galéria megtekintése

Nem sokat ér, ha egy terroristára felfigyelnek a hatóságok

1 komment

NOL

Francois Hollande francia államfő hétfőn fogadja az Elysée-palotában azokat az amerikai, brit és francia utasokat, akik megakadályozták, hogy az Amszterdamból Párizsba tartó gyorsvonaton lövöldöző iszlamista szélsőséges halálos áldozatot követelő merényletet hajtson végre pénteken. A 25 éves gyanúsított kihallgatása vasárnap kezdődött, ám a francia, spanyol és belga hatóságok jó ideje ismerték a marokkói férfit.

„Leadott egy lövést! Kalasnyikov van nála!" – hallotta meg a rémült sikolyokat Jean-Hugues Anglade francia színész, aki két gyermekével együtt utazott az Amszterdamból Párizsba tartó Thalys gyorsvonaton pénteken. A Paris-Matchnak nyilatkozó César-díjas színész azt állítja, hogy a lövések eldördülése után a vonat személyzetének tagjai bezárkóztak az egyik kocsiba, s hiába dörömböltek kétségbeesett emberek az ajtón, nem engedték be őket.

A hatóságoknak „alig” maradt dolga: a gyanúsítottat az utasok fékezték meg
A hatóságoknak „alig” maradt dolga: a gyanúsítottat az utasok fékezték meg
Christina Cathleen Coons / Reuters

A vonat 554 utasának életét megmentő francia, brit és amerikai férfiakat – köztük az amerikai Nemzeti Gárda, és a Légierő egy-egy tagját – azonban hősnek nevezte. A férfiak nem sokkal azután léptek közbe, hogy a merényletet épp előkészítő Ajjúb al-Kazzánira rányitott egy francia utas a mosdóban. A vonatra Brüsszelben felszálló 25 éves marokkói férfinál ekkor egy Kalasnyikov, egy automata pisztoly és egy kés is volt – tájékoztatott szombaton Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

 

A dulakodást és lövöldözést követően együttes erővel teperték a földre al-Kazzánit, akit vasárnap hallgattak ki először a francia hatóságok. A terrorizmussal gyanúsított iszlamista szélsőséges nevét azonban jó ideje ismerik már Franciaországban, Belgiumban és Spanyolországban is.

Az El País spanyol napilapnak nyilatkozó források azt állítják, hogy al-Kazzáni 2014 márciusáig a marokkói partoktól mintegy harminc kilométere fekvő dél-spanyolországi kikötővárosban, Algecirasban élt. Az iszlamista szélsőségesekhez fűződő kapcsolatai és drogügyletek miatt a spanyol hatóságok jó ideig megfigyelték.

Amikor 2014 tavaszán Franciaországba utazott, a spanyol hatóságok Párizst és Brüsszelt is tájékoztatták, hogy a férfi veszélyes lehet, s csatlakozott egy radikális iszlamista mozgalomhoz. Spanyol feltételezések szerint al-Kazzáni Franciaországból Szíriába utazott, majd Belgiumban telepedett le.

A férfi múltja ismét rávilágított arra, hogy hiába kerülnek be a potenciális merénylők a hatóságok látóterébe – csakúgy, mint a Charlie Hebdo ellen elkövetett márciusi merénylet esetében –, gyakran nem tudnak időben fellépni ellenük. Egyes szakértők szerint azonban a pénteki esetet nem lehet a szatirikus hetilap elleni támadáshoz hasonlítani.

Francois Heisbourg biztonságpolitikai elemző úgy véli, az al-Kazzáninál talált fegyverek arra utalnak, hogy a férfi nem egy alaposan átgondolt, profi merényletre készült.

„Úgy tűnik, mintha csak a pillanat hevében cselekedett volna. De az sem kizárt, hogy számos, a Közel-Keleten kiképzett külföldi dzsihadistához hasonlóan ő is azt az utasítást kapta, hogy menjen haza, és kövessen el valamilyen borzalmat” – nyilatkozta a The New York Timesnak Heisbourg, aki a hatóságok felkészültségéről azt mondta: „jó hír, hogy a biztonsági szervek a megfelelő emberek nyomában voltak, az viszont rossz hír, hogy az általuk szerzett információ nem sokat ért.”

Charles Michel belga kormányfő irodája mindenesetre szombaton bejelentette, hogy fokozzák a biztonságot a nemzetközi vonatjáratokon, s a miniszterelnök javasolta, hogy Belgium, Franciaország, Németország és Hollandia közlekedési és belügyminiszterei rendkívüli ülésen vitassák meg a terrorellenes intézkedéseket, köztük az utas- és csomagellenőrzés megerősítését.

A Reuters hírügynökség szerint ugyanis a Thalys vonatokon egészen mostanáig nem világították át a csomagokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.