galéria megtekintése

Új brit kormányfő: Az unió az első

Őrségváltás a Downing Street 10.-ben: David Cameron búcsút mondott a világ leghíresebb címének, Theresa és Philip May az új lakók.

A sietség ellenére imponáló zavartalansággal került sor a váltásra a brit kormány élén. David Cameron az Európai Unió elhagyásáról hozott népszavazási döntést követő lemondása után eredetileg szeptember 9-én készült kihurcolkodni a kormányfői rezidenciáról. Az események hétfőn váratlan fordulatot vettek, amikor Andrea Leadsom visszalépésével Theresa May maradt a tory vezetőválasztási kampány egyetlen jelöltje. Így 150 ezer párttag postai szavazása helyett a volt belügyminiszter "megkoronázása" maradt.

David Cameron felesége, Samantha és három gyerekük: Nancy, Florence és Arthur társaságában búcsúzott
David Cameron felesége, Samantha és három gyerekük: Nancy, Florence és Arthur társaságában búcsúzott
Peter Nicholls / Reuters

Szerda délben Cameron utolsó interpellációs félórája jó hangulatban telt el. Mint a távozó kormányfő megemlítette, képviselők az elmúlt hat évben 5500 kérdést tettek fel neki, de azt a Háznak kell megítélnie, hányra adott tényleges választ. "Valamikor én voltam a jövő" – jegyezte meg nosztalgikusan. Witney képviselőjeként, nem egészen évi 75 ezer fontos fizetéssel, Cameron továbbra is az alsóház tagja marad, sőt a 2020-ban esedékes következő választáson is el készül indulni. Jeremy Corbyn, az ellenzék jelenlegi, ostromlott vezére, minden korábbi összecsapásuk ellenére meleg szavakkal ismerte el a hat év után lemondott kormányfő szolgálatát a közjó érdekében, vívmányai közül a melegek házasságkötésének támogatását és Shaker Aamer guantanamói fogoly kiszabadítását említve.

 

Mielőtt Cameron elindult volna a Buckingham-palotába, hogy benyújtsa lemondását II. Erzsébetnek, felesége és három gyermeke társaságában a Downing Street 10. előtt foglalta össze kormányzásának eredményeit, néhány kedves családi történettel fűszerezve. Ez volt az első alkalom, hogy Nancy, Elwin és Florence megjelent a nyilvánosság előtt. Vívmányai között legfőbb helyen a gazdaságban és a társadalmi igazságosság terén elért sikereket említette. Röviddel az utolsó audiencia után Theresa May hajtatott férjével, Philippel együtt a palotába, hogy elfogadja a felkérést a következő kormány megalakítására és nagy vonalakban előadja stratégiáját. A 90. születésnapját tavasszal ünnepelt uralkodó számára rutin feladat elvégzéséről volt szó, hiszen May a tizenkettedik miniszterelnöke. Mind a sajtó, mind a közvélemény kiváncsian várja, milyen viszony alakul ki II. Erzsébet és May asszony között. A mindeddig egyetlen brit női miniszterelnökkel, Margaret Thatcherrel híresztelések szerint hűvös kapcsolatban állt.

Theresa May és felesége, Philip a Downing street 10. előtt
Theresa May és férje, Philip a Downing street 10. előtt
Reuters

Ahogy Cameron rekord fiatalon kezdte meg és fejezte be kormányfői pályafutását, hatvanadik születésnapjához közeledve Theresa May a hivatalba lépésekor legidősebb kormányfő Jim Callaghan 1976-os hatalomátvétele óta. A munkába állását követő első órákban az új miniszterelnöknek nemzetvédelmi feladatokat kellett elvégeznie, többek között két helyettest kineveznie, akik akadályoztatása esetén meghozzák a szükséges nukleáris döntéseket. Érthetően nagy érdeklődés kísérte May kormányalakításának első lépéseit, különös tekintettel arra, tovább javít- e a nők arányán a kabinetben. David Cameron huszonkét nő kabinet-taggal vette körül magát, akik a csapat harmadát tették ki. A legsürgetőbb kihívások egyike az Európai Unióból való kilépésért felelős vezető kinevezése, akinek a köztisztviselői kar krémjéből kell felállítania a Brexit Minisztériumot. Míg korábban az új kormányfő csak a jövő év elejére tervezte a kilépési tárgyalások megkezdését, a rá nehezedő nemzetközi nyomás közepette várhatóan gyorsabban kell aktiválnia az 50. cikkelyt. Theresa May munkába állásával nem szűnt meg, csak új fejezetéhez érkezett az Egyesült Királyság turbulens időszaka.

May: Első az unió

A Downining Street 10.-be elsőként érkezve miniszterelnökként Theresa May rövid beszédben vázolta terveit, ígéretet téve arra, hogy Cameron politikai hagyatékát folytatva "egy jobb Nagy-Britanniát" fog építeni. Átérezve az emberek problémáit, nem a privilegizált kevesek, hanem a kevésbé szerencsések érdekében kíván fellépni, az ő érdekeiket fogja képviselni az élet minden területén,  együtt harcolva az "égető igazságtalanságokkal" szemben. May nyilatkozatában hitet tett az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett is.

Nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti" - fogalmazott Theresa May.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban a BBC televíziónak kijelentette, hogy mivel a sótok többsége a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra voksolt, az új brit kormányfőnek nincs felhatalmazása arra, hogy Skóciát is kivezesse az Európai Unióból.

A referendumon országos átlagban a többség a kilépésre szavazott, és Sturgeon azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ebben a helyzetben ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése. (NOL/MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.