galéria megtekintése

Korrupció és hatalmi harc az Iszlám Államban

0 komment


Veres Dóra

A tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő, párizsi vérengzések három elkövetőjének személyi adatlapját is megtalálták az Iszlám Állam (IS) napokban kiszivárgott személyzeti nyilvántartásában. A több mint ötven országból származó, több ezer egykori és jelenlegi dzsihadista adatait tartalmazó dokumentumok valódiságát Thomas de Maiziere német belügyminiszter már megerősítette. Az iratok feldolgozása még nem ért véget, az sem tisztázott, hogy pontosan mikor állították össze őket.

Dalia Ghanem-Yazbeck

– Noha egyelőre nem erősítették meg, a feljegyzések feltehetőleg 2013-ban készülhettek, akkoriban, amikor az IS csak szerveződött, még nem kiáltották ki a kalifátust. Legalábbis erre utal az, hogy kevésbé „kifinomultak”, kevésbé egységesek, mint a többi dokumentum, amely a szélsőséges szunnita szervezettől azóta kiszivárgott – mondta a Népszabadságnak Dalia Ghanem-Yazbeck, a libanoni Carnegie Közel-keleti Központ kutatóintézet szakértője.

 

Szerinte a nyilvánosságra került anyagok nagy segítséget jelenthetnek az IS elleni harcban, hiszen a regisztrációs lapokon szereplő brit, észak-európai, közel-keleti, észak-afrikai, amerikai és kanadai terroristákat – a toborzóikkal együtt – könnyebben elkaphatják, és merényleteket akadályozhatnak meg.

A dokumentumok azonban arról is árulkodnak, hogy az IS korántsem egységes, hermetikusan zárt szervezet: jelen van a korrupció, és komoly ellentét feszül a harcosok és feletteseik között. Az adatokkal teli memóriakártyát állítólag az Iszlám Állam belső biztonságért felelős vezetőjétől lopta el egy magát Abu Hamednek nevező férfi, aki azt mondja, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg tagja volt, majd átpártolt az IS-hez, ám az sem váltotta be a reményeit. A Sky News riporterével állítólag Törökországban találkozott, és egyebek közt azt állította, hogy a dzsihadisták valójában együtt dolgoznak a kurd YPG-vel, valamint a damaszkuszi kormány hadseregével, közös céljuk pedig a mérsékelt szíriai ellenzék kiiktatása.

IS-harcosok felvonulása Rakkában
Reuters

– Nem szokatlan, hogy valaki kilép. Sokan megcsömörlenek az erőszaktól vagy attól, hogy huzamosabb ideig nehéz körülmények között kell élniük. Az is előfordul, hogy csalódnak, ha látják, hogyan működik a szervezet – mondta a szakértő, aki szerint az IS erőssége nem a katonai potenciáljában, hanem a kommunikációs stratégiájában rejlik. A szervezet egész médiahatalmat épített ki. A róluk szóló írásokban mindig „államnak”, sőt „jóléti államnak” tüntetik fel magukat, tagjaikat pedig a nemes ügyért harcoló lovagoknak. Ám miközben elvben mindenki egyenlő, valójában az európaiak számára kedvezőbbek a feltételek: jobb házakban élnek, jobb kocsikat, több pénzt kapnak, több szolgájuk lehet.

Határozott nemmel felelt a szakértő arra a kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy az incidens visszatart néhány fanatikust a csatlakozástól. – A szélsőségesek többsége büszke rá, hogy az Iszlám Államot szolgálja. Sokan még az arcukat is vállalják a propagandavideókon, nem törődve a következményekkel. A kiszivárgott információk hatására talán azok gondolják meg magukat, akik korábban a szökést latolgatták, hiszen ha nyilvánosságra került a nevük, hazatértük után rögtön kattan a bilincs a csuklójukon – jegyezte meg Ghanem-Yazbeck

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.