galéria megtekintése

Nem engedik vissza Putyint a nagyfiúk asztalához

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 06. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Oroszországgal nem, Oroszországról viszont nagyon is tárgyalni fognak a hét végén kezdődő találkozójukon a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő csoport, a G7 vezetői. Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország állam- és kormányfői az Európai Unió vezetőivel kiegészülve a bajorországi Elmau kastélyszállóban ülnek össze.

A klímaváltozás, a globális gazdaság, a kereskedelem, az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadista szervezet elleni küzdelem és feltehetőleg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA körüli botrány mellett természetesen az ukrajnai helyzet is téma lesz – alig néhány nappal az után, hogy jó három hónapos viszonylagos nyugalomnak szakadt vége, amikor ismét súlyos harcok törtek ki a szakadár Donyec-medencében.

Az újabb összetűzésekért Kijevben és Nyugaton is az oroszbarát lázadókat teszik felelőssé, a szeparatista régióban és Moszkvában viszont az ukrán kormányerőket okolják a történtekért. A Kreml hivatalos álláspontját visszhangzó orosz állami tévécsatornák egyikén, a Rosszija 24-en például a minap helyi szakértők egyöntetűen Kijev provokációjának minősítették a konfliktus kiélezését, amellyel szerintük washingtoni forgatókönyv alapján azt akarják elérni, hogy Moszkvára még nagyobb nemzetközi nyomás nehezedjen.

Biztosra vehető, hogy a G7-csúcson az Oroszország elleni büntetőintézkedések meghosszabbítását fogják szorgalmazni. Pedig nem is olyan régen még Moszkva is ehhez az országcsoporthoz tartozott. A Szovjetunió szétesése után, Borisz Jelcin elnöksége idején, 1998-ban – G8-ra bővülve – hívta meg a nemzetközi elit klub, ám tavaly a Krím orosz bekebelezése után felfüggesztették a tagságát, és egyelőre nem is készülnek a visszahívására.

 

Steven Harper kanadai miniszterelnök ennek még a lehetőségét is kizárta mindaddig, amíg Oroszország élén Vlagyimir Putyin elnök áll. Angela Merkel német kancellár kijelentette: a G7 tárgyalóasztalánál olyan országok ülnek, amelyek osztják a demokrácia közös értékeit, Moszkva viszont megsértette a háború utáni Európa békés berendezkedését, és ezért elkerülhetetlenné vált tagságának felfüggesztése. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter ugyanakkor a Reuters jelentése szerint azt mondta, hogy Oroszország kirekesztése – annak Ukrajna-politikája miatt – szükségszerű volt ugyan, de nem cél, és a héttagú formátum fenntartása hoszszú távon nem érdeke az országcsoportnak.

Merkel és Steinmeier is utalt arra, hogy több nemzetközi konfliktus, például a szíriai válság rendezése nem lehetséges a Kreml nélkül. Moszkva ezt igyekszik is kihasználni és azt a látszatot kelteni, hogy a heteknek inkább szükségük van rá, mint neki a hetekre. Igaz, mintha némi dac és sértődöttség is kihallatszott volna Szergej Rjabov külügyminiszter-helyettes csütörtöki nyilatkozatából. Oroszország nem kéredzkedik vissza a G8-ba, mert nem is lépett ki belőle – idézte a TASZSZ hírügynökség a diplomatát, aki szerint Moszkvának sokkal érdekesebb az együttműködés a Brazíliával, Indiával, Kínával és Dél-Afrikával alkotott csoportban, a BRICS-ben, valamint a szélesebb körű együttműködést biztosító G20-ban.

Elit klub

A világ vezető gazdasági hatalmainak államfőit 1975-ben hívta össze Valéry Giscard d’Estaing francia államfő, hogy kötetlenül beszélgessenek az olajválság következményeiről. Az akkor összegyűlt vezetők valóban a világ hat legnagyobb gazdaságát képviselték: az Egyesült Államokat, Japánt, Németországot, Nagy-Britanniát, a kisebb sértődés után meghívott Olaszországot és a házigazda Franciaországot. Egy évvel később egészültek ki Kanadával, és váltak találkozóik rendszeressé.

De mennyire képviselik a hetek ma is a világ vezető hatalmait? Ahogy a Spiegel Online bizonyítja, már a nemzeti össztermék szempontjából sem tartozik a legerősebb hét közé Olaszország (8.) és Kanada (11.). A klímaváltozást sem lehet az elit klub berkein belül megoldani, ahogy a fegyverek terjedését is csak külső partnerekkel lehetne korlátok közé szorítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.