galéria megtekintése

„Amíg élek, ilyesmik felett nem hunyhatok szemet”

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 21. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Karel Schwarzenberg bejelentette, hogy nem jelölteti magát elnöknek a legerősebb cseh ellenzéki párt, a TOP 09 élén, a közéletből azonban nem vonul vissza. Az okokról, továbbá Göncz Árpáddal kapcsolatos emlékeiről kérdeztük.

Fotó: Somogyi Tibor / Népszabadság

– Sokak szerint összeomlik a TOP 09, vagy legalább sok szavazót veszít, ha ön visszalép. Nem gondolt erre?

– Egyre jobban érzékelem biológiai órám ketyegését. Néhány éve már átadtam birtokaim és vállalkozásaim kezelését a fiamnak. Most a pártelnöki posztról mondok le, de a közélettől nem vonulok vissza, ameddig az egészségem engedi. A TOP 09 konszolidált párt, nem kevés rátermett személlyel, ezért sem várok semmilyen törést a távozásom miatt.

 

– Folytatni kívánja a harcát Milos Zemannal és Andrej Babissal?

– Az alkotmányosság és a demokratikus elvek egyik őreként szeretnék ezután is munkálkodni a parlamentben és a közéletben. Államfőnk megnyilvánulásaiban főleg azt kifogásolom, hogy szinte csodálja a tekintélyelvű orosz és a kínai rezsimet,

inkább Vlagyimir Putyin értékrendjét követi, nem pedig az Európai Unióét, megfeledkezve hazája nemzetközi elkötelezettségéről. Más megbotránkoztató lépéseinek okait nem akarom találgatni.

Ami Andrej Babist illeti, az a gondom, hogy az ország második leggazdagabb embereként hatalmas médiabirodalmat épített ki. Ezután lett pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, tulajdonairól nem mondott le, ami már nemcsak jó erkölcsbe ütközik, hanem a parlamenti demokráciát veszélyezteti. Laptulajdonosként cenzúráz is, kormánytagként pedig nem ritkán saját érdekeit érvényesíti. Nemrég például az ő indítványára csökkentették a bioüzemanyagok áfáját, amivel milliárdokat vág zsebre, mert főleg az ő cégei gyártanak ilyen termékeket. Amíg élek, ilyesmik felett nem hunyhatok szemet.

– Viszont az a kormánykoalíció, amelynek a TOP 09 is tagja volt, korrupciós botrányok miatt bukott meg...

– Nem a mi pártunk volt sáros, de a következményeket mi is viseltük.

– Ön azok közé tartozik, akik nem riogatnak a menekültekkel. Miért?

– Nincs nálam a megoldás receptje, de azt tudom, hogy földrészünk egyre súlyosabb válságát nem lehet gyűlöletkeltéssel orvosolni. A félelem a lehető legrosszabb tanácsadó, indulatból aligha lehet értelmes döntéseket hozni. Mementóként hadd idézzem fel a múlt század harmincas éveinek Németországát, ahol az első világégés miatti szenvedésekkel, kilátástalansággal élt vissza Adolf Hitler.

Riogatott, ígérgetett, milliók dőltek be neki. Hasonló módszerekkel manipuláló politikusaink figyelmébe ajánlanám a történelmi tanulságot.

– Hetvennyolc évesen miért viaskodik még mindig a közéletben, egyáltalán a rendszerváltás óta miért nem élvezte az élet derűsebb oldalait?

– Bő két évtizede azt terveztem, de Václav Havel felkért, hogy külföldi kapcsolataimat és tapasztalataimat kihasználva vállaljam el az elnöki hivatal kancellári posztját. Úgy éreztem magam, mint a vegetáriánus, aki hentesüzletet örököl, de az elnök úr iránti mélységes tiszteletből vállaltam a felkérést. Tíz évvel később Václav Klaus euroszkeptikus nézetei miatt vetettem bele magam a nagypolitikába, most pedig főleg Zeman és Babis nem hagy nyugton. Újabban a migránsválság is foglalkoztat.

– Milyen emlékeket őriz Göncz Árpádról?

– Nagyon szerettem és tiszteltem. Miként Václav Havel is, aki mindig elragadtatással beszélt róla, akárcsak az osztrák és német politikusbarátaim is. Mindannyian európai formátumú személyiségnek tartottuk. Éppen harminc évvel ezelőtt ismerkedtem meg vele Budapesten, ahol a Nemzetközi Helsinki Bizottsággal alternatív kulturális fórumot szerveztünk. Ott figyeltem fel bátor kiállására, bölcs nézeteire. Azután sokszor találkoztunk vele hivatalosan, továbbá pesti és prágai kisvendéglőkben is. Szellemi rokonként máig bennem élő élményként őrzőm ezeket a hangulatos eszmecseréket. Magyarországi rokonaim és ismerőseim

olyan államférfit tiszteltek benne, aki nem megosztotta a magyarokat, hanem egyesítette őket.

Lélekben ott leszek a temetésén.

Névjegy

KAREL SCHWARZENBERG A herceg 1937. december 10-én született Prágában. Cseh-svájci állampolgárságú, egyik nagymamája, Festetics Matild grófnő révén magyar gyökerekkel is rendelkezik.

A hetvenes évektől aktív szerepet vállalt az európai emberjogi mozgalmakban, 1981-től a Nemzetközi Helsinki Bizottság elnöke. 1990-ben tért haza, 2007–2008-ban, majd 2010-től 2013-ig külügyminiszter. 2009-ben alapította meg a konzervatív TOP 09 pártot. Felváltva él Prágában, részben visszajuttatott családi birtokain, valamint Bécsben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.