galéria megtekintése

Ketyeg a szövetség órája, mindenki a britekre figyel

1 komment

R. Hahn Veronika

Szenvedélyes kampány után a brit választópolgárok ma eldöntik, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e.

Egy nappal a sorsdöntő szavazás előtt minden lehetőséget megragadott a maradók és távozók tábora, hogy megismételje az elmúlt hónapokban hangoztatott érveket az európai ­uniós tagság jövőjével kapcsolatban. A korteshadjáratnak az utolsó napon is volt értelme, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a szavazópolgárok tíz százaléka ekkor még halogatta döntését.

Szavazz a maradásra! – hirdeti egy molinó a Big Bennél
Szavazz a maradásra! – hirdeti egy molinó a Big Bennél
Toby Melville / Reuters

David Cameron, az uniópárti kormányfő és Boris Johnson, a távozáspárti egykori londoni főpolgármester uralta szerdán a brit médiát. Cameron hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia „biztonságosabb, erősebb és gazdagabb” lesz az unión belül, azt azonban elismerte, hogy a bevándorlás továbbra is „kihívást” jelent.

 

– Nem állítom, hogy az EU tökéletes, de nem szabad elvágnunk magunkat a világtól, mert az árt a gazdaságnak – mondta Cameron. A The Times­ban megjelent nyílt levél is támogatta ügyét, amelyben az FTSE 100 értéktőzsdéhez tartozó vállalatok vezetőinek fele, és számos befolyásos üzletember méltatta az EU-tagság előnyeit. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelből üzente: kiválás esetén nem kerülhet sor a tagsági feltételek újratárgyalására Londonnal.

Cameron fő ellenfele, Johnson a BBC reggeli műsorában nem tudott kötelező ígéretet tenni a vendégmunkások számának csökkentésére, de „önbizalomra” szólította fel a szavazókat. Johnson azzal érvelt, hogy a „függetlenség napja után vissza lehet szerezni Brüsszeltől az adók, a demokrácia, és a bevándorlás feletti kontrollt”, s „hatalmas kiadásokat” takaríthatnak meg, amelyek heti 350 millió fontra rúgnak.

A szigetország jövőjét meghatározó szavazásban az országos lapok is véleményt nyilvánítottak. Az EU hívének bizonyult a The Guardian és a Financial Times, míg a The Daily Telegraph és a magyar kormány hirdetését közlő The Daily Mail távozásra szólított fel.

Több mint 41 ezer szavazóhelyiség várja helyi idő szerint csütörtök reggel 7 és este 10 óra között a brit, nemzetközösségi, máltai és ciprusi szavazópolgárokat. A végeredményt pénteken reggel jelentik be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.