galéria megtekintése

Malina Hedvig zaklatása ellen tüntettek Pozsonyban

Több százan tüntettek tegnap Pozsonyban Malina Hedvig hét és fél éve tartó zaklatása, valamint a szlovák igazságszolgáltatás aggasztó állapota miatt.

Tokár Géza megnyitó beszédében felháborítónak nevezte, hogy az egykori nyitrai egyetemistát vádolják hamis tanúzással, holott a szlovák kormányfő és a belügyminiszter igyekezett eltussolni a történteket, a rendőrség pedig nyilvánvaló politikai nyomásra elvárásuknak megfelelően manipulálta az ügyet. – Azt követeljük, hogy az illetékes hatóságok derítsék ki és hozzák nyilvánosságra az igazságot. A jelenlegi körülmények között ugyanis bármelyik tisztességes állampolgárból új Hedvig válhat! – szögezte le a tiltakozást szervező, civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője.

Fotó: Angyal Sándor
Fotó: Angyal Sándor

Zuzana Wienk a szlovák Fair Play Szövetség elnöke élesen bírálta Robert Kalinák belügyminisztert, akit súlyos felelősség terhel számos felháborító eset, Malina Hedvig meghurcoltatása miatt is. – Ma ő van a soron, holnap akár te is lehetsz, ilyen társadalmi körülmények között. Hedvig, továbbra is veled leszünk, nem hagyunk magadra! – hangsúlyozta beszédének végén. Több más szlovák és szlovákiai magyar közéleti személyiség is hangot adott felháborodásának és aggodalmainak. A tüntetés végén felolvasták Malina Hedvig levelét. A vád alá helyezett asszony köszönetet mondott a szolidaritásért és a morális támogatásért, amely megsokszorozza lelki erejét és kitartását a hatalmi önkény elleni küzdelmében.

 

Ezután a tömeg a magyar, szlovák és angol nyelvű transzparenseivel a Szlovák Nemzeti Színház régi épülete elé vonult, ahol az ország uniós tagságának tizedik évfordulója alkalmábólgálaestet rendeztek, neves hazai és külföldi vendégek, többek között Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének jelenlétében. Meghívót kapott az ünnepségre Csáky Pál volt kormányalelnök és Bauer Edit európai parlamenti képviselő is, azonban mindketten távol maradtak, mert a tüntetésen vettek részt. A nacionalista Szlovák Nemzeti Párt ifjúsági szervezete ellentüntetést akart szervezni, amelyet azonban az illetékes pozsony-óvárosi hivatal nem engedélyezett.

Malina Hedivg kálváriája 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor bántalmazták őt a dél-szlovákiai Nyitrán. Állítása szerint azért, mert a Konstantin Egyetem közelében levő parkban magyarul beszélt. A vizsgára induló egyetemi hallgatót a helyi kórházban látták el, majd pedig néhány napig Dunaszerdahelyen ápolták. Egy héttel később személyleírást adott a bántalmazóiról, s a fantomkép szinte a megszólalásig hasonlított két, helybeli szélsőséges nézeteiről ismert kamaszra, akik azóta bizonyíthatóan több szélsőséges rendezvényen és verekedésekben vettek részt. Mindkettőjük alibijének azonban a nyomozók különösebb ellenőrzés nélkül hitelt adtak. A rendőrség pedig példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy bűncselekmény nem történt, az állítólagos sértett pedig nem mondott igazat.

Robert Kalinák a sajtótájékoztatón egyszerűen hazudozónak nevezte a leányt, Robert Fico kormányfő pedig rejtélyes módon titkosszolgálatok lehetséges manipulációiról szövegelt. Több szakértő érthetetlennek nevezte, hogy az elvben független rendőrség képviselői helyett politikusok tájékoztattak a nyomozásról.

Fél évvel később már hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást az egyetemista ellen. Az egyik feljelentőről az oknyomozó újságírók rövidesen kiderítették, hogy évekig a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) alkalmazottja volt. A másik személy pedig néhányhét múlva öngyilkos lett. Malina Hedvig még abban az évben kiváló eredménnyel fejezte be tanulmányait. Nem sokkal később pedig férjhez ment. 2011 szeptemberében a Radicová-kormány egymondatos bocsánatot kért tőle, ő pedig visszavonta a strasbourgi emberjogi bíróságra benyújtott panaszát.

Az alku ellenére a főügyészség nem szüntette meg a nyomozást ellene, s ragaszkodott a fiatalasszony pszichiátriai kivizsgálásához. Állítólag azt akarták megtudni, vajon a csallóközi egyetemi hallgató milyen elmeállapotban volt 2006. augusztus 25-én és a későbbi kihallgatásai során, mennyire szavahihető. A zaklatások ellen élesen tiltakozott a Szlovákiai Helsinki Bizottság, valamint számos neves külföldi pszichiáter.

Malina Hedvig tavaly kérte, és idén januárban megkapta a magyar állampolgárságot. Kora tavasszal Győrbe költözött. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy nem az igazságszolgáltatás ellen menekül, hanem két kiskorú gyermeke és a család nyugalma érdekében döntött igy. Új lakóhelyén már nem kell tartania attól, hogy akár éjnek idején viszik el a rendőrök kihallgatásra vagy pszichiártiai intézetbe.

E hónap elején az ügyben eljáró ügyész hamis tanúzás és eskü alapos gyanúja miatt vádat emelt Malina Hedvig ellen. A perre első fokon a nyitrai járásbíróságon kerül sor, az időpontot még nem tűzték ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.