galéria megtekintése

"Már soha nem lesz olyan a kapcsolatunk Oroszországgal, mint régen"

NOL

Ine Eriksen Soreide norvég védelmi miniszter a CNN-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy Oroszország teljesen megváltozott, és ez a változás nem átmeneti, így a nyugat kapcsolata Moszkvával már soha nem olyan, mint korábban.

„Már soha nem lesz normális a kapcsolatunk [Oroszországgal], mert a normalitás egész egyszerűen nem létezik" – mondta a Christiane Amanpournak adott tegnap esti interjújában Ine Eriksen Soreide norvég védelmi miniszter.

Ukrán katonák vonulnak vissza Debalcevéből
Ukrán katonák vonulnak vissza Debalcevéből
Gleb Garanich / Reuters

Soreide hangsúlyozta, ez persze nem jelenti azt, hogy Norvégia nem fog a továbbiakban együttműködni a szomszédos Oroszországgal, hiszen az elmúlt évtizedekben is pragmatikus kapcsolatot ápoltak Moszkvával, és ez a továbbiakban is így lesz.

 

A politikus azonban figyelmeztetett, hogy a helyén kell kezelni a konfliktust, és sem Európa, sem Oroszország nem számolhatja el magát. Soreide kemény kritikával illette a NATO-t is, ugyanis elmondása szerint a tagországoknak ugyan kötelességük egymás segítségére sietni támadás esetén, ám a szervezet ennek ellenére nincs felkészülve egy ilyen, gyors reakciót igénylő forgatókönyvre.

„A döntéshozatal a NATO-ban nagyon lassan működik" – mondta a védelmi miniszter, aki a minszki tűzszüneti megállapodást is erősen kritizálta.

Megkezdődött a nehézfegyverek kivonása

A kormányerők megkezdték a nehézfegyverek visszavonását a kelet-ukrajnai frontvonalról. Közleményük szerint első lépésként a tízmilliméteres ágyúkat szállítják távolabbra. A lépéssel közvetve elismerték, hogy megerősödni látszik a tűzszünet a térségben. Kijevben ugyanis eddig azt támasztották a visszavonulás feltételéül, hogy legalább 24 órán keresztül ne legyenek harcok.

Az orosz külügyminiszter mindeddig irreális elvárásnak nevezte, hogy az ukrán nehézfegyverzet visszavonását legalább 24, vagy 48 órás teljes tűzszünet előzze meg Délkelet-Ukrajnában. Szergej Lavrov egy csütörtöki moszkvai tájékoztatón Washingtont és Brüsszelt is bírálta, amelyek szerinte nevetséges követeléseket támasztanak, amikor támogatják Kijev feltételeit.

Az orosz diplomácia vezetője emellett azzal vádolta John Kerry amerikai külügyminisztert és Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, hogy a minszki megállapodások betartásáról akarják elterelni a figyelmet az Oroszország elleni újabb büntetőintézkedések kilátásba helyezésével.

John Kerry egy szerdai washingtoni meghallgatáson kijelentette, hogy a minszki tűzszüneti megállapodás összeomlása esetén

az Egyesült Államok kész újabb szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint a február 12-én megkötött egyezséget sem Moszkva, sem a szakadár lázadók nem tartják be - írja az MTI.

Csütörtökön már második napja nem követeltek áldozatokat a szórványos lövöldözések, a kormányerők azonban figyelmeztettek: módosítják a fegyverkivonás menetrendjét, ha támadás éri őket.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.