galéria megtekintése

Ledózerolják a Dzsungelt

2 komment


Körösi Ivett

A francia hatóságok és a menekültek közti heves összecsapások után kedd reggel folytatódott a Calais határában fekvő sátorváros, a „Dzsungel” részleges felszámolása. Az észak-franciaországi menekülttábor lakói azonban továbbra is tiltakoznak a közeli konténerházakba való átköltöztetésük ellen. Attól tartanak, hogy így soha nem jutnak el Nagy-Britanniába.

Egész életét egy talicskára pakolta a fiatal menekült, majd sietve távozott az „otthonából", mielőtt megérkezett volna a buldózer. A Calais szélén lévő menekülttáborban kedd délelőtt hasonló jeleneteket lehetett látni, a hírhedt Dzsungel részleges ledózerolása az előző napi heves összecsapások ellenére folytatódott.

Fotó: Pascal Rossignol / Reuters

A francia hatóságoknak így sem volt könnyű dolguk – jelentette a BBC helyszíni tudósítója –, hiszen tucatnyi aktivista és menekült igyekezett megakadályozni, hogy felszámolják a sokaknak már otthonává vált tábort. Hivatalos adatok szerint itt több mint háromezer ember él, segélyszervezetek szerint azonban közel hatezer.

 

A Dzsungel „lakossága" az elmúlt év során, a menekülválság hatására duzzadt fel óriási mértékben. Az észak-franciaországi kikötővárosban, a Csatorna-alagút közelében hivatalosan sosem volt menekülttábor, ám a nagy zöld területet lassan benépesítették a közel-keleti, afgán és afrikai menekültek, akik abban bíznak, hogy átjuthatnak Nagy-Britanniába. Az elmúlt hónapokban többen is életüket vesztették, amikor megpróbáltak felkapaszkodni a szigetországba tartó kamionokra. Nem tudni, hogy hány embernek sikerült a veszélyes vállalkozás, ám a tábor lakóinak száma rohamosan nőtt, s boltokkal, mecsetekkel, iskolával és könyvtárral rendelkező „minivárossá" nőtte ki magát.

A baloldali francia kormány – komoly brit nyomás hatására – jó ideje a nyomornegyedhez is hasonlított illegális tábor felszámolására törekszik. A Manuel Valls vezette kabinet felajánlotta a menekülteknek, hogy a Dzsungel közelében található mobil konténerházakba – vagy más franciaországi menekülttáborba – költözhetnek. E lehetőségekkel csak kevesen élnek, mivel attól tartanak, hogy így Franciaországban kell majd menedékjogot kérniük, s ezzel szertefoszlik a nagy-britanniai álmuk.

Fotó: Pascal Rossignol / Reuters

A hétfői részleges bontási munkálatok – az imahelyekhez és az iskolához az ígéret szerint nem nyúltak – ezért ütköztek heves ellenállásba. A Reuters szerint a menekültek kövekkel dobálták meg a munkásokat, amire a karhatalom könnygázzal válaszolt. A képek tanúsága szerint gyújtogatás is történt. Aktivisták azonban úgy vélik, hogy a bontás nem oldja meg a problémát. „Ezzel csak azt érik el, hogy a migránsok elszaladnak, és az erdőben keresnek menedéket. Aztán a rendőrség szaladhat utánuk" – nyilatkozta Francois Guennoc, a menekültek lakhatásával foglalkozó egyik szervezet önkéntese.

Magyar orvosok segédkeznek a macedón-görög határnál

Nem eszkalálódott a helyzet a macedón-görög határon hétfő óta, amikor mintegy kétszáz menekült áttörte a szkopjei vezetés által felhúzott szögesdrót kerítést – nyilatkozta lapunknak kedden Ábrahám Márton, a Magyar Vöröskereszt helyszínen tartózkodó katasztrófavédelmi projekt-koordinátora. Német sajtóértesülések szerint rohamrendőröket és páncélozott harci járműveket vezényelte ki a lezárt határhoz. Ábrahám szerint akár tízezer ember is várakozhat, többségük fáradt és frusztrált, de nyugalom van. A Magyar Vöröskereszt sátrában nagy a forgalom, az elmúlt tíz napban közel 800 beteget láttak el a szakemberek. A menekültek többsége felsőlégúti betegségek, fejfájás és túlterheltség miatt fordul hozzájuk, de rengeteg a terhes nő is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.