galéria megtekintése

Már nem kínos a szélsőjobbra szavazni

13 komment


Dési András

A francia konzervatívok nyertek a régiók többségében, a szocialisták a vártnál jobban szerepeltek. Mégis a figyelem a Nemzeti Frontra össz­pontosul. A szélsőjobboldali párt egyetlen régiót sem hódított el, de több mint 6,8 millió voksot kapott. S hatalmi felelősség nélkül készülhet a 2017-es államfőválasztásra.

A szörnyű katasztrófát elkerülték, a kormányzó szocialisták és a polgári konzervatív ellenzék szempontjából jól végződtek a francia regionális választások.

Marion Marechal-Le Pen Marseille-ben. „Tízen voltak ellenem
Marion Marechal-Le Pen Marseille-ben. „Tízen voltak ellenem"
Jean-Paul Pelissier / Reuters

Pezsgőt azonban nem bontottak egyik táborban sem annak okán, hogy az első fordulóban komolyan arató, a 13 kontinensrégióból hatban elsőként végző Nemzeti Front végül egyetlen körzetet sem nyert.

 
– A jobboldal jelöltjére szavaztam, úgy, hogy a politikájával egyáltalán nem értek egyet

– nyilatkozta egy választó Hénin-Beaumont-ban. Azon az észak-franciaországi településen, amely a Nemezeti Front elnöke, Marine Le Pen fellegvára volt, s ahonnan a politikus igyekezett meghódítani és a 2017-es államfőválasztás tesztterületévé tenni Franciaország harmadik legnagyobb régióját.

A Le Pen család másik illusztris tagja, a déli Azúr-parton – a jobboldali jelöltre leadott baloldali voksokkal – elbuktatott Marion Mare­chal-Le Pen szerint a győztesnek szégyellnie kellene magát. – Tízen voltak egy ellen, aki így nyer, az tulajdonképpen vesztett – hangoztatta a pártalapító Jean-Marie Le Pen kedvenc unokája.

A szélsőjobboldali pártot szívós munkával középre terelő Marine Le Pen mindenesetre kedvező pozícióból vághat neki a 2017-ben esedékes államfőválasztásnak. A francia politikai spektrum hárompólusú lett,

sokaknak már egyáltalán nem kínos a Nemzeti Frontra szavazni.

Míg az iszlám- és bevándorlásellenes, erősen Európa-szkeptikus formációt a december 6-i első fordulóban hatmillióan támogatták, a másodikban ez a szám – újabb csúcsot döntve – felszökött 6,8 millióra.

A Francois Hollande államfő mögött felsorakozó szocialisták fogadkoznak: mostantól tényleg odafigyelnek a polgárok ­aggodalmaira, Francois Fillon exkormányfő azonban komoly veszélyt festett fel.

– Ha 2017-ig nem csökken a munkanélküliség, nem indul be a gazdaság, akkor az ország egy életveszélyes kaland kísértésébe eshet – nyilatkozta a konzervatív politikus, akiről azt tartják: ringbe szállna Nicolas Sarkozyvel szemben a Köztársaságiak államfőjelöltségéért.

Közben Sarkozy „kidobta" első számú helyettesét. A szakítás oka, hogy Nathalie Kosciusko-Morizet bírálta az exállamfőt, amiért az elzárkózott a szocialistákkal való bármilyen együttműködéstől.

– Sztálinista módszer, ha valaki azt gondolja, hogy tisztogatással megold egy problémát

– nyilatkozta Kosciusko-Morizet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.