galéria megtekintése

Könnygáz a klímacsúcsra hangoló párizsi tüntetésen

0 komment

NOL/MTI

A francia rendőrség mintegy száz embert előállított, miután összecsapások törtek ki vasárnap délután Párizs belvárosában a rendfenntartó erők és a klímacsúcs ellen tüntető aktivisták között – közölte Michel Cadot párizsi prefektus.

„Kis erőszakos csoportokról van szó", amelyek a prefektúra szerint gyertyákkal, pétanque-golyókkal, üvegekkel dobálták meg a rendőröket a République téren, akik könnygázzal válaszoltak. Az összecsapásokban senki nem sérült meg.

A párizsi összecsapások egyik jelenete. Mindenki úgy tüntet, ahogy akar
A párizsi összecsapások egyik jelenete. Mindenki úgy tüntet, ahogy akar
Eric Gaillard / Reuters

A november 13-i, 130 áldozatot követelő merényleteket követően kihirdetett gyülekezési tilalom ellenére több száz tüntető gyűlt össze délután Párizsban. Közülük váltak ki a feketébe öltözött, arcukat eltakaró fiatalok, akik a rendőrökre támadtak.

 

A tüntetők az Anticop21 elnevezésű francia klímacsúcs-elleni csoportosulás felhívására gyűltek össze a terrortámadások elleni megemlékezések legfőbb helyszínén, hogy a gyülekezési jog elvétele ellen tiltakozzanak.

p>A párizsi Köztársaság tér a merényleteket követően az áldozatokra való megemlékezések központi helyszíne lett, amelyeket engedélyezett is a rendőrség. A párizsiak és a turisták mellett Angela Merkel német kancellár Francois Hollande államfővel együtt itt helyezett el szerdán a köztársasági jelképező Marianne szobor lábánál virágot és gyertyát az áldozatok emlékére.

A békés környezetvédők egyébként kifütyülték az anarchista aktivistákat, akik érkezésüket követően azonnal kukákat kezdtek borogatni. „Te úgy tüntetsz, ahogy te akarsz, én meg így” – válaszolta egy rendbontó egy békés tüntetőnek, aki rászólt.

Ferenc pápa és Ban ki Mun is küldött egy pár cipőt
Ferenc pápa és Ban Ki Mun is küldött egy pár cipőt
Eric Gaillard / Reuters

Francois Hollande francia államfő botrányosnak nevezte, hogy „rendbontó elemek” vettek át a szerepet az élőlánc után a Köztársaság  téren, ott, ahol „virágok és gyertyák vannak a terroristák golyói által megöltek emlékére”, és botrányos a klímacsúcs jelentősége szempontjából is – tette hozzá a Brüsszelben tartózkodó francia elnök. „Tudtuk, hogy vannak rendbontó elemek, akiknek semmi közük a környezetvédőkhöz” – hangsúlyozta Hollande. Manuel Valls miniszterelnök méltatlannak nevezte az incidenst, s azt kérte mindenkitől, hogy tartsa tiszteletben ezen a helyen a terrortámadások áldozatainak emlékét. A nem engedélyezett menetek helyett egyébként országszerte számos élőláncot szerveztek francia környezetvédők.

Tüntettek Kolumbia fővárosában, Bogotában is
Tüntettek Kolumbia fővárosában, Bogotában is
José Gomez / Reuters

A tüntetésekre több európai fővárosban is tízezres tüntetésekkel hangoltak. Londonban a hasonló témájú demonstrációkon rekordot jelentő ötvenezer ember vonult az utcákra, Madridban és Rómában húszezren tüntettek. Ausztrália nagyvárosaiban összesen 140 ezer ember követelt hatékony fellépést a világ politikai elitjétől a globális felmelegedés megfékezése érdekében. Új-Zélandon 33 ezer ember jelent meg a demonstrációkon.

A gyülekezési tilalomra egyébként egy kis installációval válaszoltak azok, akik mégiscsak hangot akartak adni az elégedetlenségüknek. Ez az installáció tízezer pár cipőből áll. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Ferenc pápa is küldött hozzá egy-egy pár lábbelit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.