ha egyetlen egy szuperdelegált sem szavazott volna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.