galéria megtekintése

Két tűz között a Sziriza

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 14. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Rövid tűzszünetet kötöttek az uniós vezetők Görögországgal. Angela Merkel német kancellár „nagyon barátságosnak” nevezte az EU-csúcsot, amelyen a kormányfők többsége először találkozott az új görög miniszterelnökkel, Alekszisz Ciprasszal, de a nagy barátkozás sem leplezi az éles konfliktusokat.

Sem a csütörtöki csúcstalálkozón, sem egy nappal korábban, az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásán nem tudtak megállapodni, miként lehetne elkerülni az államcsődöt a súlyosan eladósodott Görögországban. – Nem kezdtünk tárgyalásokba a mentőprogramról, csak próbáltunk megegyezni az elkövetkező napok lépéseiben, de még ez sem sikerült – közölte lemondóan a holland Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke.

Az idő sürget
Az idő sürget
Alkis Konstantinidis / Reuters

Most mindenki abban reménykedik, hogy az euróövezet hétfőn ismét összeülő pénzügyminiszterei jutnak valamire a január végi görög választások győztesével, a radikális baloldali Szirizával. Az idő sürget. A gigantikus, 240 milliárd eurós EU–IMF-mentőprogram február végén lejár, akkor elzárják a pénzcsapokat, az athéni kormány mégsem szeretne hosszabbítani. Éppen ez a fő ütközőpont. – Bármennyire is akarja Wolfgang Schäuble, nem kérjük a program meghosszabbítását – említette Ciprasz a német pénzügyminisztert, aki (más uniós tagállamokkal együtt) folytatná Görögország szigorú nemzetközi felügyeletét.

 

A Sziriza viszont azzal az ígérettel nyert, hogy felmondja a hitelprogramot, és felszámolja a megszorításokat. Senkit nem zsarol, és ő sem hagyja, hogy zsarolják: ezt többször is elmondta a 40 éves, nyakkendőt sosem viselő Alekszisz Ciprasz a brüsszeli EU-csúcson. Annyit mindenesetre sikerült elérnie – és a görög közvéleménynek már ez is fontos –, hogy a sokmilliárdos hitelt nyújtó trojkát (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) mostantól csak „intézményekként” emlegetik.

Mosolyoffenzíva. Christine Lagarde IMF-vezérigazgató Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszterrel
Mosolyoffenzíva. Christine Lagarde IMF-vezérigazgató Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszterrel
Francois Lenoir / Reuters

A trojka szitokszónak számít Görögországban, ahol az elmúlt napokban kivételesen nem a kormány ellen, hanem a Sziriza-kabinet megszorításellenes politikája mellett tüntettek néhány nagyvárosban. Két tűz közé került Ciprasz, miután az EU-nak engedékenységet, a választóinak határozottságot kell mutatnia. Annyi engedményt már tett, hogy az uniós tárgyaló partnereknél nem erőlteti többé a görög adósság egy részének elengedését (ezt mindenki elutasítja).

Jelképes győzelem a trojka ellen

Jelképes győzelmet aratott a görög kormány: az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap által alkotott és a dél-európai országban a megszorítások miatt gyűlölt trojkát mostantól „intézményeknek” hívják a diplomáciai nyelvben. Közben a görögök állítólag megkezdték bankszámláik kiürítését, sajtójelentések szerint a magánügyfelek naponta 300-500 millió euró közötti összeget vesznek fel a görögországi bankfiókokban. (Spiegel Online)

Helyette áthidaló támogatást kér a következő hónapokra, amíg új reformprogramról meg nem egyezik a hitelezőkkel (ezért az ötletéért sem lelkesednek). Közben a hazai „közönségnek” is bizonyítania kell, hogy kitart az olyan vállalások mellett, mint a minimálbér és a legalacsonyabb nyugdíjak emelése vagy a privatizáció leállítása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.