galéria megtekintése

Körbelőtték Putyint

2 komment

NOL

Oroszország Ukrajnában történő „illegális” beavatkozása miatt hétfőn hét orosz közéleti személyiség és 17 orosz cég ellen jelentett be új szankciókat az Egyesült Államok. Bár Barack Obama elnök szerint maga Vlagyimir Putyin elnök nem célpont, a büntetőintézkedések precízen körbelőtték az elnököt.

A vagyonbefagyasztással és utazási korlátozásokkal sújtott politikusok új körében ott van a közvetlen környezet, Igor Szecsin, az állami olajóriás, a Rosznyeft vezérigazgatója – Putyin egy legközelebbi és legkonzervatívabb tanácsadója – és Alekszej Puskov, a parlamenti külügyi bizottságának az elnöke is. Ami a cégeket illeti, közöttük a Sztrojtranszgaz szereplése lehet fájó pont az oroszok számára. A már feketelistán lévő oligarcha, Gennagyij Timcsenko többségi tulajdonában lévő cég a közelmúltbeli hírek szerint be akarja magát vásárolni a bolgár Energoremont Holding JSC-be, és így a Dél Áramlat gázvezeték bolgár szakaszának a megépítésébe. (A Nyezaviszimaja Gazeta úgy értesült, hogy az Ukrajnából márciusban népszavazáson kivált és Oroszország által annektált Krím félszigetet az egyik terv szerint Dél Áramlat egyik elágazásával akarja energiailag függetleníteni Ukrajnától.)

Nem sokkal a fehér házi bejelentés után az amerikai külügyminisztérium külön közleményben jelezte, hogy a tárca védelmi kereskedelmet ellenőrző főosztálya exporttilalmat hirdetett olyan amerikai harci felszerelésekre, amelyeket eddig az oroszok kaptak hadseregfejlesztésre.

Hétfőn szankciókról döntött Oroszország ellen az Európai Unió is. A 28 tagország képviselői egy zárt brüsszeli ülésen még 15 orosz tisztségviselőt sújtottak vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal az eddigi 33 mellett. A szankciók akkor lépnek hatályba, amint az erről szóló rendelet megjelenik az unió hivatalos közlönyében. A neveket hivatalosan mindaddig nem is hozzák nyilvánosságra – írta az MTI.

 
Luhanszkban a szeparatisták elfoglalták az SZBU székházát is
Luhanszkban a szeparatisták elfoglalták az SZBU székházát is
Vasily Fedosenko / Reuters

Oroszországot a Fehér Ház azzal vádolja, hogy a helyi oroszpárti szeparatisták támogatásával szítja a feszültséget Kelet-Ukrajnában, főleg abban a Doneck megyében, ahol a szeparatisták hetek óta kormányzati épületeket és rendőrőrsöket tartanak megszállva. Hétfőn egy új városban, Konsztantinovszka is a kezükre került, de a bármikor robbanással fenyegető feszültség fő helyszíne még mindig az a Szlovjanszk, ahol a szeparatisták hét EBESZ-megfigyelőt tartanak fogva. Róluk a szeparatisták politikai vezetése – így Vjacseszlav Ponomarjov önjelölt szlovjanszki polgármester – azt mondja, hogy csak „vendégek", de ez nem tűnik túlságosan igaznak annak fényében, hogy az eredetileg nyolcfős megfigyelői csoportból csak egyvalakit, egy svéd állampolgárt azonban egészségügyi okok miatt vasárnap végül szabadon engedték. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU szerint Szlovjanszkban összesen 40 ember a szeparatisták túsza.

Doneck városában hétfőn néhány tucat, más források szerint mintegy kétszáz oroszpárti aktivista botokkal, baseballütőkkel, láncokkal támadt az Ukrajna egységéért tüntetőkre. Az incidensben 4-en sérültek meg, többeket kórházba kellett szállítani.

Doneckben verés is volt
Doneckben verés is volt
Marko Djurica / Reuters

Hivatalos ukrán közlések tanúsága szerint eközben egyre több jel utal arra, hogy a Kreml tevőlegesen támogatja a szeparatistákat. Az SZBU hétfői bejelentése szerint Szlovjanszk önjelölt szeparatista polgármester-helyettesénél, Ihor Perepecsajenkónál 19 ezer dollárt és egy telefonbeszélgetések titkosítására használható készüleket találtak, amikor politikust vasárnap a donecki repülőtéren őrizetbe vették. Perepecsajenko egy moszkvai gépről szállt le, és állítólag vallott is, mégpedig hogy a „tartótisztjétől" parancsot kapott, a pénz és a készülék átadására Igor Girkinnek, a szeparatisták katonai parancsnokának. Girkin korábban Igor Sztrelkov néven, az orosz hírszerzés ezredeseként vált ismertté. Hétfőn egy Komszomolszkaja Pravdának adott interjúban elmondta, hogy az általa irányított „önvédelmi egységet"még a Krímben alakította meg, kétharmadrészt ukrán állampolgárokból áll, és mindenkinek van harci tapasztalata Csecsenföldről, a balkáni háborúkból, de Szíriából és Irakból is. A céljuk, hogy egész Ukrajnát felszabadítsák a „kijevi junta" uralma alól – utalt a katonai parancsnok az Olejkszandr Turcsinov ideiglenes államfő és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette ukrán kormányra.

Az ukrán hadsereg szeparatisták elleni „antiterrorista" akciója eddig nem járt látványos sikerrel. Az SZBU-nak szombaton Szlovjanszkban három emberét is elfogták.

Hétfőn egy merénylet erejéig Szlovjanszk helyett Harkiv lett az orosz-ukrán konfliktus fő helyszíne, amikor Ukrajna második legnagyobb városának – a hasonnevű megye központjának – a polgármestere, Hennagyij Kernesz ellen gyilkossági kíséreltek meg. Az 54 éves politikus éppen a városi erdőben biciklizett, amikor hátba lőtték. Hasi és mellkasi sérülései miatt két órán át műtötték, de az életveszélyen állítólag túljutott. Jelenleg stabil, de életveszélyes állapotban van. Hogy Kernesz merénylője ki lehetett, arról egyelőre a hatóságok is csak találgatnak. A harkivi polgármester a volt elnök, Viktor Janukovics híveként kezdte a politikai pályafutását – és volt hónapokig fekete bárány a kijevi Majdan ellenzéki tüntetői szemében –, nemrég viszont átállt a Janukovicsot februárban leváltó új kijevi vezetés oldalára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.