galéria megtekintése

Tőle tanulhatták Orbánék az idegengyűlöletet

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 31. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Bevándorlásellenes kirohanásairól és a romák elleni uszító megjegyzéseiről ismert politikussal, García Albiollal száll ringbe a szeptemberi katalóniai parlamenti választásokon a spanyol kormányzó Néppárt (PP).

A szélsőbaloldali térnyerés ellen küzdő konzervatívok a mérsékelt győzelmet hozó tavaszi helyhatósági választások után – fél évvel az év végi parlamenti választások előtt – hozzáláttak a párt megreformálásához. Ám a héten katalóniai listavezetővé avanzsált Xavier García Albiol kockázatos választásnak bizonyulhat. Bár Mariano Rajoy kormányfő világos elképzeléseiért méltatta Albiolt, a 47 éves politikus múltja ellentmond ennek.

Agitátor vagy reformer?
Agitátor vagy reformer?
Forrás: periodistadigital.com

Az El País által csak provokátorként és agitátorként jellemzett kétgyermekes családapa akkor vált ismertté, amikor 2010-ben kinézte magának Badalona polgármesteri székét. A korábban jogi és üzleti tanulmányokat is folytató politikus megígérte, hogy „megtisztítja” a Barcelonához tartozó tengerparti települést, ahol számos marokkói, pakisztáni és romániai cigány él.

 

„Annak, aki Badalonában él, el kell fogadni a szokásainkat” – hirdette kampányát népszerűsítő, romákról készített fotókkal illusztrált szórólapokon (amelyekre egyébként feltűnően rímel az Orbán-kormány bevándorlóellenes plakátjainak egyik szlogenje: Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!”.) Albiol következetesen kapcsolta össze a bevándorlást a bűnözéssel, és a gyengébbek kedvéért ki is mondta véleményét: „A cigányok azért jönnek ide, hogy bűnözzenek.” Rasszista kampányából bírósági ügy lett, de megúszta, és a választók is bizalmat szavaztak neki.

A 2011 és 2015 között polgármesteri posztot betöltő Albiol másik szívügye a muzulmán közösség „boldogulása” volt: 2012-ben a négy fal közé száműzte az utcán imádkozó hívőket. A badalonai tízezer fős közösség egy része ugyanis a pénteki imát egy sportpályán tartotta, mivel a helyi mecsetek mindössze 200 főt tudtak befogadni. Albiol azonban magasabb szinten is szerette volna eltántorítani a spanyolországi letelepedéstől a külföldieket, így háromszor is nekifutott, hogy megkurtítsa a bevándorlók számára folyósított segélyeket,mondván, „a hazaiak elsőbbséget élveznek”.

Megnyilvánulásai nem maradtak kritika nélkül, de a magát nép gyermekének tartó Albiolt hidegen hagyja, hogy mit gondolnak róla. Bár az El País forrásai szerint okozott némi fejcsóválást a párton belül, hogy a két méter magas politikust repítették a lista élére, a népszerűségét vesztett konzervatívok nem tudtak mást felmutatni. Pedig az előre hozott regionális választás nem tét nélküli: a közös listán induló, elszakadást támogató nagy pártok népszavazásként tekintenek a voksolásra, és ígérik, hogy győzelmük esetén már másnap megkezdik a szétválási folyamatot. A madridi vezetés mindezt kivitelezhetetlennek tartja, és hangsúlyozza, hogy szeptember 27-én nem az elszakadásról, hanem kizárólag a katalán parlament összetételéről döntenek a szavazók. Az Espanyol-drukker Albiollal azonban öngólt rúghatnak.

Guardiola parlamenti képviselő lehet

Meglehet, hogy ősztől a focipálya és a katalán parlament között kell megosztania idejét Josep „Pep” Guardiolának, az FC Barcelona korábbi, az FC Bayern München jelenlegi edzőjének. A katalán futballedző a függetlenségért kampányoló pártok választási listáján indul a szeptemberi választásokon. Guardiola eddig sem titkolta, hogy az önálló Katalóniáról álmodók táborát erősíti, így nem meglepő, hogy elfogadta a felkérést. A futballt azonban vélhetőleg nem kell majd elhanyagolnia a politika miatt, hiszen a lista utolsó, 68. helyét kapta. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.