galéria megtekintése

Még egy kicsit reménykednek, de aztán letépik a kerítést a határon

Egyre gyakoribbak a kitörések a kormány vagy a hadsereg által épített táborokból és egyre fogy a türelme a görög-macedón határ mellett sátrazó több mint 10 ezer embernek is. Sajtóhírek szerint a a görög kormány a közeli jövőben felszámoltatná a sátorvárost, a migránsokat pedig a környéken folyamatosan épülő menekülttáborokban helyeznék el.

- Menjenek innen, itt nem fényképezhetnek – utasít rendre egy görög rendőr, amikor a Polykastro melletti katonai repülőtér bejáratánál meglátja a kamerát. A táborban a futópálya mellett ameddig a szem ellát, katonai sátrak sorakoznak. Egy órával korábban innen tört ki a tömeg és indult el a határra vezető autóút felé, hogy Macedóniába jusson.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

- Hideg van, fázunk a sátrakban. Hetek óta itt vagyunk, továbbmennénk már – mondja egyikük.

 

De a határon senki nem jut át. Az éjszakai eső pedig tovább rontotta a körülményeket. Néhány sátorban bokáig áll a víz, az eső széthordta a szemetet és kimosta a szennyvizet a konténerekből. Idomeniben azonban nem csak az időjárás az oka az élhetetlen helyzetnek.

A migránsok nem törődnek semmivel,

nem foglalkoznak a higiéniával. A mobilvécék szinte használhatatlanok, az ételmaradékot szétszórják, ürülék borítja a környező földeket.

Többeknek elegük lett a várakozásból és busszal visszaindultak Athénba. Fejenként 50 eurót kérnek tőlük a buszok tulajdonosai.

„Ott jobb körülmények vannak – mondják – itt két szelet kenyérért is másfél órát kell sorban állni."

Ha kenyérszállító autó jön, a férfiak azonnal megrohamozzák. Van, hogy a kocsi el sem jut az ételosztó sátorig. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A menekülteket segítő egészségügyi szervezetek is azt tapasztalják, hogy az utóbbi két hétben egyre gyorsabban romlik a helyzet. Több a beteg ember,

szinte mindenki köhög, de nem hajlandók jobb körülmények közé menni

– mondja egy cseh önkéntes, aki már két hete jár sátorról sátorra és gyógyszereket oszt a menekülteknek – abban reménykednek, hogy egy nap kinyitják a határt és átjutnak.

A Törökországon keresztül Görögországba érkező menekültek tehát beragadtak, elhelyezésük és ellátásuk a görög kormányra marad. A becslések szerint jelenleg 50 ezer migráns lehet az ország területén. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.