galéria megtekintése

Ki-bejárnak a terroristák, mindenkinek az okmányait ellenőrizni akarják az EU határain

14 komment

Halmai Katalin

Salah Abdeslam, a párizsi terror résztvevője az Európai Unió állampolgáraként gyakorlatilag ellenőrzés nélkül szelhette át az EU külső és belső határait. Ennek vetne véget most az uniós polgárok úti okmányainak szisztematikus ellenőrzését előíró jogszabály.

Salah Abdeslam, a párizsi terror résztvevője fél Európán átutazott, és többször átkelt az EU külső határain anélkül, hogy a rendőrök vagy a határőrök horogjára akadt volna. A francia állampolgárságú férfit a tavaly novemberben elkövetett merényletsorozat utáni órákban megállították ugyan a belga határon, de gyanú híján továbbengedték. Abdeslam és Szíriát megjárt terrorista társai annak köszönhették a szabadságukat, hogy az Európai Unió állampolgáraiként gyakorlatilag ellenőrzés nélkül szelhették át az EU külső és belső határait.

Fotó: Balogh László / Reuters

A remények szerint ezen a helyzeten fog valamelyest változtatni egy új közösségi rendelet, amely előírja az uniós állampolgárok úti okmányainak szisztematikus ellenőrzését az EU területére való ki- és belépéskor. A külső határokon — például a magyar–szerb vagy a magyar–ukrán határon — létesített határátkelőkön szolgálatot teljesítő határőrök jelenleg csak az Európai Unión kívüli országok lakóinak az útlevelét vagy igazolványát vizsgálják meg alaposan, az uniós polgárokét szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Adataikat általában a Schengeni Információs Rendszer, az Europol és az Interpol adatállományában fellehető információkkal vetik össze.

 

Ha a jogszabály várhatóan az év végén életbe lép, akkor ugyanez a tortúra vár az EU valamennyi polgárára. De Monica Macovei román képviselő, a rendelet európai parlamenti előadója nem tart attól, hogy a mindenkire kiterjedő rendszeres útlevél-ellenőrzések miatt elviselhetetlenül hosszú sorok alakulhatnak ki a határátkelőkön. — Személyes biztonságunk megér annyit, hogy valamennyit feladjunk a kényelmünkből — fogalmazott. Ha egy uniós ország egy idő után mégis azt tapasztalná, hogy a szisztematikus vizsgálatok elhúzódása miatt jelentősen megnehezül a határátkelés valamely határszakaszán, az EU határőrizeti ügynökségének értékelésével összhangban ideiglenes felmentést kérhet a rendelet alkalmazása alól.

Macovei szerint az új szabályok csak akkor biztosítanak védelmet a terroristák, az embercsempészek és a szervezett bűnözők ellen, ha a tagállamok megosztják egymással rendőrségi és hírszerzési információikat. Így nemcsak a lopott, elveszített, hamisított vagy érvénytelenített okmányok tulajdonosai bukhatnak le a határon, hanem a körözött személyek, a illegális határátlépők és a terroristákkal kapcsolatot tartók, a velük szimpatizálók is.

Az állampolgárok egyre kevésbé bíznak abban, hogy az Európai Unió képes megállítani a terrort, szembeszállni a szervezett bűnözéssel. A rendelet megalkotói bíznak benne, hogy a határellenőrzés megszigorításával a tagállamok hatékonyabban fel tudnak lépni az Afganisztánt, Irakot vagy Szíriát megjárt, majd a hazai földön merényleteket tervező és előkészítő saját állampolgáraikkal szemben. Az Iszlám Állam (IS) hívó szavára felkerekedett európaiak számát több ezerre becsülik.

A jelenlegi schengeni előírásokat módosító rendeletről a napokban kezdődnek az egyeztetések az EU három intézménye között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.