galéria megtekintése

Kínos botránnyal hangolt Szlovákia az EU-elnökségre

1 komment


Szilvássy József

Négy célt, köztük a fenntartható migránspolitika kidolgozását tűzte ki maga elé Szlovákia, amely ma veszi át az EU soros elnökségét.

Nemzetiszínű díszkivilágításban pompázott péntekre virradó éjszaka a pozsonyi vár, este pedig gála keretében veszi át Szlovákia az ­Európai Unió soros elnökségét Hollandiától.

A fővárosiak és a környékbeliek azonban nem annyira az ünnepet, mint inkább – a rohammunkában zajló várostakarítás, útfelújítások miatt – az azzal járó kényelmetlenségeket érzik, és nincs tekintettel a nagy napra az ellenzék sem. Csütörtökön rövid időn belül másodszor kísérelték meg a parlament rendkívüli ülésén leváltani a korrupciós botrányokba keveredett Robert Kalinák belügyminisztert, de az indulatos vitákkal tarkított tanácskozás félbeszakadt.

A történelminek meghirdetett július 1-jén pedig a hatszázalékos béremeléssel és még inkább az alulfinanszírozott oktatásügy sanyarú helyzetével elégedetlen pedagógusok tartanak demonstrációt. Robert Fico miniszterelnök azonban mindezt az ellenzék, illetve az általa feltüzelt rosszakaratúak ármánykodásának tartja, amelynek valódi célja kormánya, ezáltal – szerinte – egész Szlovákia lejáratása.

 

Annyi már most bizonyos, hogy kabinetje két fronton igyekszik majd helytállni a következő hónapokban, hiszen a belpolitikai hullámverések közepette a britek kilépésével az európai színtéren is olyan helyzettel szembesül, amilyennel még egyetlen uniós tagországnak sem volt dolga. Egyik őszinte pillanatában Fico meg is jegyezte, hogy csak a jó isten tudja, mi következik a Brexit után. A hét elejei uniós csúcstalálkozót követően azonban már valamivel tisztábban lát. Alighanem csak ősztől indulnak meg Brüsszel és London között a tárgyalások, amelyek során a visegrádi négyek kezdeményező szerepkörbe igyekeznek kerülni, főleg a szigetországban dolgozó állampolgáraik érdekeinek védelmében. „Ezért még a nyáron egyeztetjük céljainkat" – jelentette be Fico.

Robert Fico Brüsszelben a legutóbbi EU-csúcson. Berlinben és Párizsban is tárgyalt
Robert Fico Brüsszelben a legutóbbi EU-csúcson. Berlinben és Párizsban is tárgyalt
Pascal Rossignol / Reuters

A politikus máris nagy győzelemnek nevezte, hogy szeptember 16-án nem a szokásos színhelyen, Brüsszelben, hanem Pozsonyban egyeztetnek majd a további közös lépésekről és stratégiáról a 27 tagország állam- és kormányfői. „A huhogók figyelmét pedig arra hívom fel, hogy ameddig nem születik meg a végső alku, addig Nagy-Britannia az EU változatlan pozíciójú tagja marad, minden jogával és kötelességével." Magyarán: London addig nettó befizető ország lesz.

Ilyen politikai előzmények miatt a pozsonyi kabinet hivatalosan csak csütörtökön fogadta el Szlovákia soros uniós elnökségének négy legfontosabb célját: gazdasági szempontból még erősebb és rugalmasabb közösséget akarnak, az egységes digitális piac kialakítására törekednek, amely minden tagállam számára egyenjogú adatátvitellel az EU ötödik alapértéke lehet. Kiemelt feladatnak tekinti a kabinet a fenntartható migránspolitika kidolgozását is, ami főleg az ellentétes nézeteket képviselő tagországoktól igényel kompromisszumkészséget. Negyedik prioritásként pedig Pozsony a globális ügyekben a jelenleginél nagyobb súlyt képviselő uniót nevezte meg.

„Pontosan tudjuk, milyen állapotban vesszük át az uniót, miként azt is, hogy fél év alatt miként változtathatjuk meg" – közölte derűlátón Miroslav Lajcák külügyminiszter. Fico viszont óvatosabban fogalmazott. Szavai szerint a következő fél év tendenciáit nem Pozsony határozza meg, hanem főleg a britek kilépése, a migránshelyzet és a terrorizmus. Azt is hozzátette, hogy minderről Berlinben és Párizsban is tárgyalt Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel. Egyértelművé téve, hogy az uniós karmesteri pálca az ő kezükben van.

Összezár az eurózóna

A következő legalább három évben nem várható, hogy újabb uniós tagállam csatlakozzon az euróövezethez – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke. Az uniós biztos hangsúlyozta: az Európai Bizottság készen áll arra, hogy a tagállami központi bankokkal és más hatóságokkal együttműködve csillapítsa a pia­ci zavarokat a brit referendumot követő hetekben és hónapokban. MTIRobert Fico Brüsszelben a legutóbbi EU-csúcson. Berlinben és Párizsban is tárgyalt

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.