galéria megtekintése

Női kvótát szeretnének Romániában

4 komment


Szőcs Levente

Váratlanul szinte a teljes romániai politikai osztály beállt amellé a két liberális képviselő mellé, aki a nemi kvóták bevezetését kezdeményezte.

Képviselőnő a román parlamentben
Képviselőnő a román parlamentben
Bogdan Cristel / Reuters

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke és Andreea Paul tervezete szerint az önkormányzati és a törvényhozási választásokon csak akkor hitelesítenék a pártlistákat,

ha a jelöltek legalább 30 százaléka nő.

 

A nemi kvóták ellenzői szerint az eljárás a választói akarat erőszakos módosítását jelenti, Andreea Paul azonban állítja, hogy a parlamenti képviselet sokkal demokratikusabb és reprezentatívabb lesz, ha az ország lakosságának több mint felét kitevő nők nagyobb számban vesznek részt a döntéshozatalban.

– Nem a választók tehetnek arról, hogy ilyen kevés nő van a politikában, hanem a pártok. A legutóbbi választásokon a megyei tanácselnökjelöltek 5,16 százaléka, a polgármesterjelöltek 6,96 százaléka volt nő – érvel.

Andreea Paul
Andreea Paul

Az apja révén félig magyar származású közgazdász, egyetemi tanársegéd évek óta kitartóan küzd a nők fokozottabb politikai szerepvállalásáért.­ Kérdésünkre elmondta: jelenleg a politikában egy nő akkor lehet sikeres, ha ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a férfiak, de a fő kérdés szerinte az, hogy milyennek kellene lennie a jó politikusnak.

A felsorolt jellemzők szerint olyannak, aki jól kommunikál, de nem beszél túl sokat, nincs mindig igaza, nem kell kirobbantani a székéből, keményen dolgozik, és nem ígér teljesíthetetlent. – A nemi kvóták bevezetése lefaragna a jelenlegi politikai osztály hibáiból – véli.

Biró Rozália szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyetlen női törvényhozója szerint ahhoz, hogy egy nő esélyt kapjon a politikában, „iszonyúan keményen kell dolgoznia". Több mint egy évtizedes nagyváradi alpolgármesteri tapasztalata alapján úgy látja, a vezető tisztségekben továbbra is férfit látnak szívesebben.

Biró Rozália
Biró Rozália
Facebook

A bukaresti parlamentben Andreea Paul pár hónapja már nyújtott be módosító javaslatot a választási törvényhez a női kvótáról, de azt képviselőtársai lesöpörték az asztalról. – Az érdektelenség fala ledőlt, amikor november elején az emberek az utcára vonultak, és a politikai osztály megújítását követelték – válaszolta kérdésünkre, hogy ezúttal miért esélyesebb a kvóta.

A változtatás iránti igényt szerinte a pártok is érzik. Ennek tulajdonítja, hogy a törvénycsomagját több mint százötven képviselő írta alá (méghozzá valamennyi pártból), a választási törvények kidolgozásával foglalkozó bizottságba pedig három nőt neveztek ki.

Biró Rozália csak az első lépésnek tartja a 30 százalékos kvótát. Úgy véli, a 2020-as választásokra kialakulhat egy kritikus tömeg, amely valós esélyegyenlőséget adna a nőknek. A most 88 százalékban férfiakból álló parlamenttől ezt nem lehet elvárni – mondta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.