galéria megtekintése

Magyarország bármit megtehet a schengeni határt átlépő emberekkel

8 komment


Lencsés Károly

Nem lehet mindenkit szabadságvesztésre ítélni csupán azért, mert illegálisan lépett be egy uniós tagállam területére – így döntött az Európai Unió Bírósága. Vannak azonban kivételek: ha valaki a schengeni határokon át jön jogellenesen a közösség területére, az érintett tagállam ezt már bűncselekménnyé nyilváníthatja.

Civilizált államokban nem illik becsukni valakit pusztán azért, mert egy schengeni határt átlépve jogellenesen keveredett az adott ország területére – mondta ki az Európai Unió Bírósága kedden. Az ügy előzménye, hogy a rendőrök még 2013 márciusában leszállítottak egy ghánai férfit a belgiumi Gentből Londonba tartó autóbuszról a La Manche-csatorna alatti alagút bejáratánál. Az intézkedés oka az volt, hogy az utas nyilvánvalóan más személy számára kiállított belga útlevéllel igazolta magát, más okmánya pedig nem volt.

A francia hatóságok ezt követően kérték Belgiumtól, hogy fogadja vissza az őrizetbe vett férfit. Ő azonban a fogva tartás miatt bírósághoz fordult. A Cour de cassation (Semmítőszék) az ügy kapcsán az európai bíróságnál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett, és azt kérdezte, hogy – tekintettel az uniós visszatérési irányelvre – kiszabható-e szabadságvesztés büntetés csupán azért, mert egy nem uniós tagállam állampolgára jogellenesen lépett az ország területére.

A bíróság általánosságban leszögezte: a harmadik országok valamely uniós tagállamban jogellenesen tartózkodó állampolgárainak visszatéréséről szóló irányelv szerint a nem uniós polgárok esetében főszabály szerint kiutasítási határozatot kell hozni. Ebben meg kell határozni az önkéntes visszatérésre biztosított időtartamot, amelynek letelte után már lehetőség van kényszerintézkedésekre.

 

Önkéntes távozás hiányában az irányelv kötelezi a tagállamokat a kitoloncolás lehető legkevésbé kényszerítő intézkedések alkalmazásával való végrehajtására – olvasható a verdiktben. Vagyis:

csak akkor vehetik őrizetbe az érintett személyt, ha a kiutasítás meghiúsulásának veszélye áll fenn,

de az őrizet időtartama semmiképpen sem haladhatja meg a 18 hónapot.

A francia jog szerint viszont a nem uniós tagállam állampolgárai egy év szabadságvesztéssel büntethetők, ha jogellenesen utaztak be francia területre. A luxembourgi fórum szerint azonban ellentétes a visszatérési irányelvvel az olyan tagállami szabályozás, amely szerint szabadságvesztéssel sújtható egy nem uniós tagállam azon állampolgára, aki az adott ország területén jogellenesen tartózkodik ugyan, de az irányelv által előírt kiutasítási eljárás még nem fejeződött be.

Vannak azonban kivételek – jelzi a bíróság. A tagállamok dönthetnek ugyanis arról, hogy az irányelvet nem alkalmazzák abban az esetben, ha valakit a „hatóságok valamely tagállam külső határának szárazföldi, tengeri vagy légi úton történő jogellenes átlépése kapcsán fogtak el vagy tartóztattak fel". Ebből egyértelműen következik: Magyarország nemzeti hatáskörben bármit megtehet a schengeni határt jogellenesen átlépő emberekkel – menekülőkkel, migránsokkal, gazdasági bevándorlókkal – szemben, tehát börtönbüntetést is kiszabhatnak, amire a határzár átlépése esetén lehetőség is van.

Szabadságvesztés kiszabásának azért sincs értelme – figyelmeztet ugyanakkor az európai bíróság –, mert az ilyen büntetés

késleltetné a visszafogadási eljárás megindítását,

így az érintett állampolgár kiutasítását, s az irányelv hatékony érvényesülését. Úgy tűnik, legalább ezt az érvet a magyar bíróságok is osztják, és azokat, akik a kerítésen át jutottak magyar területre, szinte kivétel nélkül kiutasításra ítélik.

A döntésből tehát mindössze az következik, hogy a visszatérési irányelvvel ellentétes az, ha valamely nem uniós tagállam állampolgárát a kiutasítási eljárás lefolytatása előtt ítélik szabadságvesztésre csupán azért, mert a schengeni térség belső határán keresztül jogellenesen lépett valamely tagállam területére. Ugyanez a helyzet akkor is, amikor azt az állampolgárt, aki az érintett tagállam területén pusztán átutazik, a schengeni térségből való távozásakor tartóztatják fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.