galéria megtekintése

Lehetséges egy terrortámadás Magyarország ellen

Pieter Van Ostaeyen belga Közel-Kelet-szakértő szerint az Iszlám Állam (IS) európai hálózata gyakorlatilag érintetlenül vészelte át a párizsi és brüsszeli merényleteket követő letartóztatási hullámot. Az euró­pai terrorszervezetekről a kutató lapunknak azt mondta: csak a jéghegy csúcsát látjuk.

„Nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem az, hogy hol és mikor” válaszolta Pieter van Ostaeyen még tavaly decemberben egy brüsszeli konferencián arra a kérdésre, hogy a párizsi után várható-e újabb terrortámadás Európában. A szakértő most, másfél héttel a brüsszeli merényletek után ugyanezt állítja. „Egyetlen európai ország sem érezheti magát biztonságban, amely részt vesz az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalícióban.

A letartóztatások sem rázták meg az Iszlám Állam európai erőit
A letartóztatások sem rázták meg az Iszlám Állam európai erőit
Charles Platiau / Reuters

A terroristák következő célpontja lehet Amszterdam, Koppenhága, Berlin vagy Oslo. A beszélgetésünk idején már tervezik a következő akciót” – mondta. Kérdésünkre, hogy komolyan kell-e venni az IS Magyarországnak és Portugáliának címzett fenyegetését, Van Ostaeyen azt mondta: „Mindkét ország célpont lehet.”

 

A szakértő szerint a terroristák euró­pai hálózata ép maradt annak ellenére, hogy a tavalyi párizsi merényleteket követően megindult a hajsza a felgöngyölítésére. „Az elmúlt két évben Európában végrehajtott valamennyi terrorcselekményt az az Abdelhamid Abaaoud koordinálta, akit tavaly novemberben egy rajtaütés során a francia rendőrök lelőttek. Abaaoudnak köze volt a brüsszeli zsidó múzeumnál 2014 májusában elkövetett terrorakcióhoz is, a támadás előtt 26 perccel még telefonon beszélt az elkövetővel. A fő koordinátor ugyan meghalt, de a hálózat erős maradt, nem utolsósorban azért, mert jelentős utánpótlást kap a Belgiumban és másutt működő dzsihadista szervezetektől”, mondta lapunknak Van Ostaeyen, aki szerint még mindig csak a jéghegy csúcsát látjuk, mert az ellenség jóval nagyobb, mint korábban gondolták.

Szerinte az Iszlám Állam hosszú ideje jelen van Európában, a párizsi és brüsszeli merényleteket több hónapos munka előzte meg. A belga fővárosban jóval nagyobb pusztítást végeztek volna a terroristák, ha nem esnek pánikba Euró­pa legkeresettebb bűnözőjének, Salah Abdeslamnak a letartóztatása után, és nem hozzák előre néhány nappal a merényletek időpontját. 

Kiképzők, lőszerek, tűzszerészek

Magyarország 120 katonával vesz részt az Iszlám Állam elleni küzdelemben. A honvédkontingensből két szakasz kiképzési, két szakasz őrző-védő feladatokat lát el az észak-iraki Erbilben és környékén. A magyar vezérkar nemrég Afganisztánban komoly tapasztalatokat szerzett tűzszerészeket is küldött a kurd harcosok, a pesmergák megsegítésére: a magyar szakemberek a „barkácsbombák”, út menti improvizált robbanószerkezetek semlegesítését oktatják. A honvédelmi tárca fegyverszállítmányokkal is segít, tavaly amerikai kiszállítással közel 250 tonna lőszert küldtek a pesmergáknak. (D. A.)

A szakértő úgy véli, hogy a terrorcselekményeknek csak úgy lehetne útját állni, ha a belga és az európai biztonsági szolgálatok hatékonyabban működnének együtt.  A titkosszolgálatok sok ­információt visszatartanak, mert megosztásuk sértené a forrást vagy annak az országnak az érdekeit, ahonnan származik. „Úgy ülnek az értesüléseiken, mint tyúkok a tojáson” – fogalmazott.

Kérdésünkre, hogy a márciusi brüsszeli terrortámadások milyen nyomot hagynak a belga társadalmon, Van Ostaeyen kifejtette: a merényletek radikalizálhatják a lakosságot, és ennek már vannak jelei. A napokban egy muzulmán asszonyt bántalmaztak az utcán, a múlt vasárnap szélsőjobbos futballultrák demonstráltak a brüsszeli tőzsde épülete előtt, a muszlimokat hibáztatva minden bajért. „Az Iszlám Állam szereti az ilyen üzeneteket, mert káoszt akar” – mondta. „Célja, hogy minden muszlim azt higgye, az IS az egyetlen erő, amely képes megmenteni a nyugati elnyomástól.”

Névjegy

Pieter Van Ostaeyen

flamand történész és Közel-Kelet-kutató, szűkebb szakterülete a dzsihád. A Leuveni Katolikus Egyetemen végzett történelem, valamint arab és iszlám tanulmányok szakon. Hónapokat töltött Szíriában és a Közel-Keleten, kiválóan beszél arabul. Jelenleg PhD-re készül a leuveni egyetemen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.