galéria megtekintése

Zöld utat kaphatnak a törökök Európába

Az Európai Bizottság várhatóan szerdán tesz hivatalos ajánlást a török állampolgárok vízummentes uniós beutazására – tudta meg uniós forrásokból a BBC.  

A menekülthullám megfékezéséről kötött EU–török megállapodás már idén júliustól biztosítaná az engedély nélküli beutazást a törököknek, ha teljesítik ennek 72 technikai és politikai kritériumát. Úgy tudni, hogy kilenc feltétel végrehajtásával még mindig adósak, köztük például a terrorizmusra és a kisebbségek jogainak tiszteletben tartására vonatkozó törvényekkel. Ezért az Európai Bizottság most csak feltételes ajánlást tesz, és június közepén várhatóan egy újabb értékelő jelentést készít.

A 80 milliós eurázsiai állam esetleges vízummentessége aggodalmakat kelt az EU országaiban, ahol attól tartanak, hogy hamarosan illegális török bevándorlók és kurd menedékkérők tömegei lepik el a területüket. Egy európai bizottsági dokumentum szerint azonban 2014-ben a török turistavízum-kérelmek mind­össze 4,4 százalékát utasították el az uniós országokban, és csak 8270, illegálisan az EU területén tartózkodó török állampolgárt fogtak el. 

Grúzia és a 45 milliós Ukrajna már megkapta a zöld jelzést az Európai Bizottságtól, Koszovó a héten értesül arról, hogy a testület csaknem felkészültnek ítéli a vízummentességre. Az amerikaiak viszont szigorításra számíthatnak, ha nem tartják tiszteletben a kölcsönösség elvét. 

 

A jelenleginél 130 millióval több ember élvezheti a három hónapos tartózkodásra jogosító vízummentes beutazás lehetőségét az Európai Unióba, ha a tagországok és az Európai Parlament jóváhagyják az erre a hétre ígért bizottsági ajánlásokat. 

Kitoloncolt koszovóiak úton a Münchenből induló pristinai járathoz
Michaela Rehle / Reuters

A brüsszeli testület áprilisban kezdeményezte, hogy az ukrán állampolgárok beutazási engedély nélkül léphessék át az EU határait, egy hónappal korábban a grúzoknak javasolt hasonló könnyítést. 

A csaknem kétmillió koszovóinak biztosítandó vízummentesség is borzolja a kedélyeket, miután 2015-ben 30 ezer koszovói kért menedékjogot Németországban. Túlnyomó többségüket elutasították, mert Koszovó biztonságos harmadik országnak számít. Az aggódókat általában azzal szereli le Brüsszel, hogy a zömmel albánok lakta ország lakóinak nincs esélyük a maradásra, mert a menedékkérelmüket gyorsan elbírálják, az arra nem jogosultakat haladéktalanul hazazsuppolják.

A tagállami és a parlamenti döntéshozók azon morfondíroznak, hogyan bújhatnának ki az ankarai kormánynak tett ígéretük alól. A francia és a német kormány a vízummentesség felfüggesztésére vonatkozó jelenlegi szabályok szigorítását javasolja, ha ugrásszerűen megnőne a Törökországból érkezett illegális bevándorlók vagy menedékkérők száma.

Paul Ivan, az Európai Politika Központ (European Policy Center) brüsszeli kutatóintézet vezető elemzője lapunknak azt mondta: ha elfogadják a korlátozást, az nemcsak Törökországra, hanem valószínűleg valamennyi, vízummentességre váró országra ki fog terjedni. Ivan nem tart attól, hogy a védzáradék szigorításán túl újabb, a beutazás megnehezítését célzó ötletekkel állnának elő a tagállamok.

– A 130 milliós tömeg emlegetése megtévesztő: egyrészt ennyi embernek nincs és egyhamar nem is lesz biometrikus útlevele, ami a határátlépés feltétele. Másrészt sokan nem engedhetik meg maguknak az európai utazást. A vízummentesség egyelőre annak a néhány százezer embernek jelentene könnyebbséget, aki eddig is átlépte a határokat – vélte a szakértő.

Birkózás Ottawával és Washingtonnal

Az Európába látogató amerikai és kanadai turistákat az a nem túl nagy veszély fenyegeti, hogy elveszíthetik vízummentességüket, ha Washington és Ottawa nem tartja tiszteletben a kölcsönösségre vonatkozó előírásokat. A vízumkényszer kölcsönös eltörlése az EU vízumpolitikájának fontos alapelve. Csakhogy Kanada a bolgár és a román, az USA rajtuk kívül a ciprusi, a horvát és a lengyel állampolgárok számára vízumhoz köti a látogatást annak ellenére, hogy az ő állampolgáraik vízum nélkül utazhatnak az EU teljes területére. Az érintett döntéshozókkal való konzultáció után Brüsszelnek július elején kell döntenie.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.