galéria megtekintése

Kitáncolnának a skótok a királyságból

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 28. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

A függetlenség mellett érvelnek a Skóciához tartozó Külső-Hebridák szigetcsoport lakói. Szerintük a tengeri olajkitermelés is segít a jólét megőrzésében, ha az önállóság hívei győznek a szeptember 18-i népszavazáson.

A győzelmet ünneplik a glasgow-i skótduda-világbajnokságon a Field Marshall Montgomery Pipe Band tagjai
A győzelmet ünneplik a glasgow-i skótduda-világbajnokságon a Field Marshall Montgomery Pipe Band tagjai
Russell Cheyne

Hatezer éves történelmének új fejezetére készül a Külső-Hebridák legnagyobb, de még így is csak 18 ezer lakost számláló szigete, az Isle of Lewis. A szeptember 18-i, skót függetlenségi népszavazás előtt a vadregényes vidék falvainak utcáit ugyanúgy ellepik a „Yes” és az udvariasabb, „No, thanks” kampánytáblák, mint Glasgow-ét vagy a fővárosét, Edinburghét.

A tipikus skót bed and breakfast tulajdonosa, Derek a függetlenségi kampány vezetőjét, Alex Salmondot is meghazudtoló szenvedéllyel érvel a tartomány háromszáz évvel ezelőtt elvesztett szuverenitása mellett.

 

Az egykori angoltanár mindent elkövetne, akár „térden is csúszna” az önállóság felé, és úgy érzi, „minden sokkal jobban működne” a Westminster beavatkozása nélkül.

A függetlenség elleni tábor változatlanul 57-43 százalékkal vezet a közvélemény-kutatásokban

A skót patriótát sokkal inkább az érzelmei, mint a szikár tények vezérlik, amikor a függetlenség jelentőségéről győzködi a Londonból érkezett vendégeket.

Feleségéhez, Margarethez hasonlóan egyszer és mindenkorra el akarja kerülni, hogy westminsteri politikusok – például a skóciai gyökerekkel is rendelkező Tony Blair és Gordon Brown – „háborús bűnöket” kövessenek el a tartomány nevében, „törvénytelen” hadjáratokat indítva Irak és Afganisztán ellen, kockára téve skót katonák életét is.

Ha a függetlenség hívei győznek, akkor a házaspár szerint már másnap, szeptember 19-én gondoskodni kellene arról, hogy Skócia területén ne tároljanak többé nukleáris fegyvereket, és a legnagyobb brit csapásmérő erőt jelentő Trident tengeralattjáró-flotta támaszpontját is át kellene telepíteni Angliába.

Skót nemzeti bank eddig is volt, és a jövőben is font sterlinget verne
Skót nemzeti bank eddig is volt, és a jövőben is font sterlinget verne
Suzanne Plunkett / Reuters

Derek, anélkül, hogy rájuk hivatkozna, számos vezető közgazdász, köztük az utóbbi időben Alex Salmond tanácsadójaként rendszeresen nyilatkozó Nobel-díjas amerikai professzor, Joseph Stiglitz nézeteit osztja. Úgy véli, hogy David Cameron kormánya „egyszerűen blöfföl”, amikor elutasítja a független Skóciával kötendő valutauniót, és így kizárja a font sterlingen való osztozkodást.

A kis fogadó tulajdonosa szerint Edinburgh szabadon választhatja meg pénznemét, ahogy az Egyesült Államok sem tudta megakadályozni, hogy Panama az amerikai dollárt használja.

Ami az Egyesült Királyság nemzeti adósságának a tartományra eső része, 100 milliárd font visszafizetését illeti, Derek szerint Skóciának eleget kell tennie a kötelezettségének, de csak akkor, ha a közös valuta révén nem csupán a terhekből, hanem az előnyökből is részesül.

Jim Murphy munkáspárti politikus Dundee központjában vitatkozik az elszakadásról és következményeiről
Jim Murphy munkáspárti politikus Dundee központjában vitatkozik az elszakadásról és következményeiről
Russell Cheyne / Reuters

Nemrég a 2200 négyzetméteren elhelyezkedő Lewis szigete körül olajfeltárási kísérletek kezdődtek. Ez tovább bátorította a helyi lakosságot, hogy nem kell aggódni a skót gazdaság legfőbb bázisa, az olajkitermelés jövője miatt.

A függetlenségről szóló vita során komoly vihart kavart ugyanis a skót olajipar egyik legbefolyásosabb személyisége, Sir Ian Wood milliárdos, aki azzal vádolta az autonóm skót kormányt, hogy 60 százalékkal eltúlozza az északi-tengeri olajtartalékok volumenét, és így évi kétmilliárd fonttal túlértékeli a nyersolajból a következő öt évben várható bevételt.

Röviddel a Népszabadság londoni tudósítójának lewisi kiruccanása után került sor a második tévévitára Alex Salmond tartományi kormányfő és a szigetország egységének megőrzése mellett küzdő Alistair Darling volt brit pénzügyminiszter között.

A közel kétezer éves falat Hadriánusz parancsára emelték még a rómaiak az északi barbárok ellen. Utóbbiak leszármazottjai hamarosan újabb falat emelnek a közelben?
A közel kétezer éves falat Hadriánusz parancsára emelték még a rómaiak az északi barbárok ellen. Utóbbiak leszármazottjai hamarosan újabb falat emelnek a közelben?
Toby Melleville / Reuters

Az összecsapásban ezúttal a Skót Nemzeti Párt vezetője aratott győzelmet – ám a függetlenség elleni tábor változatlanul 57-43 százalékkal vezet a közvélemény-kutatásokban.

Külső-Hebridák, 2014. augusztus

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.