galéria megtekintése

Madridban nem koronáznak

0 komment


Inotai Edit

Az utca hangos, de a politikai elit határozottan ott áll a spanyol trónörökös, Fülöp herceg mögött, aki június végén veheti át apjától, a tegnap lemondott I. János Károlytól a trónt.

A néhány ezer ember, aki most a köztársaság visszaállítását követeli, nem képviseli a spanyol társadalmat - mondta lapunknak Antonio Torres del Moral, a madridi UNED alkotmányjog professzora.

A tüntetők nem képviselik a társadalmat
A tüntetők nem képviselik a társadalmat
Juan Medina / Reuters

A spanyolok többsége ugyanis nem monarchista és nem republikánus. Egyszerűen nem foglalkoznak az államformával. Akik most tüntetnek, azok „politikai csapdákat" állítanak: úgy tesznek, mintha az abszolút monarchia és a parlamentáris demokrácia között kellene választani, holott a spanyol kormány éppolyan széles jogkörökkel kormányoz, mintha egy köztársaságban működne. Az államfőt soha nem választották közvetlenül, csekély a különbség tehát aközött, hogy egy szűk grémium választja ki az elnököt, vagy egy király képviseli az államot – mondta a szakértő.

 

Ráadásul a monarchia – az elmúlt két-három év kivételével – nem működött rosszul. A népszerűségvesztés ellenére még most is leginkább a korona képviseli az ország egységét, bár – mondja Torres del Moral – a király jobban tette volna, ha kicsit korábban lelép. A távozása így is furcsa jogi helyzetet eredményezett, mert az alkotmány nem rendelkezik sem a király „nyugdíjazásáról", sem az örökösödésről.

A spanyol parlament a jövő héten szavaz majd arról a sarkalatos törvényről, aminek következtében Fülöp király lehet, egy hétre rá pedig voksol a szenátus is. Meglepetésre nem kell számítani, az El País előrejelzése szerint a képviselők 91 százaléka támogatja a javaslatot: a két nagy párt, a konzervatív Néppárt és a szocialisták (PSOE) mellett a katalán Convergencia i Unió (CiU) is igennel szavaz majd, a baszk nacionalisták (PNV) tartózkodnak, egyedül az exkommunista Egyesült Baloldal mondt majd nemet. A törvény egyszersmind biztosítja a nőági örökösödést, mert Fülöp a nyolcéves kislányát, Leonort nevezi ki Asztúria hercegnőjének. Azt azonban senki sem tudja, hogy mi lesz a feladata, jogállása, megszólítása a „nyugdíjas" királynak: erre legfeljebb Joseph Ratzinger, a egykori XVI. Benedek pápa esete szolgálhat példaként.

A király és a herceg. Fülöp „német” fajta, de ő is szeret eltűnni a nyilvánosság elől
A király és a herceg. Fülöp „német” fajta, de ő is szeret eltűnni a nyilvánosság elől
Sergio Perez / Reuters

Koronázási ceremónia sem lesz, a spanyol szokásoknak megfelelően az új király a parlamentben teszi le az esküt az alkotmányra, ahogy I. János Károly is tette. Az átmenetet minél gyorsabban szeretnék letudni, hiszen a politikai pártok nincsenek a legjobb állapotban. A szocialistáknál nyár közepén rendkívüli kongresszus lesz, és míg a „régi elit" történelemi okokból még egyértelműen kiáll a monarchia mellett, addig egy új vezetésnél ez már korántsem vehető biztosra.

– Fülöp számára az apja egyértelmű példakép. Nagyon sokat tanult tőle - mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő forrás, aki közelről ismeri a királyi családot. A herceg I. János Károlynál visszahúzódóbb, mindent gondosan megfontol, mielőtt döntést hozna. Torres del Moral szerint hiányozni fog a külkapcsolatokban az apja közvetlensége, lazasága, míg előnyére válhat, hogy jóval komolyabb, felelősségteljesebb, amolyan „német" fajta, ellentétben a forróvérű I. János Károllyal.

A keddi címlapokon egyeduralkodó téma volt I. Károly lemondása
A keddi címlapokon egyeduralkodó téma volt I. Károly lemondása
Andrea Comas / Reuters

Fülöpnek egyébként – apjától eltőren, aki római száműzetésben született, majd Francisco Franco tábornok alatt nőtt fel – teljesen normális gyerekkora voltt. Leginkább a Washingtonban eltöltött két évet élvezte, amikor úgy élhetett, mint egy átlagos diák, az amerikai Georgetown egyetemen senkit sem érdekelt a származása. Legnagyobb harcait a számítógéppel vívta, ami olykor „megette a dolgozatait", és megoldhatatlan feladat elé állította a trónörököst – mesélte lapunknak egy bennfentes. Fülöp abban is az apjára üt, hogy időnként szeret eltűnni a nyilvánosság elől. I. János Károlyról korábban azt mesélték, hogy imádott motorral elhajtani, hogy a testőrök aztán kétségbeesetten keressék mindenfelé. Fülöp inkább külföldre menekül, ahol nem ismerik fel automatikusan az utcán. Királyként ez persze egy kicsit nehezebben fog menni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.