galéria megtekintése

Korrupt, gyanús alakok verik át a miniszterelnököt

0 komment


Szilvássy József

A szlovákiai kampányhajrá egyik legfontosabb ütőkártyájának szánta Robert Fico kormányfő, a kormánypárti Smer-SD vezetője azt a bejelentést, hogy a Dubajban bejegyzett RKN Global Europe nevű cég 90 millió eurós beruházással csúcstechnológiát honosít meg Besztercebányán (Banská Bystrica). 

Azonosító chippel ellátott elektronikus útleveleket, személyi és egyéb igazolványokat, illetve iratokat kívánnak gyártani, szlovákiai és külföldi megrendelésre. Fokozatosan legalább 1200, jórészt megfelelő egyetemi képesítéssel rendelkező személyt alkalmazni. A szlovák kormányfő bejelentette azt is, hogy a kabinet szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben 18 millió eurós állami támogatást ígért nekik a zöldmezős beruházáshoz.

Fico számára blamázzsal érhet véget, amit sikerként akart tálalni
Fico számára blamázzsal érhet véget, amit sikerként akart tálalni
Eric Vidal / Reuters

Sem a szlovák sajtó, sem a szakemberek sem tudtak semmit a Szlovákiában letelepedni kívánó cégről, de aztán lassanként fény derült a tényekre. A Sme és a Denník N munkatársai kiderítették, hogy Vitalij Hricak vezérőrnagy és a rokonsága, Viktor Janukovics volt ukrán elnök egyik bizalmasa, valamint Ronald K. Noble, az Interpol volt főtitkára jegyzi a céget.

 

A magas rangú ukrán rendőrtisztnek és társainak egykori cége, az EDAPS konzorcium ellen Janukovics száműzését követően odahaza több korrupciógyanús ügy miatt nyomoznak. Két éve az amerikai hatóságok látókörébe is kerültek, mert állítólag lefizették a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) néhány döntéshozóját, hogy a cégük kapjon megrendeléseket különböző biztonsági eszközök gyártására. Végül nem indult ellenük bűnvádi eljárás. Méghozzá azzal az indokkal, hogy nem amerikai állampolgárok, és a bűncselekményt sem az Egyesült Államokban követték el.

Svájci sajtóértesülések szerint Noble több gyógyszergyártó cégtől csúszópénzeteket fogadott el, dél-amerikai lapok pedig úgy tudják, hogy köze volt Alberto Nisman argentin ügyvéd gyanús körülmények között bekövetkezett halálához. Ezeket a feltételezéseket a volt főtitkár tagadja.

Noble tavaly Dubajban jegyezte be az RKN Global nevű céget, amelynek társtulajdonosai azok az ukránok, akik időközben felszámolták az EDAPS társaságot. Nemrég Besztercebányán közösen alapították az RKN Global Europe leányvállalatot, Hricak volt üzlettársai pedig ugyancsak a közép-szlovákiai megyeszékhelyen további cégeket alapítottak. Pozsonyi lapok szerint Noble többször lobbizott a támogatás érdekében Ficónál, aki végül beadta a derekát.

Ronald K. Noble (középen) egy bűnözés elleni kampány meghirdetésekor. Többsör lobbizott a szlovák kormányfőnél
Noble (középen) Interpol-főtitkárként 2014-ben egy bűnözés elleni kampány meghirdetésekor. Többször lobbizott a szlovák kormányfőnél
Edgar Su / Reuters

Dag Danis kommentárjában rámutatott: ritkán fordul elő, hogy miniszterelnököt korrupt, gyanús alakok vernek át. „Természetesen nem kizárt az sem, hogy Robert Fico tudott az előzményekről, és ugyanúgy viselkedett, mint évekkel ezelőtt, amikor a kormányfő-pártelnökhöz a megtévesztésig hasonló hang a titokban rögzített felvételen azzal kérkedett, hogy saját eszével 75 millió koronát szerzett a pártnak" – vélekedett az Aktuality sk. internetes portál ismert politikai elemzője. Érdeklődésünkre a pozsonyi Kormányhivatalban nem kommentálták a lapok értesüléseit. Csupán azt válaszolták, hogy nem a gyanúba keveredett ukrán cég telepedik le Beszterecbányán. A költségvetési támogatást csak akkor kapják meg, ha a termelés beindul. Semmilyen biztonsági kockázatot nem látnak az ügyletben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.