galéria megtekintése

Lőnek a tűzszünetnek

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 17. számában
jelent meg.

NOL

Egy nappal az életbelépése után az összeomlás szélére került a kelet-ukrajnai tűzszünet. A szakadárok által bekerített Debalcevénél folytatódik az ágyúzás, és nem kezdődött meg a nehézfegyverek visszavonása sem. Közben bővült az EU-szankciókkal sújtottak listája, amelyre két orosz védelmi miniszterhelyettes is felkerült.

Debalcevén áll vagy bukik a kelet-ukrajnai tűzszünet sorsa. A jelek szerint most inkább bukik: a harcok több mint egy nappal a tűzszünet vasárnapi életbelépése után is folytatódtak az oroszbarát lázadók két központját, Donyecket és Luhanszkot összekötő vasútvonal egyik csomópontjában fekvő településnél.

A polgárháború nyomai Szvitlodarszkban
A polgárháború nyomai Szvitlodarszkban
Gleb Garanich / Reuters

A helyszíni jelentések szerint hétfőn harckocsikból és tüzérséggel lőtték a lázadók által ellenőrzött területbe beékelődő, ám a Kijevhez hű csapatok kezén lévő városban és környékén állomásozó hétezer kormánykatona állásait. A felkelők felajánlották ugyan, hogy a folyosót biztosítanak és szabad elvonulást a bekerített egységeknek, de a hadvezetés ezt elutasította, mondván, a múlt csütörtökön Minszkben megszületett tűzszüneti megállapodás értelmében Debalceve Kijev fennhatósága alá tartozik.

 

Bár a szakadár vidék más térségeiben hétfő kora estig általában betartották a tűzszünetet, másutt is voltak harcok. A hadsereg összesen 112, a szakadárok pedig 27 olyan lövöldözést regisztráltak, amelyért a másik felet tartják felelősnek. Kijevi bejelentés szerint öt kormánykatona meghalt, huszonöt megsebesült a tűzszünet kezdete óta kitört harcokban. A szeparatisták közölték, hogy támadás ért több Donyeck környéki célpontot, így a város repülőterét és egy közeli települést, Horlivkát is.

Noha a fegyvernyugvást is elrendelő megállapodás értelmében kedden meg kellett volna kezdeni a szemben állók közötti demilitarizált övezet kialakítását, vagyis két hét alatt vissza kellene vonni a nehézfegyvereket a demarkációs vonaltól, a folyamat még nem kezdődött el.

A kijevi katonai vezetés közölte: mindaddig nem tudják teljesíteni ezt az előírást, amíg nincs valódi fegyvernyugvás. A felkelők viszont a kormánycsapatoktól várják az első ilyen lépést. Két vezetőjük azt is közölte, hogy elfogadhatatlan számukra és a fegyvernyugvás azonnali végét jelenti, ha Ukrajna – amely tavaly decemberben törvényben mondta fel az ország blokkon kívüli státuszát – „közeledni kezd a NATO-hoz vagy bármilyen más, oroszellenes katonai szövetséghez”.

Ebben a helyzetben inkább csak jelképértékűnek tekinthető, hogy hétfőn életbe léptek az Európai Unió friss szankciói. Újabb nevekkel bővült az ukrajnai válságért felelősnek tartott és ezért beutazási tilalommal, illetve vagyonbefagyasztással büntetett személyek és szervezetek listája. Erre a moszkvai külügyminisztérium azonnal „megfelelő” válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Szeparatisták gyűjtik össze egy kilőtt ukrán tank darabjait Debalcevétől tíz kilométerre
Szeparatisták gyűjtik össze egy kilőtt ukrán tank darabjait Debalcevétől tíz kilométerre
Baz Ratner / Reuters

Ezúttal főleg kelet-ukrajnai szakadárok kerültek be a névsorba, amely így már 151 természetes és 37 jogi személyt tartalmaz, és öt befolyásos oroszországi politikust is érintenek a korlátozások. Hétfő óta már két védelmi miniszterhelyettes, Arkagyij Bahin és Anatolij Antonov, a fegyveres erők helyettes vezérkari főnöke, Andrej Kartapolov, az állami duma egyik kommunista képviselője, Valerij Raskin és a parlamentben a hatalmi párt frakciójában ülő táncdalénekes, a kelet-ukrajnai szakadárok hangos támogatója, Joszif Kobzon is az uniós feketelistán szerepel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.