galéria megtekintése

Megbukik-e Navracsics Tibor?

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 27. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Megbuknak-e a problémás EU-biztosjelöltek, köztük Navracsics Tibor? Ez a tétje az Európai Parlamentben hétfőn kezdődő meghallgatássorozatnak. A lapunknak nyilatkozó magyar ellenzéki EP-képviselők kételkednek abban, hogy bárki elégtelen osztályzatot kapna.

„Nagyon szigorú meghallgatásokat fogunk tartani a jelöltek hozzáértéséről és etikájáról” – ígérte a napokban Gianni Pittella. Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője hozzátette: „Minket leginkább a magyar jelölt aggaszt.” Persze nem Navracsics Tibor az egyetlen, akit biztosan megszorongat majd az EP illetékes szakbizottsága: kellemetlen kérdésekre számíthat a brit, a francia és a spanyol kormány választottja is.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke. Most a kollégáit vizsgáztatják
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke. Most a kollégáit vizsgáztatják
Yves Herman / Reuters

A tét nem kicsi. Minden leendő biztost három órán át faggatnak az EP-képviselők (Navracsicsot szerda este hat és kilenc között), és ha elégedetlenek a teljesítményével, javasolhatják az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek, hogy kérjen új jelöltet az adott tagállamtól.

 

Az EP plenáris ülése leszavazni csak a teljes bizottságot tudja, ám egyetlen kínos jelölt miatt bukhat az egész testület. Ezzel a nyomásgyakorlással sikerült lecserélni legutóbb, 2010 elején a bolgár Rumjana Zselevát (érdek-összeférhetetlenségi vádak) és az előző körben, 2004-ben az olasz Rocco Buttiglionét (homofób és szexista nézetek).

Kemény kérdések és heves viták garantáltan lesznek az idén is, csupán azt nem tudni, hogy elmegy-e az Európai Parlament a végsőkig, valamelyik EU-biztos kitaszításáig. „Ha minden jelöltet elfogadnának, ez premier lenne a meghallgatások történetében” – hangsúlyozta egy brüsszeli forrás az EUobserver hírportálnak.

Navracsics mellett a legerősebben a brit Jonathan Hillt kifogásolják: ő a pénzügyi szabályozásért lenne felelős, miközben Nagy-Britannia ellenzi az eurót, a bankuniót, és a londoni City függetlenségéért aggódik.

Tiltakoznak a francia Pierre Moscovici ellen is, aki a gazdasági ügyeket felügyelné, noha Franciaország fittyet hány az EU költségvetési szabályaira.

Éles kritikával illetik még az energiaügyekkel megbízott spanyol Miguel Arias Canetét, aki csak most vált meg két olajipari társaságban birtokolt részvényeitől, több családtagja pedig részvényes maradt.

Bírálatok özöne zúdul a kulturális, oktatási és állampolgársági ügyek területével „megajándékozott” Navracsics Tiborra is, elsősorban a magyarországi média, igazságszolgáltatás és civil társadalom megregulázása miatt.

– Miniszterelnök-helyettesként a kormány egészének a munkájáért felelősséget kell vállalnia –mondta lapunknak Jávor Benedek, az Együtt–PM európai parlamenti képviselője.

Bár Navracsicsot az EP kulturális és oktatási bizottsága hallgatja meg, társult bizottságként részt vesz az ipari, kutatási és energiaügyi bizottság is: Jávor ez utóbbi tagjaként lesz jelen, és tesz fel kérdést a magyar jelöltnek.

Hiába van elégedetlenség egyes biztosok jelölése miatt, Jávor Benedek szerint a két legnagyobb (a néppárti és a szocialista) EP-frakció között háttéralku született arról: nem piszkálják egymás jelöltjeit, ez ugyanis dominóhatást váltana ki.

A Népszabadság kérdésére Ujhelyi István, az MSZP európai képviselője is azt válaszolta: – Nincs esély valamelyik biztosjelölt megbuktatására. Mindenki túl akar esni az Európai Bizottság október 22-i megválasztásán – utalt a plenáris ülés napirendjére.

A meghallgatás menete is a megegyezést igyekszik elősegíteni: a háromórás kérdés-felelet után nem lesz szavazás a szakbizottságokban. A bizottsági elnökök, valamint a frakcióvezetők csak az október 7-ig tartó „szóbeli vizsgák” után ülnek össze, és alakítják ki végleges álláspontjukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.